Connect with us

Magazin

Repülni jó, repülni élvezet: 15 készülő repülőtér

Repülni jó, repülni élvezet: 15 készülő repülőtér

Az utóbbi időben több ember repül, mint valaha. Az utasok növekvő számával nemcsak a légitársaságok flottái bővülnek, hanem új, nagyobb, modernebb repülőterek nőnek ki szinte a semmiből vagy a régi terminálok kerülnek felújításra. És mi az eredmény? Világos és stílusos épületek, amelyek igyekeznek megkönnyíteni, sőt emlékezetesebbé tenni egy-egy utazást. Nézd meg a 15 legizgalmasabb repülőtéri projektet vagy átépítést.

Isztambul új repülőtere

Törökország valószínűleg remek összekötő pont lesz kelet és nyugat között. Bár ez eddig is így volt, hiszen Isztambult a kelet kapujának is nevezik. Nemzeti légitársasága, a Turkish Airlines több országba repül, mint bármelyik másik légitársaság a világon, és hamarosan ezt már az új isztambuli repülőtérről teszi. A régebbi Atatürk Repülőtér helyett egy igazi stílusos és méretei alapján is hatalmas repülőtérről repülnek, amely képes lesz évi akár 150 millió utast kiszolgálni. Bár a megnyitónak most október végen kellett volna lennie, a pletykák szerint 2018 végéig nem lesz kész.

Al Maktoum International Airport (Dubai)

Bár már a cargo rész üzemel és az utasok elenyésző százaléka használja is, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér lesz egy nap a világ legnagyobb és legforgalmasabb repülőtere. Az Al Maktoum – más néven Dubai World Central – egy nap öt kifutópályával és három terminállal fog rendelkezni, valamint otthona lesz az Emirates által működtetett hatalmas superjumbo flottának. Továbbá nagysebességű vasúti összeköttetést biztosít Dubai központjával.

Singapore Changi Airport

A világ legkedveltebb repülőtere és az ázsiai nyüzsgő központ, a szingapúri Changi repülőtér, lelkesen építi az új Jewel elenevezésű részét és készül az 5. terminál megnyitására. A Jewel egy lenyűgöző multifunkciós terület, amely összeköti a meglévő terminálokat, és új éttermeket és szórakozási lehetőségeket is tartalmaz majd. A világ legmagasabb beltéri vízesése is helyet kap és 2019-ben készül el. Az ötös terminál a jelenlegi terminálok keleti oldalán nyitja meg kapuit a 2020-as évek közepén, amely akár évi 50 millió utas kiszolgálására lesz képes.

LaGuardia Airport (New York)

A New York-i zsúfolt LaGuardia repülőtéren a terminálok és a gurulópályák újjáépítése zajlik éppen. A régi alacsony mennyezet és szűkös folyosók helyét könnyed, tágas terek veszik át, sok ablakkal és új, kényelmes várókkal. További fejlesztések közé tartozik az új parkolási lehetőség, a gurulópályák és a létfontosságú kapcsolat a New York-i metróhoz.

Peking Daxing International Airport

2019 újabb repülőtérrel fog gazdagodni, mégpedig a pekingi Daxing-gal, amely szintén a világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb reptere lesz. Az egyik legnagyobb utasterminállal fog rendelkezni, ami egyidejűleg csökkenti a sétáló utasok számát, egyszerű összeköttetést biztosítva a kapuk között. Hamarosan a China Eastern Airlines és a China Southern Airlines bázisává is válik. A nagysebességű vasúti összeköttetés a város és az új autópálya-hálózat között jövőre épül, és évente 100 millió utas kiszolgálására lesz képes. Hét kifutópályával a kínai légiközlekedési ágazat tovább növekszik.

Western Sydney Airport

A meglévő Kingsford Smith repülőtér vízparti fekvése és éjszakai kijárási tilalma miatt korlátozott. Ezért az új repülőtér megépítése már egy ideje tervben van. A közelmúltban megkezdődött a nyugati Sydney-i repülőtér építése, amely a várostól 27 mérföldre fekszik. Szeretnének több járatot kiszolgálni és segítséget nyújtani a meglévő repülőtérnek. 2026-ban nyílik meg.

New International Airport Mexiko City

A világ számos repülőterének tervezője, Norman Foster (London’s Gherkinről is  ismert) áll a mexikóvárosi új repülőtér mögött is. Úgy tervezték, hogy felváltsa a ma használt zsúfolt repülőteret, és az építése még 2015-ben kezdődött. Lehet, hogy egyetlen gép sem fog leszállni, mivel a költségek meghiúsíthatják a projektet.

Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt

Berlin Brandenburg közeledik a befejezéséhez. Az első tervek szerint 2012-ben szerették volna megnyitni. Az elmúlt hat évben folytatódtak a fejlesztési és a biztonsági munkálatok. Korrupcióval és a jogi vitákkal együtt is emlegették a német repülőteret. Eközben a vasmadarak a szomszédos reptéren, a továbbra is öregedő Schönefeld repülőtéren szállnak le. Az új tervek szerint 2020-ban nyitja meg kapuit, de egyesek azt rebesgetik, hogy inkább 2021-ben. Ha egyszer elkészül egy nagy, modern terminál és két kifutópályával büszkélkedhet majd, amely készen áll arra, hogy összekapcsolja Berlin két meglévő repülőterével.

Carlisle Lake District Airport (Anglia)

Nagy-Britannia legújabb regionális repülőtere eddig több akadályba ütközött. A Stobart csoport tulajdonában és üzemeltetésében álló reptér a Lake District Nemzeti Park szélén helyezkedik el, eddig úgymond egy álmos általános repülési terület volt. Egészen addig, amíg meg nem építették az új terminált, és új járatokat jelentettek be Belfastba, Dublinba és Londonba. A késői megnyitás a személyzet képzése miatt csúszik így némileg meggyengítette a kezdeti optimizmust, de 2019-ben a helyiek és a turisták egyaránt igénybe vehetik.

Newark Liberty International Airport (New Jersey)

Mindhárom nagy New York-i repülőtér felújítás alatt áll. A Newark Liberty esetében, a New Jersey-i állami vonal felett egy 2,3 milliárd dolláros nagyjavítást terveznek, és a meglévő terminálok egy részét új terminálok helyettesítik majd. Három mólóval és 33 kapuval, plusz új parkolóházakkal, éttermekkel bővül, a régies dizájnt egy modern helyettesíti.

Pittsburgh International Airport

Egykor az egyik legfontosabb keleti parti csomópont volt, az évek során viszont szinte eltűnt. Miután az US Airways egyesült az American Airlines-szal 2015-ben, az utasszámok csökkentek, és az egykori elfoglalt terminál üresen állt. Mindez megváltozik, mivel a repülőtér 1,1 milliárd dollárt költ a szerkezet átépítésére. A repülőgép-terminál épületét kiterjesztik és 2023-ban nyitják meg.

repülőtér

Manchester Airport

A Manchester Airport az Egyesült Királyság harmadik legforgalmasabb repülőtere, és a történelem legnagyobb bővítési projektje alatt áll, mivel az újabb hosszú távú járátok hulláma halad. A tervek tartalmazzák a második terminál részleges lebontását és újbóli felépítését, amit szuperterminálnak neveznek, új mólókkal és kapukkal az utasok teljes kényelme érdekében. A munkálatok már egy éve tartanak és az első terminál részeit hamarosan le kell bontani, hogy több helyet teremtsenek az új terminálnak és a gurulópályáknak.

repülőtér

Long Than International Airport (Ho Chi Minh-város)

Vietnamban régóta szükség van egy új repülőtérre, ami felváltaná Ho Chi Minh város jelenlegi szűkös, elavult létesítményeit. Az ország egyre több turistát fogad és a nemzeti légitársaság, a Vietnam Airlines szintén növekedést mutat, így a kormány elkezdte a Long Thanh International néven ismert új repülőtér építését. 25 mérföldre fekszik a város keleti részétől, 100 millió utas kiszolgálására lesz képes évente és várhatóan 2025-ben nyílik meg.

repülőtér

Warsaw Central Polish Airport

Varsó fő, Frédéric Chopin repülőtere egyre zsúfoltabb és egyre inkább alkalmatlanabb a több ezer utas kiszolgálására – különösen most, amikor a fapados légitársaságok aranykorukat élik. Rafal Milczarski, a nemzeti LOT Polish Airlines igazgatója nagy reményeket fűz egy új közép-lengyel repülőtérhez, amelyet Baranówban, a fővárostól 25 mérföldnyire keletre terveznek felépíteni. Gyorsvonattal 15 perc alatt érhető el Varsó és évente 45 millió utast terveznek kiszolgálni. Az építés 2021-ben kezdődik, majd hat évvel később kellene az első járatnak felszállnia.

Louis Armstrong New Orleans International Airport

A New Orleans-i nemzetközi repülőteret használó utasok türelmesen várják az új terminál megnyitását, amit már kétszer is elhalasztottak. Ez a modern terminál, ami egyébként 1,029 milliárd dollárba került, meg fogja élénkíteni a repülőteret és a meglévő infrastruktúrát.

Fotók forrása: cnn travel 

Repülni jó, repülni élvezet: 15 készülő repülőtér
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Continue Reading
Kattintson a megjegyzésre
Advertisement
Advertisement
To Top