Connect with us

Magazin

Lassan járj, többet látsz. 10 vonatút, mely felér egy kirándulással is

Lassan járj, többet látsz. 10 vonatút, mely felér egy kirándulással is

Veled is megesik néha, hogy szinte beleszédülsz a mai kor egyre növekvő iramába és az általa kínált információ-kavalkádba? Ha úgy érzed, most már igazán szeretnél egy picit lassítani, ezzel bizony nem vagy egyedül. Egyre csak nő azoknak a bátor kezdeményezőknek a száma, akik a lassú életmód mellett rakják le a voksukat. Különféle mozgalmak támogatják a lassú divat, a lassú étkezés népszerűsítését, vagy hallottál már a hasonló elveket valló „Silent Book Club”-ról? Mivel a mi erősségünk az utazás, most ezen a téren veszünk vissza a sebességből, és vonatra szállunk. Ideális módja annak, hogy ne csak a helyváltoztatás legyen a célod, hanem nyugodtan és mindenféle nyomás nélkül nézelődj, elmélázz a táj szépsége felett, valamint időt adj magadnak az igazi pihenésre. Megmutatjuk, mely vasútvonalak kínálják erre a legjobb lehetőséget.

Advertisement

1. The Ghan, Ausztrália

Az ausztrál táj annyira színes, hogy nagyon nagy kár lenne csak úgy végigfutni rajta, kihagyva akár egyetlen képkockáját is annak, amit a mozivászonnak felruházott ablaküveg kínál. Vonatból szemtanúja lehetsz annak, hogyan változik az ország panorámája egyik pillanatról a másikra. A The Ghan, vagyis a Nagy déli vasút kiválóan ellátott szerelvényeket kínál az utasainak. A déli Adelaidból indulsz majd el és északra érkezel, Darwin városába. Az út 3000 km hosszú és 4 lassú napig tart, de többször is megáll, alkalmat adva arra, hogy élőben is lásd a meseszép tájat.

2. Glacier Express, Svájc

A svájci Alpok ablakának is nevezik. A vonat mélyen fekvő völgyben startol, majd éles kanyarokkal, alagutakkal és hidakkal ékesített pályán halad, konkrétan pedig Zermattból St. Moritzba vezet. A masina 7 órán keresztül zakatol alattad, de a panoramatikus kilátás mellett az idő gyorsan elszáll (nem mintha ez lenne a él). Közben a tengerszint feletti magasság jócskán megváltozik, 1600 méternél kezdődik, és 2004 méterig növekszik.

3. Transzszibériai vasútvonal, Oroszország

A Transzszibériai Orient expressz talán a legikonikusabb vasútvonal az egész világon. A Moszkvából Vlagyivosztokba vezető úton 9000 km-t hagysz magad után, átmész 7 időzónán és 7 napig, azaz egy egész hétig tart. De megéri. Az út az Novoszibirszki Ob folyón át Szibériáig, ennek rejtett tájain keresztül vezet, és a Bajkál-tó körüli gyönyörű vidék mentén halad tovább. A múltban az oroszok ezt az útvonalat úgy emlegették, mint „a legszebb ékszert a cárok koronáján”.

4. The Flåm, Norvégia

Ha az előző vonalakkal hasonlítjuk össze, a The Flåm viszonylag rövid. Csak 19 km-es, de annál hatásosabb utazói élményt kínál. A röpke 50 perc alatt kb. 900 méterrel változik a tengerszint feletti magasság. Az előkelő hegycsúcsok mellett vad folyókra és élénk vízesésekre is kínál kilátást.

5. TranzAlpine, Új-Zéland

A hobbitok hazájának déli része jócskán bővelkedik dramatikus tájakban. Christchurch város pulzáló hangulata indít utadra Greymouth felé, mely település egykor a szén- és aranybányászat központja volt. A sínek szteppvidékeken, hegyeken keresztül, folyók felett, sőt, szubtropikus esőerdőn keresztül is vezet. Mindez kevesebb, mint 5 óra alatt zajlik le. Nem hiába tartják a világ egyik legszebb vasútvonalának.

6. The Jacobite, Skócia

Harry Potter-rajongó muglik, most jól figyeljetek! A The Jacobit valójában a híres Roxfort Expressz! Fort William városában indul útjára a vonat és meg sem áll Mallaig kikötőiig. Mesebeli skóciai táj 66 km-en keresztül, ragyogó tavak és a híres Glenfinnan viadukt tárulnak majd szemeid elé.

7. Rocky Mountaineer, Kanada

A kétnapos vonatkirándulás Kanada tájain keresztül Vancouverben kezdődik és Banff városában ér célba. 4 vasútvonal közül választhatsz, nagy népszerűségnek örvend például a történelmi „Első nyugati út”. A szerelvények modernek, a kilátás panoramatikus, szóval a gyönyörű kilátást akár még fekvő helyzetben is élvezheted.

8. Grand Canyon Railway, USA

Ez az út nyugodtan megkaphatná a „Grand Canyonba stílusosan” címet. Az arizonai Williams-ben szállsz fel az 50-es évekbeli szerelvényre, kezdetét veszi egy 2,5 órás utazás nemcsak térben, de időben is. Az utaskísérők korabeli egyenruhát viselnek, és példásan gondoskodnak az utasok kényelméről. Közben te legeltetheted a szemed a fenyőerdőkön, sivatagi síkságokon és végül magán a Grand Canyon-on.

Zdroj fotky: Ingus Kruklitis | Dreamstime.com

9. The Royal Scotsman, Skócia

Mindig is romantikus volt a lelked és szívesen sétáltatnád meg regényes utakon? Akkor a Royal Scotsman neked való. Nem a legolcsóbb, de fedélzetén egy jó nagy adag luxust is megélsz. Minden útvonala Edinburgh-ben kezdődik és a skóciai hegyvidékbe vezet. A vonat különböző állomásokon áll meg, attól függően, milyen típusú jegyet vásároltál. Kedvenc pihenőhelyek a szeszfőzdék, melyek a whisky-kóstolásokkal lopták magukat az utazók szívébe. Ha túlzásba vinnéd a degusztálást, a fedélzeti wellnessben regenerálódhatsz.

10. Bergen Railway, Norvégia

A már említett Flåm-re kapcsolódik rá a Bergen Railway. Nem meglepő, hogy Bergenből indul, innen Hønefoss városába visz el 7 óra alatt 200 alagúton, 300 hídon és pár festői norvég falun keresztül.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - a foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Fotó: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Kattintson a megjegyzésre

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Király repjegyek

Málta Bécsből 9 900 Ft-tól

Szerző február 24, 2020

Király repjegyek

Tel Aviv retúrjegy Budapestről most 21 000 Ft-tól

Szerző február 21, 2020

Király repjegyek

Kerüld el a turistacsapdát! Mallorca tavasszal 9 800 Ft-tól!

Szerző február 21, 2020
Advertisement
Advertisement
To Top