Connect with us

Magazin

10 repülőtér, amely garantáltan felviszi az adrenalin szinted

10 repülőtér, amely garantáltan felviszi az adrenalin szinted

A repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma és hála neki a világ minden kis apró zugába relatív rövid idő alatt el tudunk jutni, de még van egy előnye. Az élmény! Ha esetleg szerencséd lenne a cikkben említett repterek valamelyikén landolnod, ez az élmény még 1000-szer erősebb lenne. Nem hiszed? Tarts velünk és nézd meg a világ legelképesztőbb reptereit. Ha a nagy utazók közé tartozol, már biztosan megtapasztaltad valamelyiket, ha még esetleg nem, itt az ideje ezen változtatni.

Advertisement

Princess Juliana International Airport, Saint Martin

Az egyik legismertebb kifutópálya a világon. A repülőgépek csak pár méterrel a Karib-szigeteken strandoló turisták felett szállnak le. Ez a második legforgalmasabb repülőtér a Karib-szigetek keleti részén és a Maho strandon megtalálod a pontos menetrendet a bejövő és kimenő járatokra. Ellenállni a sugárhajtóművek erejének szuper móka a turisták számára, másrészt, az erős légáramlat örvények miatt sérüléseket is szenvedhetünk.

Gibraltár Airport, Gibraltár

A gibraltári reptéren az autók adnak elsőbbséget a repülőgépeknek. Pontosan! Továbbá, a repteret víz veszi körül és a kifutópálya hossza csupán 1828 méter. Elég egy kis hiba és a repülőgép a tengerben végzi. És ha ez még nem volna elég, a kifutópályát a legforgalmasabb, Winston Churchill Avenue, utca övezi a spanyol határon.

Juancho E. Yrausquin, Holland Antillák

Milyen érzés leszállni a legrövidebb kifutópályán a világon? Kérdezd meg azoktól a pilótáktól, akik már le- vagy felszálltak a Juancho E. Yrausquin Saba Island reptéren. A kifutópálya hossza mindössze 396 méter. Csak kisebb repülőgépek használják (szerencsére), főleg belföldi közlekedésre.

Ice Runway, Antarktisz

El tudod képzelni, hogy a kifutópálya csak jégből áll? Az Antarktiszon valóban nincs sok választásunk. Az úgynevezett Ice Runway pontosan azért olyan veszélyes, mert jégen fekszik. A repülőgép nyomása miatt a jég felülete megsérülhet és kész is a teljes katasztrófa. A repülőtér a legdélebbi Ross-szigeten, az Antarktiszon található. Minden évszakban egészen decemberig használják, amikor is a jég olvadni kezd.

Courchevel Airport, Franciaország

Az egyik legszélsőségesebb repülőtér a világon. Ezen kívül a havas francia Alpokban, 2008 t.f.m. magasságban található, hossza alig több mint fél kilométer, dombos az alakja és a repülőtéren nincs diszpécser, szó szerint mindent a pilóta tart kézben. És még egy dolog. Ha esik az eső, vagy a hó a repülőtér kifutópályát nem lehet használni.

Barra International Airport, Skócia

Ha a pilóta Skóciában azt mondja: Most elrepülünk a strandra, akkor azt komolyan is gondolja. A Barra szigeten található reptér, az egyetlen parti repülőtér az egész világon rendszeres járatokkal. És ez még nem minden. A leszállás csak akkor lehetséges, ha nincs dagály. Ilyenkor ugyanis a reptér víz alá kerül. Természetesen fényjelzést is hiába keresnénk, így csak napközben lehetséges a le- és felszállás.

Tenzing Hillary Airport, Nepál

Három oka is van annak, hogy miért a Tenzing Hillary Airport az egyik legveszélyesebb. Először is, a kifutópálya hossza mindössze 487 méter. A második, hogy egy hatalmas szakadék tátong az egyik végén, a harmadik pedig a hatalmas kőfal a másik végén. 2438 t.f.m. magasságban fekszik, jellemzik az időjárás változások, az erős szél és a borult égbolt.

Madeira Airport, Portugália

Az egyik oldalon az óceán, a másikon csodálatos hegyek. Bár jól hangzik, de a repülőtér mérnökök hosszú ideig ráncolták a homlokukat. Mivel a reptér a sziget szélén található, ezért ki kellett dolgozniuk olyan módot, hogy a le- és felszállás a lehető legbiztonságosabb legyen. A kifutópálya egy részét betonoszlopok támasztják meg, ami a távolból is látható. Hossza ma már eléri a 2777 métert.

Toncontin International Airport, Honduras

Tegucigalpa város közelében található repülőtér régóta az egyik legveszélyesebb a világon. A landolás bonyolult manővert igényel, ugyanis meg kell birkózni egy 45 fokos lejtővel. Ezt még bonyolítja a rövid kifutópálya (2163 méter), a domboldal nagy magassága és a gyakori erős szél is.

Matekane kifutópálya, Lesotho, Afrika

A 400 méteres kifutópálya mögött egy hatalmas szakadék található. Megemelni a repülőgép orrát a hatalmas hasadéknál kihívást jelent minden pilóta számára. A reptér szerencsére nem elérhető el a nagyközönség számára, leszállni csak orvosok és humanitárius szervezetek tagjai szoktak.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top