Connect with us

Magazin

A 10 legszebb könyvtár a világon!

Forrás: S. Bonaime / Shutterstock.com

Advertisement

Az amerikai komikus, Groucho Marx egyszer azt mondta: “El kell ismernem, hogy a televízió nagyszerű oktatási hatással bír. Amint valaki bekapcsolja, már indulok is a könyvtárba elolvasni egy jó könyvet.” Ha már te is kikapcsoltad a TV-t és egy remek könyv társaságára vágysz, gondolj bele, milyen lenne, ha nem csak a könyv lenne rád nagy hatással, hanem maga a könyvtár, ahonnan kikölcsönöznéd. Meglepetésünkre 3 közülük nincs is olyan messze. De haladjunk szépen sorjában!

1. George Peabody Library Baltimore-ban

A könyvtár a George Peabody Philanthropist Institute részeként épült. Ma a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem része. 1878-ban nyitotta meg kapuit, több mint 300.000 könyvet tartalmaz, amelyek nagy része a 18. és a 20. századból származnak. És mivel hatalmas menyiségű könyvről van szó, nem is csoda, hogy mind az öt emeletet foglalják el.

Forrás: Andrea Izzotti / Shutterstock.com

2. Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben

Ha azt gondolod, hogy 300.000 könyvcím sok, akkor mit szólnál 3,8 millió könyvre? Pontosan ennyi könyv található meg az osztrák Nemzeti Könyvtárban, amely egykor a császári bibliotéka volt. Az igazán egyedi barokk korszakból származó épületet a közeli Hoffburg kerületben, Bécsben találod meg.

Forrás: Minoli / Shutterstock.com

3. A Real Gabinete Portugues De Leitura Library, Rio de Janeiro

A brazil Rio-i könyvtár a portugál műalkotások legértékesebb gyűjteményeit őrzi. A 19. század végén épült épület valóban lenyűgöző. A nagyszerűségét a végtelen számú polcok erősítik, amelyek csaknem minden centiméterét könyvek díszítik egészen a mennyezetig.

Forrás: T photography / Shutterstock.com

4. Mafra-palota könyvtára, Mafra, Portugália

A könyvtár mindössze 43 km-re fekszik Lisszabontól. Az 1771-es megnyitójától kezdődően kis denevér kolóniák lakják télen, amelyek a nyár folyamán a közeli faluba költözködnek. Lehet, hogy többen elcsodálkoztok, de a denevéreket tárt karokkal üdvözlik, mivel olyan rovarokkal táplálkoznak, amelyek egyébként a ritka könyveket károsíthatnák meg.

Forrás: StockPhotosArt / Shutterstock.com

5. A párizsi Francia Nemzeti Könyvtár

A világ egyik legnagyobb könyvtára 14 millió könyvvel büszkélkedhet. A könyvtár annyira hatalmas, hogy legfeljebb 5 különálló objektumból áll. A Labroust Tanterem látható a fényképen, amely a Richelieu könyvtárban található meg. A Francia Nemzeti Könyvtár látogatása során ne hagyd ki az egyik fő látványosságot, XIV. Lajos földgömbjeit.

Forrás: S. Bonaime / Shutterstock.com

6. A San Lorenzo de El Escorial kolostor királyi könyvtára, Madrid szélesebb környéke

A királyi rezidencia és a kolostor kevesebb, mint 50 km-re fekszik Madridtól San Lorenzo de El Escorialban. A komplexum ékköve a spanyol inkvizíció idején épült könyvtár. A főtermét földgömbök és gyönyörű festett boltozat díszítik, mely tematikusan hét zónára oszlik, az általa képviselt szabad művészetek szerint (grammatika, retorika, logika, számtan, zene, geometria és csillagászat).

Forrás: John_Silver / Shutterstock.com

7. New York-i közkönyvtár

Ez a könyvtár ismerős? Valószínűleg A szellemirtók filmből? Vagy még mindig semmi? És mi van Pókemberrel, Ted 2-vel vagy az Álom luxuskivitelben? A könyvtár nagyon közel áll a filmsztárokhoz. Micimackó és barátai eredeti plüss játékainak is az otthona.

Forrás: travelview / Shutterstock.com

8. Trinity College Library Dublinban

Az országban minden egyes kiadott könyv a legrangosabb írországi egyetemi könyvtárába vándorol. Az épület büszkesége az ún. hosszú, 18. századi épület, amely több mint 200 000 ősi könyvet tartalmaz. A bibliotéka folyosóit ugyanabból az időszakból származó filozófusok és írók márvány mellszobrai díszítik. A könyvtár ékköve az Ír Köztársaság (1916) nyilatkozatainak ritka példánya, sőt a legértékesebb ír könyv – a Kellsi kódex, a VIII. század végéből származó kézirat.

Forrás: VanderWolf Images / Shutterstock.com

9. A prágai Strahov Könyvtár

És a végén a világ két legszebb könyvtára, amelyek a közeli Prágában találhatók meg. Az első a Strahov, amely több mint 200 000 könyvet rejt a Strahov-kolostor folyosói. A könyvtárat egy teológiai és filozófiai barokk csarnok alkotja, amelyet egy folyosó köt össze. A kabinetkönyvtárban kiszárított cápák, teknősök, rákok és más víz alatti állatok és érdekességek vannak kiállítva.

Forrás: Maciej Bledowski / Shutterstock.com

10. Clementinum – a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára Prágában

A második legszebb a Cseh Nemzeti Könyvtár, amely a Prágai Károly-híd közelében a Klementinum komplexumban található. A barokk könyvtár eredetileg jezsuita volt, amíg Mária Terézia a közoktatási könyvtárnak nem nyilvánította. A könyvtár homlokzatán II. József császár képe található, aki ide hozatta az eltörölt kolostorok elkobzott könyvgyűjteményeit. A könyvtár csarnoka fantasztikus mennyezeti freskókkal díszített a tudomány és a művészet területén, a középpontban földrajzi és csillagászati gömbök gyűjteményével.

#clementine #library #prague

Príspevok, ktorý zdieľa Jojo Jiao (@dreamerjojojiao),


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Bécsből 209 900 Ft-ért https://t.co/8I8tbPxdPXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Kiruccannál? Dubaj lett a világ legkeresettebb úti célja https://t.co/vT5InIPac0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Zanzibár Bécsből az Etihad légitársasággal 219 900 Ft-ért https://t.co/69O2ejoLFkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
NAP AJÁNLATA: 4 napos utazás Dubajba 5* luxushotelben 219 900 Ft-tól https://t.co/9qpTT1FFQTMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Szicília kincsei – Palermo, Catania, Trapani https://t.co/uBBJ8VMDK8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Málta minden belépési intézkedést eltörölt. Foglald le repjegyed 19 900 Ft-tól https://t.co/Wz9vzQl1SLMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 hét
Kora nyári tippek: az imádott olasz tengerpart https://t.co/ixNe8gzHZ0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 hét
Cseréld le a tengert tóra! 7 gyönyörű nyaralás Európában https://t.co/BaXZvzPYhkMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 hét
Minden, amit tudnod kell a dubaji utazásod előtt (repjegyek, szállás, tippek) https://t.co/zljnsyhFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 hét
Szardínia retúrjegy Budapestről már 23 550 Ft-tól! https://t.co/HlhTI2ilivMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 hét
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top