Connect with us

Magazin

A 10 legszebb elhagyatott hely a világon

Néha jó egy kicsit kikapcsolni és eltölteni egy kis időt egyedül. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy ezzel ti is így vagytok. És most nem épp az őszi depire gondolunk. Pont ezért elhoztuk nektek a 10 legszebb elhagyatott helyet a világon, ahol érdemes egy kis időt eltölteni és elgondolkodni. Legyen szó a bolíviai vonat temetőről vagy a New York-i elhagyatott metróról. Mindegyik visszarepít az időben.

1. Vallone dei Mulini, Olaszország

Ez a zöld kincs kevesebb, mint 50 kilométerre található Nápolytól egy bozótos völgyben, amelyet egy őskori földrengés teremtett. A völgy minden épülete viszonylag modern. Legalábbis más olasz emlékművekhez képest. A malmok a 13. században épültek, de az egész komplexum emberi beavatkozás nélkül a 19. század végéig működött. A magas páratartalomnak köszönhetően az elhagyatott épületeket a buja növényzet villámgyorsan benőtte, ezért úgy tűnhet, mintha már évszázadok óta nem lennének lakottak.

2. Ryugyong Hotel, Észak-Korea

Mi lehetne annál jobb motiváció, minthogy jobb legyél az ellenfelednél? Erről az észak-koreai kommunista vezetőség is tudna mesélni. 1986-ban Szingapúrban megnyílt a világ legnagyobb szállodai épülete, ami északi szomszédjaikra olyan nagy hatással volt, hogy ők is be akarták bizonyítani, hogy tudnak ettől nagyobbat és magasabbat. Egy évvel később, a koreai mérnökök belekezdtek a Ryugyong Hotel építésébe. 30 évvel később, 20 milliárd foint után, az épület még mindig nem nyílt meg. A 105 emeletes piramis belsejét az ott dolgozó munkásokon kívül még senki nem látta.

 Kép forrása: Nndrln | Dreamstime

3. Vasúti temető, Uyuni, Bolívia

A legtöbben Uyunit a hatalmas sós síkságokról és a vörös tavakról ismerik. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a fém óriások temetője is. A 19. században szerették volna bővíteni a vasúti hálózatot, de a technikai gondok és a helyi lakosok miatt felhagytak vele. A vonatokat továbbra is használták, különböző ásványokat szállítottak a Csendes-óceáni kikötők felé. Az 1940-es években a bányászat megszűnt. A bányászok elhagyták a munkahelyüket, minden nehéz felszerelésükkel és vonatokkal együtt, onnantól pedig az idő és az erős sós szél törődött velük.

4. City Hall metróállomás, New York, USA

Ha úgy gondolod, hogy New Yorkban nehéz gyönyörű metróállomást, díszes mennyezettel és csillárokkal találni, akkor tévedsz. Tehát részben. A City Hall megálló közvetlenül a Városháza alatt található, 1904-ben Rafael Guatchin spanyol építész tervezte. Sajnálatos módon az utasok kezdték előnybe részesíteni a sebességet a stílus előtt, és az egyre kevesebb utas miatt az 1940-es években megállították a működését, manapság a Transit Múzeum tagjai látogatják, akik alkalmanként túrákon vesznek részt.

5. Buzludzha emlékmű, Bulgária

Ezt a kommunista szörnyet a hidegháború végén építették a bolgár kommunista rezsim vezetői, akik úgy gondolták, hogy a központi bolgár kommunista párt kiemelkedő és hivatalos székhelye lesz. Nem így történt. 1989-ben Lenin és Marx plakátokkal, valamint piros csillagokkal díszített épületet bezárták, manapság csak illegális nézelődők láthatják ezt az „ékszert”, ami egy másik világba repít át.

Kép forrása: Kalin Nedkov | Dreamstime

6. Six Flags, New Orleans, USA

A Six Flags Vidámpark egyike volt a Katrina hurrikán áldozatainak. A parkot teljesen elárasztotta a víz. Nem sok minden maradt meg a vidámparkból, néhány körhinta maradvány és egy pár rémisztő bohóc.

Kép forrása: Kegskegger | Dreamstime

7. Kolmanskop, Namíbia

Annak ellenére, hogy nem úgy néz ki, Kolmanskop városa egykor gyémánt paradicsom volt. 1908 után a helyzet megváltozott, amikor a bányászok egy nagyobb gyémántlelőhelyet találtak a város déli részén, ahova villámgyorsan átköltöztek. Az egykori bányavárosból egy szempillantás alatt szellemek városa lett. Most főként a turisták körében ismert, elsősorban a homokkal borított házaknak köszönhetően.

8. Pripyať, Ukrajna

A csernobili nukleáris katasztrófa sokakat érintett. Pripyat lakosai nagy részét is, akik az atomerőmű közvetlen közelsége miatt, kénytelenek voltak elhagyni egykori életüket. Valószínűleg Európa leghíresebb szellemvárosa, amely tele van elhagyott faiskolákkal, rémisztő látnivalókkal a mint a vidámpark.

9. Bannerman kastély, New York, USA

A skót megjelenésű kastély romjai Pollepel szigetén, a Hudson-folyón találhatók. Ezt egy skót bevándorló, aki antik kereskedő volt, Francis Bannerman építette, akinek több helyre volt szüksége a műtárgyai számára. A 20. század folyamán ez az épület megtapasztalta az igazi poklot – váratlan robbanások, komp baleset és három napig tartó tűz.

10. Nemzetközi Canfranc pályaudvar, Spanyolország

Ez a csodálatos pireneusi állomás meglehetősen forgalmas történelemmel rendelkezik. 1928-ban nyílt meg, mint Európa legnagyobb vasútállomása. Néhány évvel később a dicsősége kezdett apadni a spanyol polgárháború és a második világháború náci „sikerei” miatt. Az incidensek befejeződése után a spanyolok többször próbálták megjavítani, de soha nem sikerült.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

EZT SAS-old: USA Bécsből most 164 900 Ft-tól! Az ár tartalmazza a nagy poggyászt is https://t.co/bvlVKxaFmvMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 óra
A Hawaii-szigetek mását Csedzsunak hívják. Repülj a koreai szigetre 179 900 Ft-tól https://t.co/AwFBpRRA42Mennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Korfu – szerelemből született, hogy te is bele szerethess. Retúrjegy 22 305 Ft-tól https://t.co/OazwJLHnQ6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 22 óra
A páratlan „Napos part”, avagy teljes útmutató Costa del Sol-hoz https://t.co/e0JOFEz8vBMennyi ideje jött ki ez a hír? 22 óra
Egyiptomi Sharm El Sheikh Budapestről 55 040 Ft-tól! https://t.co/1vDWt60jplMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Visszatértek: Shanghai Airlines repjegyek Budapestről Ázsiába 229 900 Ft-tól! https://t.co/Tx1owLEOAXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
VISSZATÉRT a Shanghai Airlines! Utazz turistán Budapestről Ázsiába https://t.co/uKPqRX02q3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Így repülhetsz kényelmesen az 5* China Airlines-szal Bécsből (BEMUTATÓ) https://t.co/dekRKwB7gZMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Ingyenes belépő a Jövő Múzeumába: fedezd fel Emirates repjegyeddel Dubaj legszebb látnivalóját https://t.co/WuioXdKjf6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: nyaralj Dubajban Budapestről 118 900 Ft-tól https://t.co/B2P3HeP9anMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top