Connect with us

Magazin

10 dolog, amivel Írország gazdagította a világot

Tudtad, hogy az írek a csehek után a legnagyobb sörivók. A legtöbben úgy képzelik el őket, mint nem túl magas embereket, természetesen vörös hajjal. Átlagban az ír férfiak 170 cm magasak a nők kb. 5 centivel alacsonyabbak. Az ország legalacsonyabb állampolgára csak 58 centiméter magas volt. Hihetetlen, nem igaz? Azt viszont csak kevesen tudják, hogy az ország lakosai közül csak 9 százalékának van vörös haja. Kétségtelenül olyan hely, amit egyszer meg kell tapasztalnod és nem csak a helyiek miatt. Tarts velünk és nézd meg mi az a 10 dolog, amivel Írország gazdagította a világot.

Brooklyn híd

A 19. században megkezdődik New Yorkban az építkezési boom. A munkaerő nagy részét ír bevándorlók alakítják. A sok épület közül, amelyek ír munkásoknak köszönhetően lettek felépítve, az egyik a legismertebb a Brooklyn híd, amely az East River felett húzódik. Közel ötszáz méter hosszú függőhíd köti össze New York két híres városrészét, Manhattant és Brooklynt.

brooklyn-bridge

Ír tánc

Míg a legtöbb táncnál a táncos szinte az egész testét használja a az ír tánc lépéseinél csak a lábait. A kezek a test mellet húzódnak, a felső test pedig olyan egyenes, mint a vonalzó. Az ír táncot szólóban, de akár 15 vagy több táncos is táncolja. Az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott Riverdance igazi ováció volt, amivel beírta magát a tánc történelmébe. Körülbelül egy hónappal a produkció bemutatása után a hangfelvétel bevette az ír poplistákat is és élre tört, mivel 18 hónapon tartotta az első helyét. 1995-ben a színházak több mint 150 ehhez hasonló előadást tartottak, teltházas sikerrel.

irsky-tanec

Kép forrása – Jack.Q / Shutterstock.com

Guinness

Feltűnően édeskés, enyhén száraz ízű és egyedi sötét színű. A Guinnesst minden sörimádó ismer. A feltalálója, Arthur Guiness annyira biztos volt az ötletében, hogy 1759-ben aláírta sörfőzdéjének bérleti szerződését 9 000 évre előre. A mai napig, a Guinness, amelynek éves forgalma 850 millió liter, a legnépszerűbb alkoholos ital Írországban.

guinness

Kép forrása – victoriasky1 / Shutterstock.com

Támogatják a meleg házasságokat népszavazásban

2015-ben, Írország kiterjesztette alkotmányát egy módosítással, amely lehetővé teszi az azonos nemű emberek házasságát. Így lett az első ország, amely népszavazás keretében legalizálta a homoszexuális házasságokat. Az ír állampolgárok 62,1 %-a mondott igent. A népszavazás kimenetele szimbólummá vált és képviseli a melegek jogait az egész világon. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon történelmi eseménynek nevezte és az emberi jogok győzelmének.

lgbt

Színes fénykép

Ír feltaláló John Joly 1894-ben állt elő az ún. Joly színes eljárásával, ez volt az első eszköz, amelynek segítségével színes fényképeket lehetett készíteni. A Trinity College végzőse, többek között az úttörője az ún. Dublini besugárzási módszernek, rákos betegek kezelésre, valamint rájött, hogyan jut fel a növényekbe a víz.

szines-fenykep

 

Ír gulyás

Olyan étel, amely a téli estéken a takaró alatt a legjobban élvezhető. A hagyományos ír pörkölt könnyen elkészíthető, és sok igazi ínyenc kedvence. Bárányt vagy marhahúst egy fazékban kell főzni néhány egyéb összetevővel, mint például a burgonya, vöröshagyma, sárgarépa és gyógynövények – ez a leghíresebb ír étel a világon.

U2

Kevesebb, mint harminc éves fennállásuk alatt huszonkét Grammy-vel és több mint 170 millió példányban eladott lemezzel büszkélkedhetnek. A legtöbben Bono-t azaz a frontembert ismerik, tagadhatatlan tény, hogy a U2 a zenei élet legendájává vált.

u2

Kép forrása – Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Michael Fassbender

Bár Michael Fassbender Németországban született, 2 éves korától az ír Killarney, Kerry megyében nőtt fel. Korai karrierjét az ikonikus háborús film a 300 jellemzi, amely egyben elindította hollywoodi karrierét.  Jelölték Acadamy Awards, BAFTA, Golden Globe és SAG Awards díjra. Több kulcsfontosságú szerepet is kapott a legjobb ír filmekben.

Dublin Coddle

Azt mondják, ez az étel úgy jött létre, hogy felhasználtak minden maradékot. A Dublin Coddle-ről sok í azt állítja, hogy igazi ínyencség. Olyan írok is imádták ezt az ételt, mint Seán O’Casey vagy Jonathan Swift. James Joyce gyakran említi Dublini írásaiban. A sertés kolbász, szalonna, burgonya, hagyma és a csirke húsleves garantáltan nagy siker lesz a konyhában, és egy kis ír hangulatot kölcsönöz az ebédhez.

dublin-coddle

Father Ted

A három papról szóló sitcom Írország szigetén játszódik. Bár nem úgy hangzik, mint a legnagyobb TV hit a Father Ted mégis nagy sikernek örvend. Hiszen az egyik legnépszerűbb tévéműsorok közé tartozik. A Father Ted  BAFTA Awards, Brit Comedy Award díjat kapott és elsőszámú népszerűséget szerzett a Channel 4-on. A komikus és színész Jim Carrey és a rendező Steven Spielberg kedvencei közé tartozik.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top