Connect with us

Magazin

10 csodálatos hely, amely hamarosan el fog tűnni

Bár most még nem igazán vesszük komolyan és sokaknak csak távoli fikciónak tűnik, az éghajlatváltozás igenis nagy probléma, amely globálisan érinti a Földet és nagy hatással lesz bolygónkra. Oly módon befolyásolhatja, hogy egyes helyek számára végzetes következményekkel járhat. Nézd meg azt a 10 helyet, amelyet a CNTraveler összeválogatott és  szerintük még a közeljövőben kell őket meglátogatnod, mivel hamarosan eltűnnek.

1. Nagy-korallzátony Ausztrália

A több mint 2000 négyzetkilométeren elterülő korallzátony, Ausztrália északi partjain található és a legnagyobb korallrendszer a világon. Szépségéről már szinte mindenki hallott, mivel egyre több búvár látogat el ide évente és csodálják meg közelről is. Sajnos, az óceán hőmérséklete egyre emelkedik és ez a korallok elhalványulásához vezet. Egy nemrégiben készült tanulmány azt bizonyítja, hogy a Nagy-korallzátony 90%-a kezdett elhalványulni. Sajnos, ezt a folyamatot nem lehet se megállítani se visszafordítani.

nagy-korallzatony

2. Az Alpok gleccserei

Európa leghíresebb hegysége, amely nyolc ország területén fekszik, és a legszebb kilátást nyújtja a síelők számára. A hőmérséklet növekedése miatt, sajnos olyan helyekről tűnik el a hó, amelyek régebben az egész év folyamán be voltak borítva. Ez a turizmus csökkenéséhez is vezet, mivel sokkal hamarabb végződik a síszezon. Nem is beszélve olyan helyekről, mint a Glacier Pasterze, amely az osztrák Grossglockner-hegynél terül el és amely a szemünk láttára tűnik el.

alpok-gleccserek

3. Rhône-völgy

Dél-Franciaország híres óriási szőlőültetvényeiről. A Rhône-völgyében készült borok a világ vezető borai közé tartoznak. Közel 200 km hosszú szőlőültetvények nagy vonzerőt jelentenek a turisták,  borkedvelők számára, akik évente ellátogatnak ide, hogy beszerezzék kedvenc boraikat. Sajnos, a klímaváltozás miatt egyre kedvezőtlenebbek a feltételek a szőlőtermesztésre. A völgyben meghíresült termelők úgy vélik, hogy a jövőben északabbra kell „költöztetniük” szőlőültetvényeiket, ahol sokkal kedvezőbb az éghajlat.

rhone-volgy

4. Velence utcái

Velence szép és hangulatos város, amely minden látogatásnál egy különös érzést hagy bennünk. A helyiek már megszokták, hogy szinte a víz mossa küszöbeiket és egy-egy árvíz sújtja őket, hiszen az Adriai-tenger határos az épültekkel. De nem ez az egyetlen probléma Velencében. Mivel a tengerek szintje lassan, de biztosan növekszik, így az aktivisták cselekedtek és vízi kapukat építettek Velence köré. Az idő fogja megmondani, hogy ezek a rendszerek képesek lesznek fenntartani a védekezést a víz támadásával szemben, amely évről-évre növekszik.

velence

5. Amazonas esőerdői

A világon legnagyobb esőerdő, amely 40%-ba fedi le Dél-Amerikát. Olyan állat- és növényfajoknak ad otthont, amelyek nem találhatók sehol máshol a világon. Hatalmas méretei ellenére az Amazonas esőerdő is küzd a kihalás és az időjarás változások ellen. A szélsőséges szárazságok növekvő tűzveszélyt jelentenek Dél-Amerikában és ami még rosszabb, a hatalmas klímaváltozásokat az állatok is megérezték és hűvösebb helyekre költöztek.

amazonas-esoerdo

6. Key West

Napsütötte paradicsom, amely Ernest Hemingway otthona is volt és évente vonzza az embereket búvárkodás és Florida egyedülálló hangulata miatt. A legdélebbi rész most a legnagyobb kihívással szembesül.  A legújabb tudományos becslés szerint a következő 30 évben az Atlanti-óceán vízszintje mintegy 40 cm fog növekedni. A mérnököknek sokat kell dolgozniuk, hogy a víz ne mossa el a szigetet.

key-west

7. Lassan eltűnő Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteket egyre több magyar turista látogatja meg. Nem csoda, hisz az átlaghőmérséklet értéke 27-30°C között mozog. Ez a világon a legalacsonyabban fekvő ország. Annak kérdésével, hogy a víz elönti a szigeteket a helyiek már régóta foglalkoznak. 2019-ben, allítólag előrukkolnak egy egyedülálló megoldással, amely megoldja az egész helyzetet. Nagyon kíváncsian várjuk!

maldiv-szigetek

8. A változó Alaszka

Kétszer olyan nagy, mint Texas és csak úgy vonzza a kalandorokat szerte a világról. Ha úgy döntesz, hogy kajakozol a Kenai-folyón vagy megmászod Észak-Amerika legnagyobb hegyeit, Alaszka mindenképp a szívedhez nő. Az eddig említett helyek közül, Alaszka szenved a legjobban. A gleccserek nagy sebességgel olvadnak, a földcsuszamlások is egyre gyakrabbak és olyan erősségűek, hogy a földrengésekre való eszközök is bemérik – vagyis jelentős értékeket érnek el a Richter-skálán.

valtozo-alaszka

9. Napa völgy

A Napa völgy szintén olyan híres borvidék, mint a feljebb említett Rhône-völgy. Napa több ezer borkereskedőnek ad otthont. Lehetséges, hogy ez hamarosan meg fog változni. Az éghajlatváltozás miatt már most érzékelhetőek a változások és a jövőben csak rosszabb lesz, így lehet, hogy Kalifornia borvidékével hamarosan el kell búcsúznunk.

udolie-napa

10. Mumbai

Több mint 18 millió ember otthona, Mumbai az egyik legsűrűbben lakott város a világon és folyamatosan növekszik. Jelenleg, az indiai kormány betiltotta a felhőkarcolók építését a tengerpart közelében. A veszélyesen gyorsan emelkedő tengerszint miatt, ez komoly problémát jelenthet a jövőbe.

shutterstock_240002701


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top