Connect with us

Hírek

Új, A terminál az Abu Dhabi reptéren. Ezt használja az 5*-os Etihad Airways, de a Wizz Air is.

Új, A terminál az Abu Dhabi reptéren. Ezt használja az 5*-os Etihad Airways, de a Wizz Air is.

A terminál, ahol nemrég Tom Cruise landolt a Mission: Impossible című legújabb hollywoodi filmben, most már minden utas számára megnyitotta kapuit. Az Abu Dhabi Nemzetközi Repülőtér ugyanis hivatalosan is megnyitotta az A terminált, amely a Midfield Terminal épületeként ismert. Az új terminál 11 ezer utas kiszolgására képes mindössze egy óra alatt, és a legújabb érintésmentes technológiával van felszerelve az utasfelvételhez és a poggyászválogatáshoz. Nézzük meg együtt, hogyan néz ki a 2012 óta épülő, hárommilliárd dolláros új létesítmény.

Mely légitársaságok repülnek és indulnak az A terminálról?

2023. november 1-től összesen 16 légitársaság repül az új terminálról. Az Etihad Airways gépei idén november 9-től 16 járatot fog üzemeltetni az A terminálról, néhány nappal később pedig továbbiak várhatók. Érdekesség, hogy a fapados Wizz Air légitársaság Abu Dhabi repülőtérre érkező bécsi vagy budapesti utasokat is már az új A terminálon szolgálják ki.

Az Abu Dhabi új, A termináljáról induló légitársaságok teljes listája:

 • Etihad Airways
 • Wizz Air
 • Smartwings
 • IndiGo
 • Air India
 • Air India Express
 • Vistara
 • Syrianair
 • Pegasus
 • BADR Airlines
 • SunExpress
 • Airblue
 • PIA
 • Cham Wings
 • Bangladesh airlines
 • Pobeda
 • Aeroflot

Az előzetes információk szerint hamarosan más légitársaságok is megérkeznek a repülőtérre, és újabb csatlakozásokkal bővülnek. A legnagyobb légitársaságok közül az Air France és a British Airways már bejelentette érkezését.

Abu Dhabi repülőtér A terminálja – Gyakorlati információk

Az új terminál számos korszerű létesítményt kínál, a luxus várótermektől kezdve a wellnesslétesítményeken át a pihenőhelyiségekig. Az A terminálon több mint 160 kiskereskedelmi üzlet vagy élelmiszer-stand található. A luxus üzleti várótermek, amelyekből az A terminálon több is található, önmagukban is hatalmas élmény.

A repülőtér teljesen digitalizált, így szinte mindenhol találhatunk érintés nélküli biometrikus ellenőrző pontokat.

Az új terminál az Abu Dhabi repülőtér két kifutópályája között található, ami megmagyarázza, hogy miért nevezték el Midfield Terminal Complexnek. Míg az Egyesült Arab Emírségek lakosai továbbra is használhatják a régi nevet, arra számítunk, hogy gyorsan felgyorsulnak a dolgok, és a repülőtér kiterjedt kampányt indít a taxisofőrök körében. Hacsak nem figyelmetlenek, a taxiknak az ajtóig kell eljutniuk. Ha tömegközlekedéssel utazol, a dolgok egyszerűbbek – az Emirates buszai frissítették az útvonalakat, hogy az A terminálnál tegyék ki az utasokat.

Az A terminálhoz három út vezet, de a Dubajba, Al Ainba vagy Abu Dhabi emírségbe utazók számára fontos tudni, hogy az E10-es autópálya vezet ide. Ez az út vezet a Sheikh Zayed Bin Sultan Streetre – amely a fő összekötő útvonal a Dubaiból, Al Ainból és Abu Dhabi emírségből utazók számára, és még a Yas vagy a Saadiyat-szigetekre is eljuthatunk rajta.

Érdekességek az új terminálról

Az A terminál vitathatatlanul a világ egyik legnagyobb repülőtéri terminálja. Több mint háromnegyedmillió négyzetméteren terül el, és éves kapacitása eléri a 45 millió utast. Szakértők szerint azonban a terminál idővel könnyen bővíthető, így akár évi 80 millió utast is kiszolgálhat.

Idén szeptemberben több mint 8000 önkéntes vett részt a valaha tartott legnagyobb reptéri tesztgyakorlaton. Mindent teszteltek a bejelentkezéstől, a biztonsági és útlevél-eljárásoktól a vámig és a poggyászfelvételig.

Ez egy sivatagban épült terminál. Az Egyesült Arab Emírségek fenntarthatósági céljai mellett azonban a fenntartható repülőtéri működés elengedhetetlen ahhoz, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Az A terminált ezért úgy tervezték, hogy megfeleljen ezeknek a céloknak. Hullámos architektúrája maximalizálja a természetes fény felhasználását, míg az X-alakú alaprajz okosan növeli a rendelkezésre álló alapterületet.

Fenntartható anyagokat használtak az egész terminálépületben, és az épület energiahatékony világítással és fejlett fűtési, szellőztetési és légkondicionálási (HVAC) rendszerekkel büszkélkedhet. Az energia- és vízfogyasztás az egész épületben jelentősen csökkent. 2021-től maga a repülőtér rendelkezik az emírségek legnagyobb napelemes parkolójával.

2012-ben kezdték el építeni a terminált, és eredetileg 2018-ban kellett volna elkészülnie.

Akciós repjegyek az Egyesült Arab Emírségekbe:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top