Connect with us

Magazin

A „Szlovén Riviéra” impressziói

(A Kocsmaturista blog szerzője különböző városok kocsmaéletét fedezi fel és beszámol róluk. Együttműködésünk kezdetén már 80 város, lassan 1000 kocsmájában járt. A pozsonyi felfedezőútját kollégánkkal élte át, így került kapcsolatba velünk. A kocsmák feltérképezése mellett természetesen megfigyeli a környezetet adó városokat is, melyekről ezentúl alkalmanként tágabb perspektívából is mesél nálunk, persze a kocsmai megfigyeléseket sem kihagyva. Az első összefoglaló a szlovén Isztriáról szól.)

Mediterrán tengerparti közeg, Magyarországhoz közel? Horvátország!? Olaszországban Lido di Jesolo? Bibione, Lignano Sabbiadoro? NEMCSAK! A szlovén isztriai part 46 km hosszan vár, a magyar határtól pár órányira és keresztezi számodra az olasz és a horvát élet jóságait.

Gyors arcon ütés-szerűen változik a bámulatos szlovén táj dél felé. Európa méltatlanul elhallgatott mennyei útja átgurulni Szlovénián. Főleg ha közben az út helyett inkább a tájat figyelheted, jojózik a szemed a szépségtől. Ám a zöld ötven árnyalatától tarka, felhőbe harapó hegycsúcsok és dombtetők egyszer csak, az út legvégén, elvágólag mediterrán környezetté változnak, és kinőnek a térkövekből a pálmafák.

Innentől már azonnal láthatod, hogy hamisítatlanul mediterrán mikroklímába érkeztél. A családok esténként köztéren nevelik a gyerekeiket. Megy a hátradőlés és ellazulás, csoportosan, szociálisan. A szobád fala a fülledt levegő, a mennyezeted a naplemente. Mediterrán vagy, tehát szabad ég alatt vagy otthon és beszélgetsz! Javaslom, ha megérkeztél, tegyél te is így!

Isten hozott a szlovén Bábelben

Az angol-német-olasz szentháromságból valamelyikkel biztosan elboldogulsz. Főleg olaszul szinte minden idős és fiatal beszél. Az ifjabbak pedig angolban is jók. Van, aki az egyik nyelven ezt tudja, a másik nyelven azt. Néha vicces vegyesnyelvű beszélgetések jönnek létre ebből.

A megszállások körülményei

A koperi, Bookingon foglalt szállásunk egy filmes környezetben várt, a város legrégebbi, ötven éve működő kocsmája (Museum Bife) felett és körül.

A buján dús növényzetű, oxidált kovácsoltvas kerítéses kis udvara ihletet adó. Regényt tudnál írni itt. Benn meg olyan, mint egy úti filmes fogadó. Doris, kb. egy idős a bárral, hatalmas lelkesedéssel fogadott minket. Nem látszott, hogy évtizedek óta dolgozik itt. Friss volt, mintha most jönne bele két hét után az új szerepébe és igazán és lelkesen próbálgatná a szárnyait. A bulis fogadtatása rögtön felhangol az estére.

Izolában jó Kocsmaturista szokásomhoz híven, kocsmában ajánltattam szállást és így egy csúcshangulatos, fiatalos hostelre bukkantam, ahol 21 euró volt egy éjszaka (Hostel Alieti).

Tele volt barátkozós utazóval. Egy szlovén kis faluból jött srác pl. egy itt megismert hátizsákból élő kanadai lánnyal és egy német ördögbotos, deszkás sráccal spontán bandába verődve ment együtt strandolni a szomszédos Piranba.

A szlovén isztriai éjszaka

Koperben és Izolában, főleg vasárnap és a hét elején érdemes korábban belemenni az estébe, ha pezsgést szeretnél magad köré. Éjfél után ugyanis hirtelen halállal indul a visszaszámlálás. A 47.000-es Koperben és a 10.000-es Izolában a helyiek ugyanúgy aktív résztvevői az alkonyati dolce vitának, mint a tengerparti levegőt csak lopkodó turisták, így látványos a váltás, hogy ők mikor adják át magukat a másnapi munkanapnak. Persze mindenütt vannak a végsőkig kitartó titkos szentélyek. Volt egy hajnali kettőig nyitva tartó amerikai stílusú rock-kocsma (Snack Bar), amiért két és fél kilométert sétáltunk frissen megismert honfitársainkból összeverődött akciócsoporttal (négy különböző magyar bagázs – pedig amúgy nem volt jellemző a tömeges magyar megszállás).

Javaslom, hogy előre készülj fel nyitvatartásikból vagy kérdezz rá, ha nem akarod, hogy kihúzzák az utolsó piád alól az asztalt. Komolyan veszik az ilyesmit arrafelé.

A szlovén isztriai nappal

Túl sokáig amúgy nem érdemes kimaradni. Maradjon energia a nappalra is, mert az natúrban is egy extra élményvilág. Meglepő mediterrán életképek sorozata vár. Elég csak komótosan bandukolni és lazán figyelni az utcán, hogy üdítően random megjelenésű vagy meghökkentő viselkedésű embereket, sőt állatokat láss!

Ne rohanj rögtön a tengerpartra! Éld át, milyen lenne itt helyinek lenni! Érdemes lemenni a piacra, friss gyümölcsért, és leülni ott az első kávéra. Izolában pl. a zöldségárusok mellett található Risto’s Bart nagyon ajánlom lecsendesedett mintavételezésre reggel és délben is.

Ha tengerpartra vágysz…

Minden településen találsz szabadstrandot, ám inkább kavicsosat.

A váratlanul egészen Monaco-s külcsínű Portoroz-ban térképeztem fel a „leglidósabbat” mind közül, egységes színes napernyőkkel, napágyakkal, homokos parttal, amire zöldelő domboldalakról elegáns szállodák vetnek árnyékot.

Szlovén Isztria óvárosai

A történelmi belvárosokat itt is érdemes górcső alá venni. Koper főtere méretes, és tiszteletet parancsoló, elegáns épületei rád nehezednek. A harangtorony tetejébe 204 lépcsőfok vezet, de abszolút megéri fölémagasodni földnek és víznek. Az is előfordul, hogy hirtelen kiürítik a főteret egy-egy zenei előadásra, amit illedelmesen a körülvevő falakhoz tapadva kell nézni. Rád is szólnak, ha átlépsz a vonalon, miközben csak az előadóé a porond.

Koper városához elválaszthatatlanul hozzátartozik a kereskedelmi kikötő is. Még a helyi lakosoknak is látványosság, amikor beáll egy hatalmas hajó.

Izola (<egykor valóban sziget) szárazföldi belvárosa kevésbé koncentrált ennél.

Piran főtere lenyűgőzően látványos, ugyanígy a tengerparti sétány és az itt található szigetcsúcs is. Nem fárad el a szépség két városhatár között. Cserébe ez volt a legturistásabb mind közül. Mintha több kiránduló busz utasait összeterelték volna. Sztereotípiáikhoz hűen selfiebottal sorozatkattintgató japán turistákkal éled át a rácsodálkozásodat történelmi örökségre és a velencei vonásokra.

Ha nagyobb magányra vágysz, menj be a lakózónákba, a kis utcákat arrafelé követve, amerre más nem is gondolná, hogy vezet út. Itt lehet elcsípni a helyiek igazi életét, a kiteregetett ruhákat és a napi pletykát megosztó szomszédokat.

Így ehetsz-ihatsz 

Szlovén Isztria gasztro-szemszögből is Olaszország és a Balkán turmixa. Cevapcici és pljeskavica feliratok bombáznak mindenütt és uralkodó egytál étel a calamari, amit elvitelre is sok helyen kaphatsz.

A reggeli viszont teljesen olaszos, briós/cornetto dukál a kávéhoz. A pékségekben pedig a pizzaszelet és a burekek költöztek össze.

Nézzük a „szakmai” részemet, a kocsmákat: A vendégek az utcák és a terek felé kifelé fordulva ülnek és nézik a zajló életet. A kifigyelt fogyasztások alapján inkább sörösek, mint borosak. A Lasko és az Union a két alapsör, nem is láttam más nagyüzemit. Még az import sör is egészen ritka volt. Elég gyakori viszont a radler a kínálatban. A sötét sör, bár sok helyen ki van írva, mégis nagy hiánycikk. Ez lelombozóan hatott. Legolcsóbban 2 euróért találtam 3 decis Lasko sört a helyiek piac melletti kocsmájában Koperben. A legdrágább 0,33-as kisüzemi sör pedig 4,9 Euróba került Izolában. A kisüzemi sörforradalom náluk is aktívan zajlik és kis rákérdezéssel gyorsan fel is kutathatók a szentélyeik. Ráadásul elég finom söreik vannak. Ajánlom próbálgatni a szlovén Tektonik és a Human Fish söreit.

Személyes kedvencem a Bevog sörfőzde Kramah Indiai Pale Ale-je lett. A legperverzebb sör, amit ittam viszont az Istarsko (most figyelj:) SZARVASGOMBÁS söre volt! Nem csoda, mert jelképszerű alapanyag a helyi gasztronómiában a szarvasgomba, ahogy az sem csoda, hogy nem lesz tőle finom a sör. Mintha szarvasgomba szörpöt innál.

A különleges sörök hódolóinak személyes tippem Izolában a Hangar és a tengerparton a Vitamincek Bar, míg Koper belvárosában a Lord Byron. A pirani parti sétányon pedig a Cafinho.

Kifejezetten borozót kevesebbet találtam felfedezéseim során. Zárásra sikerült elcsípni a koperi Miramar-t, ami kötelező példány. Olaszos hangulatos, és bár a mutatós teraszát szinte csak turisták foglalják el, cserébe benn csak idősebb helyiek ülnek nagy barátságban a személyzettel és kedvesen kinevetnek, ha megpróbálsz szlovénul makogni.

A fröccsöt egyébként ismerik, és még hasonlóan is értelmezik. A „spric” a sima egy-egy arányú fröccs, míg a spric light felel meg a hosszúlépésünknek: egy bor-két szóda. Állítólag létezik a spric mentes vízzel is és azt bevandának hívják (olaszul italt jelent). Erre nem éreztem ingerenciát, de a ház boraiból próbált spric lightok szinte mind kifejezetten finomak voltak. Bátran ajánlom betérni az egyszerűbb kocsmákba is, mert mindenhol nagyon kedvesek voltak.

A fáma utolsó szavai…

Megéri idejönni! Vadabban mediterrán környék, mint sok egy vonalban lévő olasz város és gyorsan elérhető. Szép adriai tengerpart, kikötői és óvárosi hangulatok kedvelőinek bűnös kényeztetés és adottak a már sablonnak számító népkedvenc kanyargós, macskaköves mellékutcák kiegészítve kellemesek kocsmákkal, nagy teraszokkal és progresszív kisüzemi sörökkel.

Fotók: Kocsmaturista

A Kocsmaturista weboldalt itt találjátok, a cikk szerzőjének további írásaival, főleg különböző városok kocsmaéletének beszámolójával, egyes kocsmák bemutatójával:

https://kocsmaturista.hu/


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top