Connect with us

Magazin

Programajánló: csillaglesen jártunk Magyarországon

Programajánló: csillaglesen jártunk Magyarországon

Egy-egy tiszta estén csodálatos ködöket, csillaghalmazokat figyelhetünk meg az égbolton. Ehhez azonban meg is kell találni azokat… Tudnunk kell, hogy pontosan hová nézzünk és hogyan keressünk. Mi most ebben nyújtunk számotokra segítséget! A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség a “csillagoségbolt-park” címet előre meghatározott szigorú feltételek alapján ítéli oda. A parkoknak kiemelkedően jó minőségű éjszakai égbolttal kell rendelkezniük, Magyarországnak azonban különösen nagy szerencséje van, ugyanis három hivatalos “csillagoségbolt-parkot” is  magáénak tudhat.

Advertisement

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan az égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Na már most mivel ezt szomorúan halljuk, úgy döntöttünk utána járunk azon helyeknek, ahonnan remek kilátás nyílik a csillagos égre. Feküdjetek le a földre, helyezkedjetek el kényelmesen, varázslatos csillagösvényekre viszünk most el titeket…

Bükki Csillagoségbolt-park

Idén úgy tűnik a belföld az új külföld. A Balaton a Riviéra, a Káli-medence Provence, a Bükk pedig a Dolomitok hamisítatlan báját nyújtja. Hol máshol kezdhetnénk hát a csillag-lest, mint Magyarország legszebb és legváltozatosabb hegységében, a Bükkben?! Az élmények és kalandok széles választékát kínáló régiót többen is ismerjük. Vagy az egyedülállóan szép, számtalan túrázási lehetőséget kínáló Bükk-fennsík miatt, esetleg a népszerű Szalajka-völgy, vagy a romantikus lelkeknek kedvező Lillafüred okán. A látogatható barlangok, a számos jól karbantartott tanösvény, a kisvasutak világa, a pihentető termálfürdők, na és persze kedvencünk, a történelmi egri borvidék miatt igazi fantáziabirodalomba csöppenhetünk itt járva.

Bükki Nemzeti Parkot Magyarországon harmadikként, 2017 júniusában nyilvánította csillagoségbolt-parkká a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség. A Bükki Csillagoségbolt-park a szigorú megmérettetésen ezüst fokozatot szerzett. A parkban számos olyan hely található, ahonnan zavaró fényektől mentesen csodálható meg az éjszakai égbolt. Rendszeresen tartanak erre szervezett programokat is, amelyek keretében a nagyközönség számára megismerhetővé válnak az éjszakai égbolt csodái. A meghirdetett programok között szerepel éjszakai tanösvény bejárás; holdfogyatkozás vagy éppen hullócsillag megfigyelés. Ha már szeptemberben úgy is otthonmaradásra vagyunk ítélve, legyen ez az egyik hétvégi programunk.

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

Hortobágy, avagy az igazi magyar puszta, sokak szemében Magyarország esszenciája. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 1999 óta világörökségi helyszínként, 2004-től a Natura 2000 listáján, 2011-ben pedig a nemzetközileg jegyzett csillagoségbolt-parkok között is számon tartjuk. Mindez fémjelzi a terület különleges természeti adottságait, amihez különösen gazdag kulturális értékek is társulnak.

Hortobágy az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb vége, ahol az ég és a föld találkozását semmi sem zavarja meg, a csillagok ragyogását mesterséges fények sem halványítják el. A bolygók, a Hold és a Nap, valamint a csillagok, mint tájékozódást és időmeghatározást segítő égitestek alapvető szerepet játszottak az ősi nomád népek és az évezredek óta itt legeltető pásztorok életében. Így a több mint 5000 éve érintetlen természeti és kultúrtájat beborító égi táj által inspirált gazdag égismeret olyan kiemelkedő érték és örökség, amit mindenkinek muszáj felfedeznie. És miért is ne most, idén ősszel? A Hortobágyi Csillagoségbolt-park területén szinte egész évben érdekes programok várják a látogatókat.

Zselici Csillagpark

Zselic a Dunántúli-dombság gyönyörű területe. Szelíd lankáival, páratlanul gazdag élővilágával és fényszennyezettségtől mentes éjszakáival igazi kincsnek számít az országban. A dombokkal és völgyekkel tarkított Zselicben úgy érezhetjük magunkat, mintha az ország varázslatos vidékén járnánk. Ráadásul, a zselici dombok völgyeiben megbúvó apró falvak tökéletes terepet biztosítanak azok számára, akik szeretnék egy időre kikapcsolni a telefont, és elbújni pár napra a világ figyelő szeme elől.

A Zselici Csillagvizsgálóban planetárium, távcsőkupola és távcsöves észlelő-terasz is megtalálható. A látogatók – családok, baráti és iskolai csoportok – nem csak nappal, de éjszaka is különböző programokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek természeti kincseinkkel: a tájjal, az erdővel és az égbolt csodáival. És higgyetek nekem, csodából akad elég… Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Parkkal közösen – a nemzetközi csillagoségbolt-park elismerést 2009-ben.

Kedved támadt a csillagtúrát egy pihentető kirándulással összekapcsolni? Magyarország legjobb wellness központjai várnak rád. Foglalj most 40%-os kedvezménnyel!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Bécsből 209 900 Ft-ért https://t.co/8I8tbPxdPXMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 hét
Kiruccannál? Dubaj lett a világ legkeresettebb úti célja https://t.co/vT5InIPac0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Zanzibár Bécsből az Etihad légitársasággal 219 900 Ft-ért https://t.co/69O2ejoLFkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
NAP AJÁNLATA: 4 napos utazás Dubajba 5* luxushotelben 219 900 Ft-tól https://t.co/9qpTT1FFQTMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Szicília kincsei – Palermo, Catania, Trapani https://t.co/uBBJ8VMDK8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Málta minden belépési intézkedést eltörölt. Foglald le repjegyed 19 900 Ft-tól https://t.co/Wz9vzQl1SLMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Kora nyári tippek: az imádott olasz tengerpart https://t.co/ixNe8gzHZ0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Cseréld le a tengert tóra! 7 gyönyörű nyaralás Európában https://t.co/BaXZvzPYhkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Minden, amit tudnod kell a dubaji utazásod előtt (repjegyek, szállás, tippek) https://t.co/zljnsyhFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Szardínia retúrjegy Budapestről már 23 550 Ft-tól! https://t.co/HlhTI2ilivMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top