Connect with us

Magazin

Menta tea, kuszkusz és Szahara – Marokkó ennél sokkal több!

Menta tea, kuszkusz és Szahara – Marokkó ennél sokkal több!

Színkavalkád, illatos fűszerek, utcai zenészek – Marokkó elsöprő élmény. Spanyolország déli partjától mindössze 13 kilométerre fekszik, az észak-afrikai országban fellelhető a közel-keleti mágia, a berber tradíciók és az európai hangulat is. Az idegenforgalom is virágzik, amiről maga a király, VI. Mohammed is gondoskodik. A jobb infrastruktúrának köszönhetően könnyebb megközelíteni az egyes városokat. De elég a számokból. Nézzük meg miért is ajánljuk Marokkót mindenkinek.:

Akciós repjegyek Marokkóba:

Tangert uralják a kávézók

A kávézók a helyiek számára a közösséget is jelentik, legalábbis a férfiaknak tutira. Összegyűlnek az utcán, majd megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat egy menta tea társaságában.

Tangert, az északi kikötővárost az irodalmi bohémizmus jellemezte a múltban. 1923-tól 1956-ig élte fénykorát, nem egy rocksztár, író és híresség bukkant fel a közel 800 kávézó valamelyikében.

Két kötelező látnivaló: a Hafa kávézó, amely a Gibraltár-szorosra nyújt kilátást, Paul Bowles író és zeneszerző kedvenc társalgója is volt. A másik a Cafe Baba, bár kicsit füstös, a zord falakat a mai napig Keith Richards-ról készült kép díszíti.

A legtöbb mecset a nem muszlimok előtt zárva van

A királyság 99%-a muszlim, a müezzin imádságra hívogató éneke valóban bizsergető érzés, csak sajnos a mecsetek többségébe nem tudunk bejutni. Az egyetlen kivétel a Casablanca-i toronymagas Hassan II mecset. Büszkén emelkedik ki az Atlanti-óceán feletti hegyoldalon, a mecsetet 1993-ban fejezték be és akár 105 ezer hívő befogadására képes.

Ha nem sikerülne eljutnod Casablancába, Marrákes 16. századi Ali ben Youssef múzeuma mindenki számára nyitva áll, és az iszlám építészet egyik lenyűgöző példája.

A marokkóiak nyelvtudása ámulatba ejt

A helyiek akár a mondat közepén váltanak egy teljesen más nyelvre. Régiótól függően a marokkóiak beszélnek berberül, arabul, franciául és spanyolul is. Az arab a hivatalos nyelv, és a beszélgetések közben észre fogod venni a marokkói dialektust, a Darija-t.

Franciául továbbra is széles körben beszélnek a nagyobb városokban, a spanyolt leginkább Tangerben használják. Ami a berber nyelvet illeti, három fő dialektusa van az országban: a Tashelhit, a Tamazight és a Tarifit. A főbb idegenforgalmi központoknál angolul is boldogulsz, bár a „La, shukran” („Nem, köszönöm”) kifejezést nem árt megtanulni.

Ne ragadj le Marrákesben

Marrákesh joggal az egyik leglátogatottabb város, de ennél sokkal több rejtőzik Marokkóban. Fez a labirintusszerű medinájával, a mesés konyhájával és az évente megrendezésre kerülő Világ szent zene fesztiváljával viszi a pálmát.

Ha a Szaharából szeretnél egy keveset látni, ne hagyd ki Merzouga sivatagi várost, a lenyűgöző Erg Chebbi homokdűnék közelében, természetesen teve túrákon keresztül juthatsz el ide.

Az aktív utazóknak az Atlasz-hegység berber falvait vagy a kék árnyalataiban pompázó Chefchaouen várost ajánljuk. A strandok kedvelőinek az Atlanti-óceán partján fekvő nyugodt Essaouira és Sidi Ifni lehet a befutó, míg a szörfösök gyakran délre indulnak Taghazout vagy Agadir felé.

A csendes szemlélődőknek Marokkó legszentebb városa, Moulay Idriss lesz az ideális. Ráadásul a közeli római romok miatt Volubilis sem elhanyagolható.

Ha nem szereted a köményt, talán éhen maradsz

A kömény a marokkói konyha egyik főszereplője. Ezt a csípős port használják a mechouira (lassan sült bárány) ízesítésére. A köményt a legtöbb marokkói asztalnál, sóval és chilivel együtt megtalálhatod.

Kuszkusz péntekenként

Marokkóban talán nincs olyan étterem, amelynek étlapjáról hiányozna a kuszkusz. A hagyományok szerint főleg péntekenként szolgálják fel, amikor a helyiek összegyűlnek és az imádság után együtt mennek vacsorázni. Ahogy mondani szokás, a jó dolgokra érdemes várni, pont ezért ajánljuk kipróbálni. Gyakran zöldségekel vagy halakkal szolgáljak fel.

Azok a panorámák a Riádokból

A hagyományos marokkói házak (riádok) udvar köré épülnek, amelynek ablakai befelé néznek. A riadok belsejében nem ritkák a pálmák és a kisebb-nagyobb medencék sem. De nem is annyira a belső udvar kápráztat el, mint a kilátás a tetőteraszokról.

Ha azt hallod, hogy „balak”, légy óvatos

A marokkói piacok és utcák nem szívbajosoknak valók. A keskeny labirintusok telis-tele vannak árusokkal, motorbiciklisekkel, sőt öszvérekkel is. Az 1. szabály, amint azt hallod, hogy „balak” húzódj félre. Valószínűleg egy jól megrakott kocsi, öszvérrel az elén dübörög feléd.

Általánosságban a térképek nem sokat érnek, az apró sikátorok legtöbbször úgysincsenek feltüntetve.

Itt kóstolhatod meg a legjobb narancslét

Narancsfákat szinte mindenhol találhatsz Marrákesben, a kusza sikátoroktól kezdve egészen az egzotikus udvarokig. A marokkói narancs híres az egész világon, így nem ér meglepetésként, hogy Djemaa El-Fnaa-n, Marrákes főterén, rengeteg narancslé árus közül választhatsz. Egy pohár kb. 5-10 marokkói dirham (kb. $ 1) körül mozog. Nagyon üdítő, a citrusos íz kellemesen lehűt. Bár sokan hordanak magukkal egy palack vizet, Marrákesben ezt kihagyhatod!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.9/5 - (8 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top