Connect with us

Magazin

Menta tea, kuszkusz és Szahara – Marokkó ennél sokkal több!

Színkavalkád, illatos fűszerek, utcai zenészek – Marokkó elsöprő élmény. Spanyolország déli partjától mindössze 13 kilométerre fekszik, az észak-afrikai országban fellelhető a közel-keleti mágia, a berber tradíciók és az európai hangulat is. Az idegenforgalom is virágzik, amiről maga a király, VI. Mohammed is gondoskodik. A jobb infrastruktúrának köszönhetően könnyebb megközelíteni az egyes városokat. De elég a számokból. Nézzük meg miért is ajánljuk Marokkót mindenkinek.:

Advertisement

Tangert uralják a kávézók

A kávézók a helyiek számára a közösséget is jelentik, legalábbis a férfiaknak tutira. Összegyűlnek az utcán, majd megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat egy menta tea társaságában.

Tangert, az északi kikötővárost az irodalmi bohémizmus jellemezte a múltban. 1923-tól 1956-ig élte fénykorát, nem egy rocksztár, író és híresség bukkant fel a közel 800 kávézó valamelyikében.

Két kötelező látnivaló: a Hafa kávézó, amely a Gibraltár-szorosra nyújt kilátást, Paul Bowles író és zeneszerző kedvenc társalgója is volt. A másik a Cafe Baba, bár kicsit füstös, a zord falakat a mai napig Keith Richards-ról készült kép díszíti.

A legtöbb mecset a nem muszlimok előtt zárva van

A királyság 99%-a muszlim, a müezzin imádságra hívogató éneke valóban bizsergető érzés, csak sajnos a mecsetek többségébe nem tudunk bejutni. Az egyetlen kivétel a Casablanca-i toronymagas Hassan II mecset. Büszkén emelkedik ki az Atlanti-óceán feletti hegyoldalon, a mecsetet 1993-ban fejezték be és akár 105 ezer hívő befogadására képes.

Ha nem sikerülne eljutnod Casablancába, Marrákes 16. századi Ali ben Youssef múzeuma mindenki számára nyitva áll, és az iszlám építészet egyik lenyűgöző példája.

A marokkóiak nyelvtudása ámulatba ejt

A helyiek akár a mondat közepén váltanak egy teljesen más nyelvre. Régiótól függően a marokkóiak beszélnek berberül, arabul, franciául és spanyolul is. Az arab a hivatalos nyelv, és a beszélgetések közben észre fogod venni a marokkói dialektust, a Darija-t.

Franciául továbbra is széles körben beszélnek a nagyobb városokban, a spanyolt leginkább Tangerben használják. Ami a berber nyelvet illeti, három fő dialektusa van az országban: a Tashelhit, a Tamazight és a Tarifit. A főbb idegenforgalmi központoknál angolul is boldogulsz, bár a “La, shukran” (“Nem, köszönöm”) kifejezést nem árt megtanulni.

Ne ragadj le Marrákesben

Marrákesh joggal az egyik leglátogatottabb város, de ennél sokkal több rejtőzik Marokkóban. Fez a labirintusszerű

medinájával, a mesés konyhájával és az évente megrendezésre kerülő Világ szent zene fesztiváljával viszi a pálmát.

Ha a Szaharából szeretnél egy keveset látni, ne hagyd ki Merzouga sivatagi várost, a lenyűgöző Erg Chebbi homokdűnék közelében, természetesen teve túrákon keresztül juthatsz el ide.

Az aktív utazóknak az Atlasz-hegység berber falvait vagy a kék árnyalataiban pompázó Chefchaouen várost ajánljuk. A strandok kedvelőinek az Atlanti-óceán partján fekvő nyugodt Essaouira és Sidi Ifni lehet a befutó, míg a szörfösök gyakran délre indulnak Taghazout vagy Agadir felé.

A csendes szemlélődőknek Marokkó legszentebb városa, Moulay Idriss lesz az ideális. Ráadásul a közeli római romok miatt Volubilis sem elhanyagolható.

MAROKKÓI UTAZÁSOK 65.500 Ft-tól    FOGLALD LE ITT

Ha nem szereted a köményt, talán éhen maradsz

A kömény a marokkói konyha egyik főszereplője. Ezt a csípős port használják a mechouira (lassan sült bárány) ízesítésére. A köményt a legtöbb marokkói asztalnál, sóval és chilivel együtt megtalálhatod.

Kuszkusz péntekenként

Marokkóban talán nincs olyan étterem, amelynek étlapjáról hiányozna a kuszkusz. A hagyományok szerint főleg péntekenként szolgálják fel, amikor a helyiek összegyűlnek és az imádság után együtt mennek vacsorázni. Ahogy mondani szokás, a jó dolgokra érdemes várni, pont ezért ajánljuk kipróbálni. Gyakran zöldségekel vagy halakkal szolgáljak fel.

Azok a panorámák a Riádokból

A hagyományos marokkói házak (riádok) udvar köré épülnek, amelynek ablakai befelé néznek. A riadok belsejében nem ritkák a pálmák és a kisebb-nagyobb medencék sem. De nem is annyira a belső udvar kápráztat el, mint a kilátás a tetőteraszokról.

Ha azt hallod, hogy “balak”, légy óvatos

A marokkói piacok és utcák nem szívbajosoknak valók. A keskeny labirintusok telis-tele vannak árusokkal, motorbiciklisekkel, sőt öszvérekkel is. Az 1. szabály, amint azt hallod, hogy “balak” húzódj félre. Valószínűleg egy jól megrakott kocsi, öszvérrel az elén dübörög feléd.

Általánosságban a térképek nem sokat érnek, az apró sikátorok legtöbbször úgysincsenek feltüntetve.

Itt kóstolhatod meg a legjobb narancslét

Narancsfákat szinte mindenhol találhatsz Marrákesben, a kusza sikátoroktól kezdve egészen az egzotikus udvarokig. A marokkói narancs híres az egész világon, így nem ér meglepetésként, hogy Djemaa El-Fnaa-n, Marrákes főterén, rengeteg narancslé árus közül választhatsz. Egy pohár kb. 5-10 marokkói dirham (kb. $ 1) körül mozog. Nagyon üdítő, a citrusos íz kellemesen lehűt. Bár sokan hordanak magukkal egy palack vizet, Marrákesben ezt kihagyhatod!

MAROKKÓI UTAZÁSOK 65.500 Ft-tól    FOGLALD LE ITT

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Mallorca Bécsből nyár végén most 25 120 Ft-tól! https://t.co/UMNU68qnyhMennyi ideje jött ki ez a hír? 8 óra
Immár hivatalos: Málta újra várja a magyar utazókat! https://t.co/i7jZXHruECMennyi ideje jött ki ez a hír? 11 óra
Észtország 24 ország lakosainak engedélyezte a karantén nélküli belépést https://t.co/zeFLNQJdTvMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 33 900 Ft-tól! https://t.co/ycUOTpR9VXMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Június 1-től Bulgária eltörölte az EU polgárai számára a kötelező karantént https://t.co/VZO9Tdigb0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Miami retúrjegyek 67 900 Ft-tól és kipróbált tippekkel tőlünk! https://t.co/AToex7sOerMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
10 ok, amiért Costa Rica a világ legjobb helye! https://t.co/ztn5BAwlhEMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Zakopane wellness hétvége 26 220 Ft-tól! https://t.co/xrK2ESzromMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Hegyek, túrázás és bor. Grúzia júliusban nyitja meg határait https://t.co/j6XovIsKWsMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top