Connect with us

Magazin

Ismerd meg Kína igazi arcát Hszian történelmi városában!

Ismerd meg Kína igazi arcát Hszian történelmi városában!

A kínai Xi’an, avagy Hszian városa több, mint 3000 éves történelemmel büszkélkedhet. Az egyik legősibb település Kína területén, s ma Senhszi tartomány fővárosa. Különböző kultúrák, vallások és történelmi események gyűjtőhelye ez a város. Modern építészete és zsúfolt utcái között még mindig rengeteg emlékmű rejlik. S most még könnyebben fedezheted fel ezt a kínai ékszerdobozt az új, Budapestről Hszianba közlekedő járatnak köszönhetően. Mutatjuk, milyen érdekes látnivalókat rejt Hszian!

Retúr repjegy Hszianba:

  • Kivel? Shanghai Airlines, China Eastern Airlines
  • Honnan? Budapestről
  • Mit tartalmaz az ár? Retúr repjegy, ellátással a fedélzeten, 23 kg feladott pogyásszal.

Gazdag történelem, változatos látnivalók

A korábban Changan néven ismert Hszian 1200 évig a császári Kína fővárosa volt, 13 dinasztiát lefedve. Ez az ősi város volt egyben a Selyemút kiindulópontja, a kulturális és gazdasági cserekapcsolatok metszéspontja. Fénykorát a Tang-dinasztia idejére érte el (i.sz. 618-tól 907-ig), amikor is egy virágzó metropolisszá nőtte ki magát. Hszian gazdag történelme visszatükröződik ókori műemlékeiben, évszázados templomaiban és régészeti kincseiben is.

Hat lenyűgöző UNESCO világörökségi helyszínt rejt, köztük a világ egyik legnagyobb régészeti felfedezését – a terrakotta hadsereget. A város látnivalóinak listája azonban nagyon változatos. Az ősi városfal, a Daming palota és az egyéb rengeteg ember alkotta látnivaló mellett Hszian lenyűgöző természeti csodáknak is otthont ad – jó példa erre a Heine Nemzeti Park és a Cuihua-hegy. Nézzük a legfontosabbakat!

Terrakotta hadsereg

Az agyaghadsereg, avagy terrakotta hadsereg a világ nyolcadik csodájaként is ismert. Kína első birodalmi császára, Csin Si Huang-ti temetési projektje volt, amelynek célja a túlvilági életének védelme volt. A császár arra utasította mestereit, hogy kezdjék el a mauzóleuma megépítését Kr.e. 246-ban, nem sokkal azután, hogy Csin császár trónra lépett (akkor 13 éves volt). Így több, mint 2200 évvel ezelőtt készült el ez a nagyjából kilencezer életnagyságú terrakotta harcosból és lóból álló gyűjtemény. Egy helyi gazda véletlenül fedezte fel 1974-ben, s azóta az egyik legnagyobb régészeti felfedezéssé vált.

A világ nyolcadik csodájaként is emlegetett terrakotta hadsereg.

Nagy Vadlúd Pagoda

A Nagy Vadlúd Pagoda a Tang dinasztia pompájának szimbóluma és okkal Hszian egyik legfontosabb látnivalója. Mintegy 1370 évvel ezelőtt épült a csendes Nagy Anyai Kegyelem templom (Da Ci’en templom) közelében, s a Tang stílusú paloták egyik legjobb példája Kínában. A pagoda belsejében ma rengeteg műemléket őriznek, amelyek teljes betekintést nyújtanak a buddhizmus terjedésébe a Selyemúton.

A Nagy Vadlúd Pagoda, a Tang dinasztia pompájának egyik szimbóluma.

Hszian városfala

Fedezd fel két keréken vagy gyalog Kína egyetlen teljes ősi városfalát, a Xi’An városfalat. A lenyűgöző, 12 méter magas falakat 1370-ben építették a Ming dinasztia idején. A falak egy téglalapot alkotnak, 14 km kerülettel, amelybe belefér a 36 négyzetkilométeres régi Hszian városközpont. Ez az egyetlen magmaradt falkomplexum Kínában, amely még mindig egy védőkört képez.

Hszian városfala könnyedén felfedezhető kerékpárral és gyalog is.

Huashan-hegy

A Hua-hegy, avagy Huashan Kína öt szent taoista hegyének egyike, s egy életre szóló kalandot kínál, mindössze másfél órás autóútra Hsziantól. Öt csúcsa lenyűgöző panorámát nyújt a környező tájra. A hegy híres a „Plank Road in the Sky” nevezetű túraútvonaláról, amelyet a világ legveszélyesebb túraösvényeként is emlegetnek. Ennek abszolválása sok kalandvágyó turista számára jelentős személyes teljesítményt jelent. Az ösvényt templomok és egyéb vallási építmények is tarkítják, ezzel is fokozva spirituális vonzerejét.

A Huashan-hegy egyik spirituális pavilonja.

Hszian muszlim negyede

A város muszlim negyede egy nyüzsgő központ, tele boltokkal, ételárusokkal és kulturális látnivalókkal, amelyek bemutatják a város keleti és nyugati kultúrájának egyedülálló keveredését. Fedezd fel a hangulatos utcákat, kóstolj ízletes street foodokat és vásárolj hagyományos kézműves szuveníreket. A negyed otthont ad a Xi’An Nagymecsetnek és számos Qing és Ming dinasztia kori épületnek. A környék élénk hangulata, finom, illatozó ételei és vendégszerető lakói, akik az ókori arab és perzsa kereskedők leszármazottjai, kihagyhatatlan élményt nyújtanak és egyben segítenek megismerni Hszian multikulturális örökségét.

Hszian muszlim negyede híres változatos street food kínálatáról.

Grand Tang Dinasty Ever Bright City

A Nagy Vadlúd Pagoda déli részétől húzódik a Tang városfal romjaiig délen, Cien East Roadtól a Cien West Roadig. A több, mint 2 km hosszú sétálóutca az ország egyetlen nagyszabású, Tang-stílusú építészeti utcája, amely a virágzó Tang kultúrán alapul. Négy nagy teret, négy kulturális helyszínt és öt szoborcsoportot is magába foglal. Éjszaka a terület fényárban úszik, s a régi épületek olyan gyönyörűen világítanak, hogy olyan érzésünk támadhat, mintha a Tang dinasztia újraéledne.

Xi’An harangtornya, a Tang dinasztia építészeti stílusának egyik ikonja Kínában.

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top