Connect with us

Magazin

Imádunk, Szardínia! Király programlehetőségek Olaszország 2. legnagyobb szigetén

Imádunk, Szardínia! Király programlehetőségek Olaszország 2. legnagyobb szigetén

Szardínia az év bármely szakaszában tökéletes úti cél. Látogasd meg nyáron, s türkizkék vízben hűtheted le magad Olaszország legszebb strandjain. Utazz ide tavasszal, s a hőséget elkerülve túrázhatsz végig a szigeten, a legszebb kilátásokat kutatva. Válaszd az őszt vagy a telet, s osztozz kisebb tömeggel a sziget szépségein, miközben különböző fesztiválokon vagy rendezvényeken veszel részt. Egyszóval, Szardíniával nem lehet mellélőni! Te is kíváncsi vagy Olaszország második legnagyobb szigetének kincseire? Akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni.

Retúr repjegyek Szardíniára:

Élvezd a páratlan strandokat

Szardínia már-már karibi hangulatú strandjaiba lehetetlen nem beleszeretni. Mutatjuk kedvenceinket!

 • Cala Goloritzé – Bauinei. Arbatax-tól északra, az Orosei-öböl déli részén található. Autóval, hajóval, vagy egy túra keretén belül is megközelíthető Su Porteddu-ból. Az ösvény először Cala Luna-hoz, majd onnan Cala Goloritzé-hez vezet, amely minden bizonnyal Ogliastria leglátványosabb strandja. A közeli folyóból érkező fagyos vízáramlat miatt azonban valamivel hidegebb a vízhőmérséklete, mint a környező öblöknek.

⚠️ Korlátozott hozzáférésű strand. Naponta max. 250 főt fogad. A jegy ára személyenként 6 euró (kb. 2300 Ft) és az ösvény bejáratánál vásárolható meg. Helyedet a „Heart of Sardinia” weboldalon keresztül foglalhatod le.

Cala Goloritzé strand.
 • Porto Istana strand – Olbia. Nem messze található Porto San Paolo városától, Olbia-tól délre. A fehér homokos és smaragd vizű partot buszjárat is összeköti Olbia-val. Porto Istana valójában négy strand halmaza, amelyeket kis sziklás sávok választanak el egymástól. A szörfösök és búvárok kedvelt helyszíne.
Porto Istana strand.
 • Spiagga del Principe – Arzachena. A Principe strand sokak szerint a híres Costa Smeralda legszebb strandja. Neve Aga Khan herceghez kötődik, aki a part szenvedélyes látogatója (és valójában a Costa Smeralda alapítója) volt. Finom homokját sziklák és mediterrán zöldövezet szegélyezi.
Spiaggia del Principe.
 • La Pelosa strand – Stintino. Egy igazi paradicsom a Földközi-tenger szívében. Az Asinara-öbölben rejlik, Szardínia szélső északnyugati csücskében, mindössze 2 kilométerre Stintino falucskájától. Sekély, türkizkék vize több tíz méteren át húzódik. Az 1578-ból származó torony a strand szimbóluma, amely gyalogosan is megközelíthető egy mási csodálatos öblön, a Pelosetta-n keresztül.

⚠️ Korlátozott hozzáférésű strand. La Pelosa napi maximum 1500 látogatót fogad. Helyedet a laspiaggiapelosa.it weboldalon foglalhatod le, a belépőjegy ára pedig 3.50 eur (kb. 1300 Ft)

La Pelosa strand.
 • Tuerreda strand – Teulada. A déli parton található, mindössze pár kilométerre Chia településétől. Nem túl mély vizének köszönhetően tökéletes választás gyermekes családoknak is.
Tuerreda strand.
 • Santa Giusta strand – Costa Rei. Délkelet-Szardínia egyik legnépszerűbb strandja Castadias közelében található. Jobb oldalán egy nagy gránitszikla öleli körbe. Peppino halász kiváltságos úti célja volt, amelyről a „Peppino sziklája” elnevezést kapta.
Santa Giusta strand.

Vitorlázz!

A szél szinte mindig fúj Szardínián, így lehetővé téve a minőségi vitorlázást egész éven át. Számos kikötő közül válogathatsz, amelyek különböző öblökbe látogatnak és egy teljesen új perspektívából mutatják be a sziget gyönyörű partszakaszát.

A legkedveltebb vitorlázó helyszínek Szardínia kisebb szigetei – a Maddalena-szigetcsoport és az Asinara-sziget az északi részen; Carloforte és San’Antioco takaros halászfalvai (Calasetta egy igazi gyöngyszem); és Cagliari környéke, egészen Cala Pira-ig.

Vitorlás hajók San Teodoro közelében.

Fedezd fel a városokat

Nagyobb mérete ellenére (Olaszország második legnagyobb szigete Szicília után) Szardíniának nincs sok nagyobb városa. A legnagyobb Cagliari, amely kb. 150 ezer lakosával Olaszország legnépesebb városainak listáján csak a 26. helyet foglalja el. Cagliari négy történelmi központra oszlik: La Marina, Stampace, Castello és Villanova – mindegyikben rengeteg múzeum, emlékmű, gyönyörű templomok és egy felfedezésre váró történelmi városközpont is található. Számtalan kiváló éttermével remek úti cél az ínyencek számára is.

Cagliari tarka városképe kikötőjével.

Ne hagyd ki Sassari-t sem, a sziget második legnagyobb városát, ahol egy fantasztikus múzeum és rengeteg gyönyörű templom található – a leghíresebb a Duomo. És a bónusz? Sassai még mindig viszonylag rejtve maradt a turisták elől, úgyhogy az utazók tömege nélkül élvezheted!

Van pár kisebb városka is, amelyek megérdemlik helyüket az utazási listádon. Nuoro az egyik, ahol egy érdekes néprajzi múzeumot találsz, részletes betekintéssel a sziget történelmébe és kultúrájába, valamint egy jól fenntartott modern művészeti múzeumot (MANN). Alghero pedig egy kis katalán ékszerdoboz a sziget északnyugati részén, telis-tele történelmi kinccsel és igazi olasz hangulattal.

Reggeli kilátás Alghero városkájára.

… és a mesés falvakat

Az említett városok mellett van jópár kisebb település is, amelyek figyelmet érdemelnek. Vessz el macskaköves utcáikon és szippantsd magadba az autentikus olasz hangulatot. Mutatjuk, melyik falvakat nem szabad kihagynod.

 • Bosa. Messze a legfestőibb, a folyóra néző pasztellszínű épületeivel és a falut uraló Malaspina kastéllyal, amelyből tökéletes kilátás nyílik egész Bosa-ra.
 • Castelsardo. A tarka, hangulatos falucskát a 12. századi Doria kastély teszi teljessé.
 • Fonni. Szardínia legmagasabban fekvő települése, 1000 m tengerszint feletti magasságban található. A falfestményeiről is ismert település közelében találod Szardínia legjobb túraútvonalait.
 • Calasetta. Az 1769-ben alapított falvacska a mai napig megőrizte hagyományos jellegét és szokásait, így például a tonhalhalászatot is.
 • San Sperate. „Múzaumfaluként” is emlegetik a benne elszórtan található falfestmények és szobrok miatt. Legnépszerűbb helyszíne a Giardino Sonoro, egy zenélő kövekből álló park, amely Pinuccio Sciola híres szardíniai művész nevéhez fűződik.
Bosa városkája Ponte Vecchio elnevezésű hídjával, amely a Temo folyón ível át.

Látogasd meg a sziget különleges régészeti lelőhelyeit

Ez az egyetlen helyszín a világon, ahol megtalálhatóak a nuraghe-k (nuraxi), amelyek az időszámításunk előtti 1900 és 730 közötti korszakból származnak. Egykor védelmi építményekként szolgáltak, körülöttük apró falvakkal. A legismertebb ilyen nuraxi Barumini-ben található 45 percnyi autóútra Cagliari-tól, s az UNESCO Világörökség része.

További meglátogatható lelőhely például Nora, szintén 45 percnyi autóútra Cagliari-tól, amelyet a föníciaiak alapítottak, majd i.e. 238-ban római uralom alá került. Érdekes lehet még a Sinis-félszigeten fekvő Tharros, ahol szintén részletes betekintést nyerhetsz Szardínia múltjába.

A sziget egyik legjobban megőrzött római lelőhelye Fordongianus-ban található. Itt a rómaiak egy fantasztikus fürdőrendszert építettek, és kivonták a helyi gyógyhatású termálforrásokat. Ma meglátogathatod régészeti lelőhelyként, vagy akár élvezheted a termálfürdőt is.

UNESCO-listás Nuraxi romok Barumini-ben.

Kutass rejtőző templomok után

Ha te is rajongsz a kicsi, román stílusú templomokért, amelyek a semmi közepén bukkannak fel, akkor bizony jó helyen jársz! Sokak kedvence a Santa Maria di Sibiola, amely közvetlenül Serdiana mellett található, s története a 11. századig húzódik vissza.

További említésre méltóak a Santa Maria Monserrato-ban, Cagliari közelében; Santa Trinitá di Saccargia Codrongianus-ban (Szardínia északi részén); San Simplicio nem messze Olbia-tól; és Sant’Antonio Abate Orosei-ben, Szardínia keleti partján.

Santa Maria katedrális Monserrato-ban.

Fesztiválozz!

A hagyományos rendezvényektől a modernebb fesztiválokig, Szardínia minden hónapban telis-tele van király eseményekkel.

Május 1-je egyet jelent Sant’Efisio-val, egy felvonulással, amelyet 1657 óta minden évben megtartanak annak a szentnek a megünneplésére, aki segített megszabadítani Szardíniát a pestistől. Ezen a napon a szent szobrát a népviseletbe öltözött helyiek tömege cipeli Cagliari utcáin, majd elviszik az 50 kilométerre fekvő Nora falujába, ahonnan a szent a május 4-i ünnepség keretein belül tér vissza.

A Sa Sertiglia csak egy a rengeteg karnevál közül, amely megrendezésre kerül a szigeten. Oristano-ban zajlik, s legnagyobb eseménye egy adrenalinnal teli, népviseletben történő lóverseny.

Az Oristano-ban megszervezett lóversenyen a helyiek népviseletbe öltöznek.

Egy másik hasonló karnevál a Mamoiada, ahol megpillanthatod a hírhedt mamuthonokat, azokat a hihetetlenül csúnya maszkokat, amelyeket az ünnepségek során különböző szertartásokhoz viselnek.

Vallási rendezvényekből is van bőven, többet között az I Candelieri, amelyet minden év augusztus 14-én Sassari-ban ünnepelnek; a San Simplicio minden májusban Olbia-ban; avagy a Corsa degli Scalzi, szeptember első hétvégéjén a Sinis-félszigeten.

A legtöbb adrenalinnal teli fesztivál kétségkívül a S’Adria, amelyet minden július 6-án és 7-én rendeznek meg. Ez szintén egy hatalmas lóverseny, amely a Milvius-hídi csatát ábrázolja, amely során Nagy Konstantin császár legyőzte Maxentiust i.sz. 312-ben.

A gasztrofesztek hasonló népszerűségnek örvendenek a szigeten. Az Autunno in Barbagia egy fesztiválsorozat, amely egész ősszel zajlik Barbagia régió különböző falvaiban. A hagyományos ételeket, a bort és az olasz kultúrát ünnepli. A Calici Sotto Le Stelle pedig a bor rendezvénye, amely Jerzu-ban zajlik minden nyáron. San Pietro szigetén minden júniusban a tonhalhalászatot ünneplik a Girotonno fesztivál keretein belül.

Végezetül, a sziget egyik legközkedveltebb eseménye a Time of Jazz, egy zenei fesztivál, amelyet minden augusztusban a Berchidda körüli hegyekben rendez meg a világhírű trombitás, Paolo Fresu.

A mamuthonok a helyiek által hordott maszkok, a népviselet részét képezik.

Irány a természet!

A Gorropu-kanyon remek terület a szigeten való túrázáshoz és hegymászáshoz. A legtöbb túraútvonal Dorgali-ból és Urzulei-ből indul. A környék szurdoka az egyik legmélyebb Európában.

A legjobb (és legextrémebb) tengerparti ösvény a Selvaggio Blu, egy kihívásokkal teli, 6 napos túra kanyonozással keverve, s elvezet téged a sziget legelszigeteltebb strandjaira. Sokak szerint ez Olaszország legvadabb ösvénye, így főleg tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk.

Asinare egy szintén közkedvelt túrázási és kerékpáros célpont, számos látványos útvonallal a sziget körül.

Szardínia túraösvényei lenyűgöző kilátásokkal jutalmaznak.

Olasz ízek, szardíniai klasszikusok

Afelől nincs kétség, hogy akárcsak bárhol Olaszországban, így Szardínián is a gasztronómia lesz a kirándulásod egyik fénypontja. Mutatunk pár helyi regionális ételt, amelyeket muszáj kipróbálnod!

CULURGIONES – a helyiek raviolija, burgonyával és sajttal készítve. Vigyázat: minden falunak (vagy inkább családnak) megvan a maga receptúrája, s mint azt állítják, hogy az övék a legjobb!

MALLOREDDUS – a gnocchi egy aprócska változata, nagyon al dente-re főzve, paradicsomból és olasz kolbászból készült szósszal és pecorino sajttal meghintve.

FREGOLA – Cagliari-ban ezt a nagyobb méretű kuszkuszt kagylóval és csontleveses szószban fogyasszák.

PORCEDDU – Szardínia legismertebb húsétele a lassan sült szopós malac.

BOTTARGA – Szardíniai kaviárként ismert, szárított márna- vagy tonhalikrával készül. Általában kenyérrel, vajjal vagy olajjal és pár csepp citrommal fogyasztják.

SZARDÍNIAI SAJTOK – a pecorino-tól a cassizolu-ig, avagy a casu marzu-tól (Szardínia hírhedt „rohadt” sajtja) az enyhébb ízvilágú sajtokig, készülj fel igazi ínyenc sajtokra, s kóstolj végig minél többet!

Casu marzu, tipikus szardíniai sajt.

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top