Connect with us

Útleírás

Dolomitok és lakókocsi – tökéletes párosítás! Hoztunk egy 7 napos útitervet

Dolomitok és lakókocsi – tökéletes párosítás! Hoztunk egy 7 napos útitervet

Hogyan utazzuk be Olaszország legszebb hegyeit egy hét leforgása alatt? Egyértelműen lakókocsival! Hoztunk neked pár tippet a legszebb túraútvonalakhoz, legfotogénebb helyszínekhez és az olykor nehézkes parkoláshoz.

Te is szívesen megtapasztalnád a környék UNESCO világörökségi helyszíneit, de nem tudod, hol kezdd? Azon tűnődsz, az év melyik szakaszában érdemes a Dolomitokba utazni, s mire érdemes odafigyelni? Most részletes útitervvel rukkoltunk elő 7 nap eltöltésére az olasz hegyekben, s hoztunk pár király tippet lelkes fotósoknak, szenvedélyes túrázóknak, de a lazább turistáknak is!

Hogyan tervezd meg a kirándulásodat?

Először is, a legfontosabb tényező – az út maga, amely Itália legcsodálatosabb hegyein és völgyein át vezet, csak tapasztaltabb sofőrök számára alkalmas. Szűk szerpentinekre és extrém magasságokra kell számítani. Jutalmul viszont varázslatos kilátások és felejthetetlen élmények várnak rád!

Főszezonban foglalás nélkül is megállhatsz bármelyik kempingben éjszakára, de a nyár végeztével csak néhány marad nyitva. Utazás előtt így érdemes alaposan leellenőrizni a kempingek elérhetőségeit és nyitvatartását.

Mikorra tervezd az utazást? Nyárra… vagy esetleg őszre?

Tanakodsz, hogy az év melyik szakaszában indulj el álmaid utazására? Ha úgy döntöttél, hogy lakókocsival vágsz neki, elsősorban az időjárást kell figyelembe venned.

Bár a nyári főszezonban (júniustól szeptemberig) a jó időjárás biztos, könnyen meglephetnek a túlzsúfolt parkolók. Ebben az időszakban érdemes minden helyszínre kora reggel vagy késő délután érkezned, a tömeg elkerülése érdekében.

A főszezon után, október környékén már kisebb turistatömeg kíséretében élvezheted az olasz hegyeket. Ha szívesen megcsodálnád őket teljes színkavalkádban, s cserébe nem bánod a picivel enyhébb időjárást, akkor érdemes megfontolnod az októbert kirándulásod időpontjául. Egy teljes őszi színpaletta és üres parkolók várnak rád. Az egyetlen hátrány a ritkán már ilyenkor is előforduló hóviharok.

Melyik helyszíneket látogasd meg és milyen költségvetésre kell számítanod? Mindenre választ kapsz részletes úti tervünkben!

1. nap: Éjszaka a Tre Cime-Rifugio Auronzo-ban

Pozsonyból az olasz Dolomitokhoz vezető, körülbelül 7 órás autóút után (Budapestről kb. 8.5 óra lenne) közvetlenül a legmagasabb parkolóba, a Rifugio Auronzo-ba vettük az irányt, amely közvetlenül a híres „három torony” – Tre Cime – mellett található. Itt, 2330 m tengerszint feletti magasságban töltöttük az első éjszakánkat. A parkolás napi 30 euróba (kb. 11500 Ft) kerül. Ha itt is szeretnél éjszakázni, 45 euródba (kb. 17000 Ft) fog kerülni. Ezen a kicsit magasabb áron is teljes mértékben megéri.

Ha inkább spórolnál, parkolj az alacsonyabban fekvő települések közelében, a Lago Atorno-ban vagy Lago Misurina-ban. A híres „három toronyig” azonban innen még további 1000 métert kell majd megtenned, s a túra több órát is igénybe vehet a magas emelkedők miatt. Ezért érdemes befektetned az első éjszakába és teljes magasságban, egyedülálló kilátással élvezni azt.

 • Parkolás és szállás: Rifugio Auronzo (a Tre Cime alatt), 45 euró (kb. 17000 Ft), amely 1 éjszakára és a következő nap egészére érvényes éjfélig.

2. nap: Cadini di Misurina és a Tre Cime di Lavaredo

FOTÓ TIPP: Használd ki a parkoló ideális elhelyezkedését, s menj kora reggel a Dolomitok legtöbbet fényképezett helyszínére. Cadini éles csúcsai csak pár méterre vannak a parkolótól. Indulj el a jól kijelölt ösvényen a „három toronytól”, és végig kövesd a piros jelzést. Ez a könnyű séta kb. 1-2 órát vesz igénybe, beleértve a fényképezést is.

A kilátás és a környező tájak rövid ízelítője után ideje elindulni egy egész napos túrára a Tre Cime di Lavaredo-hoz. A népszerű útvonal a Tre Cime mentén halad és a Drezinnen Hutte hegyi kunyhójánál ér véget. A házikó csak a főszezonban tart nyitva, s vezet onnan egy másik ösvény is a népszerű barlangokhoz, szintén remek kilátással a három csúcsra. A túra során leginkább a fel-felbukkanó türkiz tavak varázsoltak el minket, amelyek a kunyhóból is láthatóak – Lago di Piani Superiore. A tavak és a környező csúcsok újabb túrára csábítanak, mi azonban visszaindultunk a parkolóhoz és így befejeztük a körtúrát, amely így összesen 6 órát vett igénybe. A túra befejeztével a Rifugio Auronzo parkolóból a Lago Misurina-ba „költöztünk”, így elkerülve az extra éjszakai díjat.

 • Parkolás és szállás: Lago Atorno vagy Lago Misurina Camping – főszezonon kívül ingyenes.

3. nap: Cortina d’Ampezzo és Passo Giau

A Cortina d’Ampezzo alpesi síközpontjába tartó rövidke út után egy újabb hegyláb, a Passo Giau felé vettük az irányt. Itt található a Dolomitok egyik legszebb hágója és egyben a lakókocsisok paradicsoma. Elég kinyitnod a furgonod hátsó ajtaját, s máris megérted, miért. 🙂 Rövid töprengés után újabb fotótúrára indultunk, ezúttal a kevésbé ismert, de ugyanolyan gyönyörű Lago delle Baste tóhoz. Az odavezető séta mindössze 1 órát vesz igénybe, de elég meredek útszakaszon vezet keresztül.

FOTÓ TIPP: Naplementekor fotóztuk a Lago delle Baste-t, s a képek tényleg varázslatosra sikeredtek. A szenvedélyes fotósok a drónjukat se hagyják otthon.

 • Parkolás és szállás: Passo Giau – ingyenes oldalsó parkoló lakóautóknak.

4. nap: Croda di Lago Federa

A második állomásunk annyira elvarázsolt minket, hogy úgy döntöttünk, maradunk még egy napot. Furgonunkat a parkolóban hagyva felsétáltunk a Croda di Lago kunyhóhoz, ami egy újabb képeslapba illő tóhoz, a Lago Federa-hoz vezet (igen, tényleg ennyi mesés tó rejtőzik a Dolomitokban!). Élveztük a pazar kilátásokat s gyönyörködtünk a sárga árnyalatú lucfenyőkben, majd klasszikus almás rétessel jutalmaztuk meg magunkat a Rifugio Croda di Lago hegyi házikójában. Az egész túra a parkolóba való visszatéréssel együtt 5 órát vett igénybe. Lakókocsinkhoz érve úgy döntöttünk, áthelyezkedünk a következő megállónkba. Passo Giau-tól 80 kilométernyi szűk szerpentinutak vezetnek Alpe di Siusi-ig. Ez az útiterv legnehezebb szakasza, így ezt az útvonalat kizárólag tapasztalt sofőröknek ajánljuk.

 • Parkolás és szállás: Alpe di Siusi Camping – lakóautó ára 36 euró (kb. 14000 Ft) éjszakánként. A jól felszerelt kempingben zuhanyzók, hordozható wc ürítés és vízutántöltés áll rendelkezésre, sőt, van külön zuhanyzó kutyáknak is.

TIPP KUTYÁSOKNAK: A Dolomitok és az olasz turizmus teljes egészében kutyabarátnak mondható. Kedvencedet a felvonókra, buszokra, és éttermekbe is gond nélkül beengedik.

5. nap: Alpe di Siusi

Kora reggel indultunk el a kempingből Alpe di Siusi-ba, a felfelé vezető út ugyanis 9.00-tól 17.00-ig le van zárva személygépkocsik és lakóautók részére. Az egész napos parkolás 19 euróba kerül (kb. 7000 Ft), de a reggeli kilátás a napfelkeltére felbecsülhetetlen. Látogasd meg a híres fotópontot, vagy igyál egy finom kávét a Malga Sanon kunyhóban, amely fél óra könnyű sétára található a fő parkolótól.

FOTÓ TIPP: Menj a Malaga Sanon kunyhóhoz, ahol kávézhatsz egy jót vagy gyönyörű fényképeket készíthetsz egy hatalmas függőhintán.

Fontos, hogy az Alpe di Siusi felől bármikor visszatérhetsz a faluba, az útlezárás ugyanis csak egy irányban érvényes. A Seiser Alm környékén pedig bőven van mit csodálni. Az óriás sziklaképződmények, a takaros kis kunyhók és az alpesi tájak egy tündérmesére emlékeztetnek. Egy kis bámészkodás után ideje továbbállni, hiszen az időnk korlátozott. Ezúttal készülj fel a Seceda csúcs megmászására. Az Alpe di Siusi-tól kb. 20 kilométerre fekszik a felvonó, amely a Seceda-hoz vezet, így ezt az utat nyugodtan hagyhatod késő délutánra is.

 • Parkolás és szállás: Col Raiser – a felvonó mögötti parkoló ára 10 euró (kb. 4000 Ft) 24 órára, minden további óra 2 euró (kb. 750 Ft).

6. nap: Túra a Seceda csúcsához

Az aktív turisták kedvéért beterveztünk egy újabb, viszonylag könnyű túrát. A legnépszerűbb ösvény a Seceda-hoz a Col Raiser felvonó állomásától indul, s a feljutás kb. 2 órát vesz igénybe. Jó hír a kevésbé aktív turistáknak, hogy főszezonban ezen az útvonalon felvonó is közlekedik, így van lehetőség nagyobb erőfeszítés nélkül is feljutni. Októberben a felvonók nem üzemelnek, cserébe a tájat magadénak tudhatod és egymagadban élvezheted.

FOTÓ TIPP: Egy íratlan megállapodás van érvényben a helyiek és a turisták között, miszerint a Seceda-hegyen megengedett a vadkempingezés a holtszezonban, s így átélheted a Dolomitok legszebb napfelkeltéjét.

Ezen élmény után egy másik népszerű úti célhoz vettük az irányt – ez lenne Val di Funes. Az emelkedőkkel teli út kb. 37 km hosszú.

 • Parkolás és szállás: Val di Funes – parkolás a San Giovanni templom mellett, 6 euró (kb. 2500 Ft) naponta.

7. nap: Val di Funes és Lago di Braies

Az igazi kalandoroknak nem szabad kihagyniuk a napfelkeltét a San Giovanni templomnál. Minket azonban méginkább elvarázsolt Santa Maddalena falucskája. A parkolóból az ún. Panorama Road felé indulj, a séta kb. 1 órát vesz igénybe.

FOTÓ TIPP: Egy népszerű fotópontot találhatsz a Santa Maddalena templom közelében. A San Giovanni templom melletti séta viszont nem túl érdekfeszítő, mert az egész völgyet egy kerítés veszi körül, amit a helyiek éppen azért építettek, hogy megakadályozzák a fotósok szabad mozgását. Val di Funes egyben az első és egyetlen állomásunk, ahol tilos a drónok használata.

A Lago di Braies kihagyhatatlan, hiszen ez a Dolomitok egyik legismertebb ékköve. 80 kilométerre fekszik Val de Funes falucskájától, de ne aggódj, az út kényelmes és könnyű. Ha a lehető leggyorsabb útvonalat preferálod minden áron, akár a fizetős autópályán is haladhatsz.

 • Parkolás és szállás: Lago di Braies – hivatalos parkoló 8 euró (kb. 3000 Ft) 3 órás időtartamra vagy 19.00 óra után ingyenes.

8. nap: Lago di Braies és indulás haza

FOTÓ TIPP: Biztosan te is belebotlottál már pár romantikus fotóba a Lago di Braies-i napfelkeltéről. Számunkra azonban az esti séta sokkal varázslatosabbnak tűnt. Élveztük a Lago di Braies-t a turisták tömege nélkül, s a fényképek is ugyanolyan gyönyörűre sikeredtek, mint reggel, ha nem szebbre. 🙂

Ha mégis nagyon vágysz a híres napfelkeltére ezen a rendkívül népszerű helyen, készülj fel a turisták, a fotósok és a mindenhol zümmögő drónok rohamára. Már hajnal előtt gyülekezni kezdenek a tó környékén, a csónakokat pedig privát, általában esküvői fotózásokra tartják fent. A tó valóban meseszép, de számunkra így is ez vált az egész utunk leggyengébb élményévé.

VÉGSŐ TIPP: A tó körüli túrát a tömeg ellenére is megéri teljesíteni, hiszen gyönyörű kilátásokkal jutalmaz a környező hegyekre és magára a Lago di Braies tóra. Azonban ha teheted, hagyd késő délutánra.

Bár a Dolomitok beutazása megterhelőnek hathat és rengeteg tervezést igényel, az olasz hegység lélegzetelállító kilátásokkal, számtalan fotogén helyszínnel és mindenekelőtt felejthetetlen élményekkel jutalmaz meg.

Költségvetés 2 fő részére lakókocsiban:

 • Üzemanyag: 200 euró (kb. 80000 Ft)
 • Étkezés: 158 euró (kb. 60000 Ft)
 • Parkolás: 92 euró (kb. 35000 Ft)
 • Osztrák autópálya matrica: 10 euró (kb. 4000 Ft)
 • Összesen: 460 euró (180000 Ft)

Fényképek forrása: Szarka Balázs (több hasonló fényképet az Instagram oldalán találsz)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
To Top