Connect with us

Hírek

Az erős szél egy órával rövidítette le az USA-ból Európába tartó repülőjáratokat

Az erős szél egy órával rövidítette le az USA-ból Európába tartó repülőjáratokat

A Ciarán nevű szélvihar jelentősen, egy egész órával is lerövidítette az Amerikából Európába tartó járatokat. Ennek köszönhetően a lengyel LOT légitársaság gépe új sebességrekordot állított fel. Első alkalommal sikerült hét órán belül teljesíteni a New York – Varsó távot.

A Ciarán vihar Európába érkezése az elmúlt két napban alapvetően érintette a transzatlanti légiforgalmat. Az Egyesült Államokból és Kanadából induló járatok egyes esetekben akár egy órát is lefaragtak a menetidőből. Másrészt az Európából induló járatok egy kicsit tovább tartottak.

Az erős nyugati szél akár 320 km/órás sebességet is elért, és úgynevezett „jetstreamet” képezett. Ez általában a meleg és hidegfrontok határán, 9-12 km magasságban alakul ki.

Jetstream élőben

Egyes légitársaságok a „jetstream” néven ismert meteorológiai jelenségnek köszönhetően sebességrekordok megdöntéséről számoltak be olyan járatokon, amelyek elérték a hangsebességet. Ilyen például a lengyel LOT légitársaság, amely szerda este 6 óra 56 perc alatt jutott el a Newark repülőtérről Varsóba. Normális esetben egy ilyen járat csaknem egy órával tovább tartott volna. A Flightradar24.com adatai szerint idén akár 1 230 km/h sebességet is elért.

A szembeszél lassította az Európából indu járatokat

Az erős szembeszél az Európából induló járatokat is érinti. A Flightradar24.com például két C-17-es felvételét mutatta be, amelyek közel azonos helyen, de ellentétes irányban repülnek. A sebességkülönbség több mint a kétszerese volt.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top