Connect with us

Magazin

Kirándulnál? Íme az 5 legszebb nemzeti park Európában!

Kirándulnál? Íme az 5 legszebb nemzeti park Európában!

Kirándulnál külföldön, de elkerülnéd a tömeget? Van egy tuti tippünk számodra! A nemzeti parkok páratlan lehetőséget adnak a túrázóknak, hogy egy kis időre kiszakadjanak a nyüzsgő hétköznapokból, és hogy elcsendesítsék elméjüket. Mindezt úgy, hogy az égvilágon semmi más dolguk nincs, mint élvezni a természet szépséges látványát. Az alább mutatott helyszínek meglátogatásával sem magunkat, sem embertársainkat nem tesszük ki veszélynek, ezért összeszedtünk nektek 5 olyan kirándulóhelyet, melyet a jelenlegi helyzetben is nyugodtan meglátogathatsz!

Advertisement

1999 óta minden év május 24-én tartják az Európai Nemzeti Parkok Napját, felhívva így a figyelmet a védett területekre, és jelentőségükre. Kétségtelen, hogy a vén kontinens tele van gyönyörű tájvédelmi helyekkel, melyek felejthetetlen élményt tartogatnak a kirándulóknak – akár romantikát, akár kalandot keres az ember. Ezek a mi kedvenceink!

5. Szász-Svájc Nemzeti Park, Németország

A kissé zavaró név ellenére kétségtelen, hogy a Szász Svájc Európa 10 legszebb nemzeti parkja közé tartozik. Az Elba folyó völgyében, Németország és a Cseh Köztársaság határán terül el, Drezda városához közel. Közép-Európa egyik leglátványosabb, legnépszerűbb idegenforgalmi régiójáról van szó. A területet Svájchoz annyi köti, hogy a XVIII. század második felében svájci festőművészek utaztak erre, és a szülőhazájukra emlékeztető tájat ők nevezték el Szász Svájcnak.

A park két részből áll, az északi, Vordere Sächsische Schweiz (Elülső Szász Svájc) és a Csehországgal határos Hintere Sächsische Schweiz (Hátsó Szász Svájc) nevű egységből. Mindkét rész ideális a túrázáshoz és a hegymászáshoz is! Olyan ikonikus látványosságokat fedezhetünk fel, mint a Bastei híd és a fenséges Königstein erőd, ami az Elba folyó felett 245 méterrel magasodik.

4. Göreme Nemzeti Park, Törökország

Messzebbre tekintve, Törökországban is számos csodálatos természeti csoda várhat rád! Bizony, nem minden a tengerpart… Törökországban valamivel több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény és történelmi jelentőségű látnivalóknak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében. A Göreme Nemzeti Park látogatására a március-november közötti időszak a legideálisabb. Több túraútvonal is található a völgyben, és a fáradt utazók a környék hoteleiben, panzióiban is kipihenhetik ki fáradalmaikat.

3. Peneda-Gerês Nemzeti Park, Portugália

Hegyvidéki természetvédelmi terület farkasokkal, őskori maradványokkal, kempingekkel és járható ösvényekkel – ez Penada-Gerês. A hatalmas amfiteátrum, amelyet szelek és vizek faragtak az évezredek során, a Castro Laboreiro és a Mourela fennsíkon terül el, lefedve a Peneda, Soajo, Amarela és Gerês hegységeket. A parkot a spanyol határ közelében találjuk, 2 órára Portotól  és 4 órányi autóútra a fővárostól, Lisszabontól. Mi már csomagolnánk is!

2. Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park, Skócia

A Glasgow-tól északra eső, Dél-Skócia és a Felföld határán elterülő Trossachs Nemzeti Park olyan zabolátlan szépséget zúdít a látogatóra, amilyet az utazó nem is várna. A hegyek és a festői táj, valamint az itt fekvő Loch Lomond, az ország legnagyobb és leghíresebb fjordszerű édes-vízű tava, csak úgy vonzza a turistákat. Walter Scott, híres skót író a „skót tavak királynőjeként” is utalt rá. Ez a gyönyörű tó igazi mennyország a horgászok számára, mivel igencsak bővelkedik pisztrángban és lazacban. A térséget ráadásul imádják a szabadtéri programok kedvelői is, hiszen lehetőség van hegymászásra, kerékpározásra, hajózásra, kenuzásra és kajakozásra is.

1. Jotunheimen Nemzeti Park, Norvégia

Jotunheim egyike a kilenc világnak, a kő- és fagyóriások országa – legalábbis a skandináv mitológia szerint. A valóságban azonban, Jotunheimen páratlan helyszínnek számít, mivel számos történelmi lelet került elő a térségből. Legutóbb olyan 1500 éves botokat gyűjtöttek erre össze, amelyeket a vikingek azért szúrtak a földbe, hogy így tereljék a rénszarvasokat a vadászok halálos nyilai felé.

A park Norvégia legvadabb turisztikai látványossága. A nyári időszakban, júniustól szeptemberig a nap nagy részén számos program mellett dönthetünk, még az éjszakai órákban sem szükséges a lámpa használata… A hegyekben a hőmérséklet napi ingadozása azonban elég jelentős. Nincs még egy olyan hely a világon, ahol egyszerre gyönyörködhetünk fürdőruhában a Galdhøppingen csúcsáról elénk táruló panorámában, és síelhetünk a Sognefjellet hófödte pályáin. A Norvégia déli részén fekve Jotunheimen valóban úgy fest, mint valamiféle fantasy regény csodálatos helyszíne.

Segítségképp néhány szuper repjegy!

Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top