Connect with us

Magazin

12 fenséges ókori építmény, amelyektől eláll a lélegzeted!

A korábbi civilizációk és társadalmak után fennmaradt romok szerte a világon megtalálhatóak, néha virágzó modern városok közepén, máskor a távoli vadonban. Ezek a romok felbecsülhetetlen a régészek, történészek és antropológusok számára és gyakran vonzzák turisták ezreit is. A legfontosabb romok az UNESCO Világörökség listáján is megtalálhatóak, történelmi, tudományos, vagy kulturális értékük miatt. Ezek az épületek nemzetközi egyezmények által vannak védve. A következő cikkben 12 fenséges ókori építményről tudhatsz meg többet!

Machu Picchu

A leginkább ikonikus építmények közé tartozik, a Machu Picchut az inka Pachacuti császárnak építették, mégpedig a 15. században. Az UNESCO Világörökség része és ez Peru első számú turisztikai célpontja. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a turítsák veszélyeztethetik a romokat.

machu-picchu-2

Stonehenge

Az egyik legismertebb brit látványosságként tartják számon. Stonehenge, a titokzatos kőzetképződmény már évszázadok óta hozza zavarba az embereket, és turisták tömegeit vonza a világ minden tájáról. Vannak különböző elméletek, arról, hogy mire szolgáltak a furcsa sziklák, beleértve, a rituális temetéseket, mások szerint szent hely volt egykor. Természetesen sok más népmese is elterjedt, amelyek az emberi képzelet sokszínűségét is biztonyítják.

stonhenge-2

Moai szobrok a Húsvét-szigeten

887 szobor, Krisztus után 250 és 1500 épültek. A szobrokról azt állítják, hogy a rapanuik istenített ősei arcait ábrázolják. A hatalmas sziklák kifaragása nemcsak temérdek kreativitás és ügyességet igényelt, hanem erőt is, mivel szinte az egész szigetet körbeveszik a szobrok.

moai-szobrok-a-husvet-szigeten

Colosseum

I. u. 80-ban fejezték be, a Colosseum az egyik legismertebb építmény, amely felmaradt az ókori Rómából és egyben a legnagyobb amfiteátrum. Egykor a gladiátorok küzdtek életükért, ma már a legismertebb turisztikai látványosság, amelyet ezrek látogatnak meg.

colosseum-romaban

Petra

Az úgynevezett „vörös rózsa város,” Petra, Jordánia egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, amelyet az Indiana Jones és az utolsó keresztes filmben is láthatunk. I. e. 312 körül épült, az arab Nabataeans fővárosa volt. A nyugati világ csak 1812 után szerzett tudomást Petráról, ma már az UNESCO Világörökség része. De még így is rengeteg veszéllyel néz szembe, a szakértők aggódnak, az összeomlás, az erózió és a turisták miatt is.

petra-este

Parthenón

I. e. 483-ban lett kész a Parthenón, amely Athena istennő tiszteletére készült. Görögország legismertebb romja, sajnos csak néhány szobor maradt fel, amelyek az athéni Akropolisz Múzeumban és a londoni British Museumban találhatóak.

athen1

A gízai piramisok

Az egyik a világ hét csodájából, a gízai piramisok már évek óta hatalmas fejtörést okoznak az embereknek, páratlan mérnöki csodaként és ősi rejtélynek is tartják. A nagyobb piramis komplexum három nagy piramisból, a Nagy Szfinxből, több temetőből és az úgynevezett munkavállalói faluból áll.

szfinx

El Castillo, Chichen Itza

I. u. 9. és 12. században, Kukulcan isten tiszteletére készült. Népszerű idegenforgalmi célpont Mexikóban, különösen tavasszal és ősszel napéjegyenlőségek alatt, amikor a Nap árnyékot vet a piramisra, ami úgy néz ki, mintha kígyók másznának rajta. Miután egy turista 2006-ban lezuhant és meghalt, a piramis megmászása tilos.

el-castillo-chichen-itza

A kínai nagy fal

A lista egyik legismertebb építménye, a kínai nagy fal valójában egy sor fal, amelyet különböző célokra és eltérő dinasztikus szabályok szerint építettek. A fal egyes részei teljesen megsemmisültek a pontos hosszát nehéz megsaccolni. A legújabb régészeti becslések szerint a fal 13.170 mérföld fesztávú (21.196 km) hosszú.

kinai-nagy-fal-min

Mesa Verde Barlangok

A legnagyobb régészeti lelet az Egyesült Államokban, a Mesa Verde barlang maradványai az ősi Puebloans indián kultúra után maradtak fel. A megdöbbentő szikla lakásokat, amelyeket a pueblos közösségek sziklafalakba építették.

mesa-verde-barlangok

Bagan, Burma

Ez az ősi hely Mianmarban nem csak egy templom, vagy emlékmű – ez egy egész város. A 9. és 13. században lakták, úgy is ismert volt, mint a Pagan Királyság (a Pagan dinasztia). 26 négyzet mérföldön terül el, a helyen ezer ősi templomot és pagodát nézhetünk meg, beleértve a nagyra becsült Ananda-t, amelyet a „Westminster Abbey Burmanak” is neveznek.

bagan-burma

Angkor Wat

Ez az ősi templom komplexum Kambodzsában található. Hosszú és változatos történettel rendelkezik, kezdve az építkezéssel, amely a 12. század végén ért véget. Az építményt először Vishnunak szentelték, fokozatosan vált buddhista istentiszteleti hellyé. Az 1970-es és 80-as években a templom megrongálódott a kambodzsai vörös khmerek kormányzása alatt, de sokkal több pusztítást végeztek a művészeti tolvajok, akik szinte minden szobrot lefejeztek a templomban. Függetlenül ettől ez az ősi rom továbbra is Kambodzsa jelképe, sőt megjelenik a nemzeti zászlóban is.

angkor-wat-kambodzsa


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top