Connect with us

Magazin

A legszebb görög szigetek, olcsó repülőjegyekkel a nyárra!

A legszebb görög szigetek, olcsó repülőjegyekkel a nyárra!

Gyönyörűek, vonzóak, népszerűek… talán tökéletesek? Sok turista számára a világ minden tájáról bizony igen, és különösen idén nyáron! Bemutatjuk neked a legszebb görög szigeteket. Tavasztól késő őszig látogathatod őket, egészen októberig nyári időjárással.

Görög repjegyek:

Amorgos

Amorgos, a nagy kék szépség… Az egyik leglátogatottabb kükladikus sziget az Égei-tengeren. Kristálytiszta vize és jellegzetes görög szélmalmai teszik teljessé a sziget képeslapba illő tájait. Itt található a sziklafalba épült Hozoviatissa kolostor, mindössze 300 méterre a tengertől. A sziget központja Chora, egy bájos halászfalu kis templomokkal és labirintusszerű macskaköves utcákkal. De Amorgos városkáját is kedvelni fogod egyedi színei miatt.

Amorgos

Astypalea

Ez a sziget kiváló választás, ha el akarsz menekülni a nagyváros tömegei elől – például athéni nyaralásod során, ahonnan egy órás repülőúttal könnyedén idejuthatsz. Astypalea szigetén átélheted a helyiekéhez hasonló szelíd, lassú és minimalista életérzést. Legnépszerűbb strandja Livadi, amely bizonyos szempontból turisztikai üdülőhelynek is nevezhető, gyönyörű citrusfákkal körülvéve. A többi strandon viszont szelíd vadság fogad majd, a szó legjobb értelmében.

Astypalea

Folegandros

Folegandros szigetének panorámája igazán drámai a magas szikláknak és hatalmas barlangoknak köszönhetően. A főváros Chora, egy 200 méter magas sziklán áll. A sziget kikötője egy kis falu, melynek jellegzetes görög neve Karavostasis. Ano Meria-ban, a sziget egy másik fontos falujában, van egy kicsi, de meglehetősen érdekes Ökológiai- és Folklórmúzeum is. A népszerűbb strandok közé tartozik a Katergo, amely gyalog vagy hajóval is elérhető Karavostasis-ból. A strand egyébként nudista.

Folegandros

Hydra

Bemutatjuk neked Hydra vagy Idra szigetét, de lehet akár Ydra is… Mindenesetre a nevénél sokkal érdekesebb dolgokat rejt. Gyakran látogatják olyan művészek, mint Bryce Marden, sőt Leonard Cohen is imádta. A „kultúra szigetének” is nevezik. Egy következő tény, ami másságát bizonyítja, az a betiltott motoros forgalom a mentőautók és szemeteskocsik kivételével. Hydra kiváló hétvégi célpont a bohém életmódra vágyó turistáknak is.

Hydra

Ithaka

Ithaka 100 méteres vízpartjával a Jón-tenger második legkisebb lakott szigete. Kifejezetten túrázáshoz ajánljuk, melyeket a sziget természetének hihetetlen szépsége fűszerez majd meg. Maga a sziget 29 kilométer hosszú és 6,5 kilométer széles. Fővárosa Vathi, a világ egyik legnagyobb természetes kikötője. Ithaka Odüsszeusz szülőhelyeként vált ismertté szerte a világon.

Ithaka

Kefalonia

A Jón-tenger legnagyobb szigete. Ráadásul milyen gyönyörű! Látogatóinak a vizuális sokszínűség és a békés légkör kombinációját kínálja. Népszerűsége a kiváló strandoknak, az idilli falvaknak és a helyi lakosok barátságosságának köszönhető. Bár Görögország egyik legkedveltebb úti célja, ha egy vad bulikkal teli nyaralásra vágysz, Kefalonia sajnos csalódást fog okozni.

Kefalonia

Korfu

Ha Amorgos a kék szépség, akkor Korfu a zöld. Legalábbis Korfu a legerősebb képviselője ennek a színnek a görög szigetek közül. De más „leges” tényekkel is büszkélkedhet: ez a legkozmopolita görög sziget, Görögország legnyugatibb régiója és a Jón-szigetcsoport legészakibb tagja. Erzsébet bajor királynő (Sisi) számára pedig Korfu volt a legszebb hely az egész világon.

Korfu

Kréta

A Földközi-tenger által körülvett Krétát Megalonis néven is emlegetik, ami annyit jelent, hogy „Nagy Sziget”. A turisták egyszerűen imádják. Olyan emlékműveket és felfedeznivalókat rejt magában, mint Phaistot és Gortus ásatása, Rethymno velencei vára vagy a Samaria-szurdok. Kréta központja volt a minószi kultúrának, amely a legrégebbi ismert civilizáció, s nyomai ma is megtalálhatók a szigeten. Ha elindulsz felfedezni a sziget városkáit, valószínűleg egy olyannal sem fogsz találkozni, amely nem tartalmaz semmiféle történelmi vagy kulturális emléket vagy egyéb érdekes látnivalót.

Kréta

Lefkada

Lefkada a Jón-szigetek egyike Görögország nyugati részén. Valójában egy félsziget, a szárazföldtől ugyanis egy keskeny tengeri csatorna választja csak el, amely a lagúnába nyílik, így átvágva a mocsaras szurdokot, amely összeköti a szigetet a szárazfölddel. Egyben ez az egyik legzöldebb görög sziget. A turisták szeretik mesés strandjait és jellegzetes görög hangulatát, amelyben fontos szerepet játszanak a hagyományok is. A napsütötte tengerpartokon kívül a tűlevelű erdők árnyéka is remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódáshoz.

Lefkada

Milos

Milos szigetét az Égei-tenger gyöngyszemeként is emlegetik. Az álomszép tenger partjain a görög házak kék-fehér panorámája az, ami a legtöbb utazónak Santorini-t juttatja eszébe. Milos-t azonban még szebbnek és szokatlanabbnak tartják. Közös bennük az is, hogy mindkettő vulkáni tevékenység eredményeként jött létre. Milos nemcsak gyönyörű strandjairól, de ókeresztény katakombáiról is híres. Évente több ezer zarándokot vonz, sőt, hivatalosan is szent szigetté nyilvánították. Ide látogatásodnak azonban sokkal egyszerűbb oka is lehet: a képeslapba illő tengerpartok iránti szeretet.

Milos

Mykonos

A mitológia szerint, Mykonos a Herkules által megölt óriások megkövesedett testéből alakult ki. A legendák azt is elárulják, hogy nevét Apollón unokájáról, Mykonosról kapta. De nem ez népszerűségének fő oka: a turisták Mykonos-t a szórakozás szigeteként ismerik. A sziget azonban rengeteg látnivalót kínál konzervatívabb látogatóinak is -ebben az esetben azonban érdemes főszezonon kívül meglátogatni.

Mykonos

Naxos

Naxos, a Kükládok szigetcsoportjának legnagyobb szigete, hegyek és zöld völgyek kavalkádja. Fontos helyet foglal el a mitológiában, ugyanis Zeusz is itt töltötte gyermekkorát. Néhány helyi lakos még mindig hagyományos ruhát visel. A főváros, Naxos (gyakran Chora néven is emlegetik) közelében számos kiváló strand található, köztük néhány nudista is. Chora óvárosa is nagyon különleges és biztosan megér egy látogatást. Egy másik népszerű turisztikai látványosság a Portara, ahol megtekintheted az Apolló-templom maradványait. Különösen gyönyörű naplementekor.

Naxos

Patmos

Patmos valami meghatározatlant, sőt, éterit sugároz. Ezt a hangulatot részben középkori büszkeségének, a Szent János-kolostornak köszönheti. Fővárosa Chora, amely magas falai és nehéz ajtói mögött csodálatos, 16. századi kúriákat rejt. Elég nagy esély van rá, hogy összefutsz egy hírességgel vagy egy divatmagazin szerkesztőjével, miközben Patmos-ban sétafikálsz.

Patmos

Paxos

Repülővel nem tudsz eljutni Paxos-ba, kivéve persze, ha van egy magángéped :). Ellenkező esetben először Korfura kell repülnöd, s onnan hajóval egyszerűen átjuthatsz a szigetre. Az egyik legkisebb jón sziget, de a hangulata igazán erőteljes. De ezt az „erőt” de téveszd össze a luxussal. Paxos ugyanis nem rendelkezik 5 csillagos szállodával, s még homokos strandjai sincsenek. A tenger itt viszont olyan vakítóan kék, hogy nem lehet nem beleszeretni. Ugyanez a helyzet a sziget három kikötővárosával, melyek mind olyan imádnivalók, hogy lehetetlen kiválasztani a legszebbet.

Paxos

Rodosz

A turisták körében kifejezetten népszerű Rodosz a negyedik legnagyobb görög sziget. Ha három dologgal kellene jellemeznünk, akkor az a napsütés, a középkori történelem és az ókori Görögország lenne. A gyönyörű homokos strandok mellett a történelem rajongóinak is sok látnivalót kínál. Rodoszon a napsütéses napok száma átlagosan évente 300 nap, így ideális nyaralóhely az év bármely szakaszában.

Rodosz

Santorini

Santorini-t az egyik legszebb és legromantikusabb nász-úticélként emlegetik. Szerintünk azonban ez az állítás igaz lenne a mondat utolsó két szava nélkül is. Nem véletlen, hogy nemcsak Európában, de nemzetközi szinten is az egyik legkedveltebb sziget. Egy vulkánkitörés eredményeként jött létre és a világ egyetlen olyan vulkáni mélyedése, amely lakott. A szürkés-fekete lávasziklákon álló fehér házak a naplementével és a tengerrel a háttérben giccsesen bájos látványt nyújtanak.

Santorini

Serifos

Ha nyüzsgő éjszakai életre és állandó szocializációra vágysz, Serifos nem az ideális görög sziget számodra. Ezen a szigeten még augusztusban is egyedül találhatod magad egy-egy öbölben. Ennek az az oka, hogy a legtöbb strandra elég nehézkesen, földutakon keresztül tudsz csak kijutni. A fővárosban, Chora-ban hiába keresnél vad éjszakai bulikat és luxusszállodákat, hiszen itt még divatárut is nehezen tudsz vásárolni. De a helyi amfiteátrumban élőzenével, egy pohár rakival és egy szelet édesköménytortával nem is fogod ezt hiányolni.

Serifos

Sifnos

Milyen a kapcsolatod a görög konyhával? Szívet melengető és bíztató? Akkor Sifnos könnyen a kedvenc görög szigeteddé válhat! Ezt a hírnevet lakójának, Nicholas Tselementes-nek is köszönheti, aki 1910-ben alkotta meg az első görög szakácskönyvet. Ezen kívül a kellemes éghajlat, a zöldellő völgyek, a hosszú és békés tengerpartok, a számos kolostor és a helyiek nyitottsága teszik ezt az apró szigetet igencsak népszerű célponttá. A mezőgazdaság és halászat mellett a fazekasság is a szigetlakók hagyományos foglalkozásai közé tartozik, azonban lassan eltűnőben van.

Sifnos

Skiathos

Jártál már valaha a görög Skiathos szigetén? Nem? De valószínűleg egy kicsit másképp már átélted: a Mamma Mia című musicalben! 2008-ban mutatták be, s itt és a szomszédos Skopelos szigetén forgatták. Skiathos Athén és Szaloniki között fekszik az Égei-tengeren, a Sporádok szigetcsoport részeként. Területe 48 km2, s lakosainak száma alig haladja meg az 5000 főt. Kiváló választás azok számára, akik csak kikapcsolódni és pihenni szeretnének, hiszen a strandoláson kívül más programra nem nagyon van lehetőség. A gyönyörű fenyveseit érdemes még meglátogatni. Aki készen áll egy idilli nyári pihenésre, az készen áll Skiathosra!

Skiathos

Symi

Symi szigetét nem lesz nehéz megkedvelned rejtett öbleinek és képeslapba illő kikötőjének köszönhetően. A sziget látványától még azelőtt leesik majd az állad, hogy a lábad elérné a partot. A főváros feljebb említett kikötőjét, Gialos-t mindkét oldalról színes házak veszik körül. Szokatlan megjelenése a szigetet hosszú ideig uraló olaszok eredménye. Idehozták a neoklasszikus stílust is, amelyet Symi azóta is követ.

Symi

Syros

Syros szigete az Égei-tengeren fekszik, a Kükládok szigetcsoport tagjaként. Ideális azoknak, akiket érdekel a kultúra és szeretnek szezonon kívül is utazni. Ermoupoli 19. századi színes városára, amely egy lejtőn áll, érdemes néhány közelebbi pillantást is vetni. Egyedi építészete mellett kulturális életével is lenyűgözhet. Otthont ad animációs, táncos, filmes, klasszikus zenei, jazz- es görög blues fesztiváloknak, az utóbbit Markos Vamvakaris helyi zenész is népszerűsítette.

Syros

Tinos

Tinos egyben a sziget és annak fővárosának neve is. Igencsak fontos helyszín a görög és római katolikus vallások szempontjából. Az ortodox zarándokok évente kétszer jönnek ide imádkozni a Panagia Megalochani templomba. A szigeten 40 hagyományos falu található hangulatos strandokkal körülvéve. Számos híres görög művész szülőhelye, például a Pyrgos környékén született márványszobrászoké. Tinos-nak három kikötője van, ahol hajók és kompok állnak a turisták rendelkezésére. A falvakat buszközlekedés köti össze. A lejtőkre épült 80 szélmalom és a mesebeli falvak igazán szép látványt nyújtanak.

Tinos

Zakynthos

A kristálytiszta tenger és a teknősök szigete, Zakynthos. Amit eddig csak az utazási magazinok fotóin láttál, az egyszer csak valósággá válik. Zakynthos azonnal elbűvöl türkizkék tengervizével, meredek szikláival, érintetlen természetével és tökéletes mediterrán hangulatával.

Zakynthos

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top