Connect with us

Magazin

Így jó nyaralni Genovában

Így jó nyaralni Genovában

Olaszország legnagyobb kikötővárosa tele van ellentmondásokkal és meglepetésekkel. Ez a kis riviéra építészeti örökséget hordoz magával, amely egykori dicsőségéről árulkodik. Genova fényes köztársasága, másnéven a Ligur Köztársaság uralta a Földközi-tenger hullámait a 12. és 13. században, s a történelem visszanéz ránk az óváros kanyargó, szűk utcáiban (caruggi).

Genova, Liguria régió fővárosa, az ország legnyugatibb tengerparti városa. Eltöltöttünk néhány napot a gyönyörű Észak-Olaszországban, s most elhoztuk neked a tanácsainkat és trükkjeinket. Első megállónk tehát – Genova.

Retúr repjegy Genovába:

Kivételesen jó elhelyezkedés

Genovának jellegzetes elhelyezkedés jutott. A Milánótól körülbelül 120 kilométerre délre, a Genovai öbölben található város elfoglalja az ott húzódó partszakaszt és az Appennin-hegység nyugati lejtőit is. Ennek eredménye egy szűkös központ, amely magába foglalja a Porto Antico-t, a város eredeti kikötőjét (az 1990-es években felújították s bárokat, éttermeket és egyéb látnivalókat telepítettek ide) és a Centro Storico-t, az óvárost.

Genova kikötője

Sokoldalú város telis-tele szenvedéllyel

Szűk utcák történelemmel és káosszal vegyítve. Genova napközben sietős csomóponttá válik, ahol az autók és motorkerékpárosok egymást előzve zűrzavart okoznak – Olaszországban ugyanis állandó probléma a parkolás. A tömegközlekedés viszonylag rendszeres, bár időnként picit kaotikus – az autóbuszok betolakodnak a város meredek utcáiba, s az emberek ki-be ugrálnak a megállókban. A központban megtelnek a kávézók teraszai, a minőségi kávé ugyanis elengedhetetlen az olaszok körében. Reggel inkább cappuccino-t választanak egy friss croissant-nal, délután pedig jöhet a 2-3 csésze eszpresszó. Péntek este a város nyüzsgő csomóponttá változik, s az utcácskák tele vannak szórakozni vágyó fiatalokkal.

A város szűk utcái

Keress az igényednek megfelelő szállást

Mivel a városközpont részben korlátozott az autójárművek számára, a tömegközlekedés hasznos része lesz a kirándulásodnak (bár készülj fel a gyakran zsúfolt buszokra). A város tömegközlekedési rendszere (egyszeri jegy 1.60 EUR, az egész napos pedig 4.50 EUR) különböző buszjáratokat és egyetlen metróvonalat tartalmaz. A turisztikai információs iroda minden nap 9.00 és 18.00 között tart nyitva, a Via Garibaldi 12R címen.

De hol is szállj meg? Ha azon utazók közé tartozol, akik jobban értékelnek például egy helyi gasztronómiai élményt, mint egy luxushotelt, akkor számodra remek és viszonylag olcsó lehetőség lesz a főpályaudvar és egyben a városközpont közelében található Hotel Chopin. Egy másik szuper alternatíva a színes belső térrel rendelkező Hotel Nologo. Ha viszont a magas színvonalat preferálod, a Grand Hotel Savoia, a város egyik legfényűzőbb és kétségtelenül legjobb szállodája biztosan nem fog csalódást okozni.

Genova városközpontja

Mikor érdemes meglátogatni?

Látogass ide a késő nyári hetekben vagy kora ősszel, amikor Genova gyönyörű őszi színekben kezd pompázni, ám az idő még mindig kitűnő – elég meleg egy kellemes sétához is a Corso Italia tengerparton. Mi júniusban látogattunk ide, amikor a levegő rendkívül fülledt volt és a tengerpartokon hatalmas tömegek napoztak, így ezt az időszakot jobban teszed, ha elkerülöd.

Később, a nyári szünet után, amikor a kultúra picit megpihent, a helyiek a szecessziós stílusú kávézókba, utcai bárokba vagy az utcákon szétszórt galériákba vonulnak. Látogasd meg például a Van Gogh Alive elnevezésű videóinstallációtez egy virtuális séta a világhírű impresszionista művész képei között. Szeptember 9-ig pedig a Doge’s Apartment három mexikói festő kiállítását kínálja: ezek a „Los Tres Grandes”, avagy José Clemente Orozco, Diego Rivera és David Alfaro Siqueiros.

Corso Italia tengerpart

Hova kirándulj?

Rengeteg lehetőséged kínálkozik egy kellemes strandoláshoz vagy napozáshoz, s egyben a jó idő és a tengerparti hangulat élvezéséhez. Vonatozz el a Santa Margherita Ligure-be, ahová rendszeres járat közlekedik és körülbelül 20 percet vesz igénybe. A kilátás, amely közvetlenül az állomás elhagyása után tárul eléd, egyszerűen elbűvölő. Maga a kisváros is sajátos, kellemes atmoszférával rendelkezik, köszönhetően a hangulatos helyi éttermeknek, bároknak, csodás fagyizóknak és a bájos színekben pompázó üzleteknek. Genova és a gyönyörű Cinque Terre tengerpart között található, amely az UNESCO világörökség része.

Santa Margherita Ligure

Varázslatos Cinque Terre

A teraszos partvidék, ahonnan színes falvak látszanak kinőni, Cinque Terre, egész évben egy közkedvelt helyszín. Az öt településből álló láncolat egy védett nemzeti parkkal fonódik össze, ahol rengeteg túrázási lehetőség is van. Látogass el Portofino-ba is Santa Margherity-ből. Útközben rengeteg sziklaképződménnyel találkozhatsz a part mentén, melyekre nyugodtan leterítheted a törülköződet, így érezve a természet tiszta érintését, azúrkék vízzel vegyítve. Folytasd az utad közvetlenül a városba, amely tele van nagyszerű éttermekkel és megannyi gyönyörű kilátással a környékre.

Cinque Terre

Helyi finomságok, amelyek nem hiányozhatnak a tányérodról

Mivel Genova kikötőváros, friss, helyi kínálatból nincs hiány. Ha van lehetőséged és kedved főzni, a Piazzale Bligny tenger gyümölcsei piaca a megfelelő választás pár friss hozzávaló beszerzéséhez. A lédús gyümölcsökért, illatos fűszerekért és friss, forró kenyérért válaszd a Mercato Orientale piacot. Egy kiváló reggeli kávéhoz ajánljuk az igazán helyi hangulatú Caffetteria Orefici e Latteria Buonafede kávézót, ahol mindenképpen érdemes megkóstolnod a kivételesen finom pisztáciás croissant-t, melynek egyszerűen nem fogsz tudni ellenállni.

Pisztáciás croissantok


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top