Connect with us

Magazin

Athén – mit kell látnod az istenek városában?

Athén – mit kell látnod az istenek városában?

Ha imádod a görög kultúrát, akkor irány Athén! Itt szinte a görög istenek nyomában járhatsz. Rögtön mutatok neked 10 helyet, amit semmiképp sem hagyhatsz ki.

Olcsó repülőjegyek itt találsz:

Akropolisz

Neve fellegvárat jelent, nem véletlenül az ország leghíresebb épületegyüttesét hatalmas fehér sziklák tetejére építették időszámításunk előtti 5. században. A teljes épületegyüttes 1987 óta a Világörökség részét képezi, annak ellenére, hogy teljesen sosem fejezték be. Nem csak belülről érdemes megnézni, hanem kicsit messzebbről, egy közeli dombra felkapaszkodva is.

Az épületegyüttesnek két bejárata van a fő (nyugati) bejárat és az oldalsó, mely a Dionüszosz Színház bejárataként is ismert. A főbejárat általában zsúfoltabb a belépő ára főszezonban 20 euró. Az épületek belépőjegyei külön megvásárolhatók, általában 3 -10 euró között mozognak.

Akropolisz

Parthenón

Az Akropolisz legismertebb épületét Pallasz Athéné tiszteletére emelték. A 17. században lőszerraktárként funkcionált az épület, és ekkoriban egy robbanás súlyos károkat okozott benne. 1975 óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszaállítsák a megrongálódott részeket, ugyanakkor a jelenlegi formájában is érdemes megcsodálni.

A templom szobrainak egy részét megtalálod az Akropolisz múzeumban, míg a többit Londonban a British Museum-ban nézheted meg. Érdekesség, hogy a templom dór stílusú márványoszlopai nem egyenesek, hanem enyhén befelé dőlnek.

A Parthenón online megvásárolható, „skip the line” belépőjegyei 15 euró körül mozognak.

Parthenón

Akropolisz múzeum

A múzeum érdekessége nem csak az ott kiállított tárgyakban rejlik, hanem az épület alatt a mai napig feltárások folynak, melyet az üvegpadlónak köszönhetően te is megfigyelhetsz.

A múzeum díja 7 euró.

Akropolisz múzeum

Dionüszosz színház

A már említett színházat több mint 2500 évvel ezelőtt emelték. A színház mai állapota a 2300 évvel ezelőtti képét tükrözi, mikor is mintegy 16 ezer ember nézte az előadásokat. Érdekesség, hogy a mai napig rendeznek itt előadásokat.

Dionüszosz színház

Olümpiai Zeusz temploma

Egykoron a templomot 104 oszlop és egy hatalmas aranyból és elefántcsontból készül Zeusz szobor alkotta. Ma már csak 15 oszlop áll és 1 eldőlt a 1852-es viharban.

Olümpiai Zeusz temploma

Nemzeti Kert

Athén kevés zöld és nyugodt területének egyike, ahol már a bejáratnál óriási pálmafák alatt hűsölhetsz. A világ minden tájáról telepítettek ide növényeket, illetve a kert közepén egy kisebb állatkert is helyt kapott.

Nemzeti Kert

Areiszpagosz

A háború istenének Árésznsk a dombja, a legenda szerint itt mondott ítéletet felette a többi isten. A dombon valóban hoztak ítéleteket, nem is keveset, ugyanis az időszámításunk előtti 5. századtól kezdve a törvényhozó és a bírósági testület itt tartotta üléseit. A dombon található kiállítás mellett érdemes a naplementét is megcsodálni innét.

Areiszpagosz

Roman Agora

Időszámításunk előtti 6. századtól itt zajlott a város minden politikai, társadalmi és kereskedelmi eseménye. Valamint itt történtek a cserépszavazások, amivel a városállam egy befolyásos polgárát a nép tíz évre is száműzhette. A hely régi pompája már nem az igazi, azonban Héphaisztos temploma ma is jó állapotban megtekinthető.

Roman Agora maradványai

Herodes Atticus odeon

A dionüszosz Színházhoz hasonlóan Herodes Atticus odeon is az Akropoliszon kapott helyett, csak itt operákat rendeztek. A 20. században többször is felújították, számtalanszor fellépett már itt a Görög Nemzeti Operatársulat. A 2. században épült színház 4680 ülőhellyel rendelkezik.

Hadrianus Diadalíve és Hadrianus könyvtár

Hadrianusz Diadalívét több mint 2000 éve emelték márványból a könyvtárat pedig 132-ben Hadrianus császár építette, aminek egyik legfőbb funkciója az volt, hogy ott tárolták a papirusztekercseket. Emiatt nevezik könyvtárnak ezt az épületet, aminek a területén egykoron több templom is volt, de ezeknek már csak a romjait nézheted meg.

Hadrianus Diadalíve

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top