Connect with us

Magazin

„Olaszország Párizsa” – megér Torino egy látogatást?

„Olaszország Párizsa” – megér Torino egy látogatást?

Torino Olaszország 4. legnépesebb városa, s az egyik legalulértékeltebb úti cél az országban. A sokunk által csak unalmas iparvárosnak hitt Torino egy csodálatos történelmi célpont, amely remek látnivalóknak, múzeumoknak és éttermeknek ad otthont, a turisták rengetege nélkül. Itt valóban felfedezheted az autentikus olasz élményt, anélkül, hogy Olaszország legnépszerűbb városaira jellemző turistatömegekkel kéne találkoznod. Az “Olaszország Párizsaként” is emlegetett város egyedülálló élményt ígér, ahol úgy érzed majd, Franciaország és Olaszország egybeolvadt. Ha még nem győztünk meg, olvass tovább, s tudd meg, miért érdemes még odalátogatnod!

Minden csoki imádó álma

A városban nagy múltja van a csokoládé készítésének, s úttörő szerepet játszott az olasz mogyorós tejcsokoládé, a gianduja (gianduiotto) megalkotásában. Ez lett a város csokoládé szimbóluma is. A leglényegesebb hozzávaló a Langhe mogyoró, amely Piemont különlegessége, így az eredeti receptet továbbra is a piemonti fővárosban, Torinóban készítik a hagyományos recept alapján. Továbbá ez a terület felelős a cremino, egy háromrétegű csokoládé, valamint a boreo, a híres olasz likőrrel töltött csoki megteremtéséért is. 

A nagy csokoládégyárak mellett sok kis, teljes mértékben Made in Italy kézműves csoki gyártók is jelen vannak a városban, s tökéletes úti célként szolgálnak azon turisták számára, akik igazi olasz csokoládét szeretnének kóstolni. Ezek autentikus üzletek, ahol megismerkedhetsz a torinói édesség hagyományával, gyártási módszereivel és minőségi alapanyagaival. Így ha Torinóban jársz, mindenképpen nézz be egybe, az ízlelőbimbóid garantáltan megköszönik majd!

Javasoljuk a legendás Guido Gobino, hagyományos cioccolateria meglátogatását. Az olasz Alpokban fészkelve és egy kis francia stílusú építészettel megspékelve, ez egy romantikus és kivételes hely az olasz csoki gyártásának felfedezésére. 

Valamint ha a csoki mellet kávéimádó is vagy, ki kell próbálnod a Bicerin-t, az eszpresszó, tej és csokoládé ízletes keverékét. A legjobb hely ennek megkóstolására a történelmi Caffe Al Bicerin

Gianduja olasz csokoládé

Repjegy Torinóba:

Az Alpok lábánál

Torinóból gyönyörű kilátás nyílik az olasz Alpokra, így bőven van miben gyönyörködni, miközben körbesétálod a várost. Ezen túlmenően, az olasz hegység közelsége számos választási lehetőséget kínál egynapos kirándulásokhoz, ha egy kis kalandra vágysz. Ilyen például a Gran Paradiso túra az Aosta-völgyben, vagy a Szent Mihály-apátság (Sacra di San Michele) meglátogatása. Ez utóbbi egy ősi zarándokhely a dombtetőn, szintén a látványos olasz Alpok hátterével. 

„Olaszország Párizsa”

Torinót gyakran “Olaszország Párizsának” is emlegetik királyi múltja és fenséges építészete miatt. A francia Savoyai Ház 1562-ben áthelyezte fővárosát Torinóba, és számos extravagáns építési projektbe kezdett a városban és perifériáján. A királyi család a kor legjobb építészeit alkalmazta, s ennek eredményeként a nagy sugárutakat és tereket dicsőséges paloták és kastélyok szegélyezik. Stupinigi és Venaria királyi palotái  pompás, Versailles-ra emlékeztető barokk birtokok Torino külvárosában. Ha értékeled a hagyományosság nagyszerűségét és a romantikát, a torinói látvány tetszeni fog – szabályos ólomüveg ablakok, virágmotívumokkal díszített vakolatok, elegáns városi épületek és kávézók, és álomszép villák a Pó folyón.

Palazzina di Caccia di Stupinigi (Stupinigi kastély)

A világ legmagasabb múzeuma

Torino városában található a Mole Antonelliana, amely a világ legmagasabb múzeuma. A csúcsa gyönyörűen látszik a város összes látképén. Az 1889-ben épült épület zsinagógaként szolgált, később pedig múzeummá alakították. Ez a torinoi nevezetesség ma a Nemzeti Mozi Múzeumnak ad otthont, így a „mozi templomának” is szokták nevezni. Érdemes felmenni az épület tetején található kilátóra is – innen csodálatos panoráma nyílik a városra és az Alpokra is.

Mole Antonelliana, a világ legmagasabb múzeuma

Autófanatikusok figyelem!

Torino városa ad otthont a világ egyik legnagyobb autóiparral és autógyártással foglalkozó múzeumának, ez pedig a Museo Nazionale dell’Automobile (más néven MAUTO). A 11,000 négyzetméteres alapterületű múzeum 200 ikonikus autó gyűjteményét mutatja be, amelyeket különböző országokban (többek között Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Egyesült Államokban) gyártottak 1854-től.

A „Négy folyó városa”

Torino városa a becenevet onnan kapta, hogy a Pó folyót itt a Sangore, a Dora Riparia és a Stura di Lanzo táplálja. A folyó nagy mértékben hozzájárul a város egyedi és látványos megjelenéséhez. Mind a vízen, mind a parton rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Sétád közben mágnesként fog vonzani Murazzi, a belvárosi hidak közötti rakpartok, ahol éttermek és bárok vették át az egykori raktárak helyét. A hidak sem fognak csalódást okozni, mint például a Ponte Uberto I, ami a város legszebb hídjai közé tartozik.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top