Connect with us

Hírek

Majd egy évtizedes késéssel, de megkezdi működését Berlin új reptere

Majd egy évtizedes késéssel, de megkezdi működését Berlin új reptere

Berlin új reptere Németország presztízs-beruházásának indult, de igazi mega katasztrófa lett belőle. A hányatott sorsú beruházás első határideje 2011 volt, ám az átadást többször elhalasztották. Most azonban sikerülhet, 2020. október 31-én megindulhat a forgalom. A Willy Brandt névre keresztelt repülőter megszerezte a szükséges működési engedélyeket.

A Willy Brandt repülőtér Németország egyik legfontosabb infrastrukturális projektje” – mondta Guido Beermann brandenburgi közlekedési miniszter, aki szerint a repülőtér kulcsfontosságú az ország fejlődésében. A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) az egykori NDK területén kezdett legnagyobb beruházás. Átadására eddig négy dátumot tűztek ki, és egyiket sem sikerült betartani. A repülőtér vezetősége már 2018-ban a 2020-as dátumot valószínűsítette, melynek megerősítéseként elmondták: az idei októberi nyitásra való felkészülésként megkezdték az egyeztetéseket és a légtér felosztását a légitársaságokkal.

A csúszás sorozatos tervezési és kivitelezési hibák és mulasztások következménye. Rendbe kellett hozni a többek között az épületegyüttes tűzvédelmi rendszerét, a falakba beépített csővezetékkel és kábelhálózattal együtt. A beruházás költségei várhatóan elérik majd a 6,5 milliárd eurót (2180 milliárd forint), ami csaknem a háromszorosa az első költségvetésben tervezett 2,4 milliárd eurónak.

Európa egyik legforgalmasabb repülőtere

A tervezett évi 27 millió utasszámmal – persze kétséges, hogy ezt a pandémia alatt mennyire lehet majd tartani -, az új repülőtérnek Németország legforgalmasabb repülőterévé kellene válnia. A tervek szerint megelőzné a düsseldorfi repülőteret is, és Európa tizenöt legforgalmasabbja közé kerülne. A Lufthansa, az Eurowings és az EasyJet várhatóan a repülőtér fő fuvarozói lesznek.

Meglehet, hogy túl kicsi?

2008-ban bezárták a Berlin központjától néhány kilométerre fekvő Tempelhof repülőteret. Az új tervek szerint a BER megnyitásával együtt az ugyancsak a város belső kerületeinek közelében fekvő Tegel repülőteret is bezárják, a schönefeldi – amelynek szomszédságában a BER épül – viszont néhány évig indít és fogad majd járatokat. Az új reptér ugyanis már a megnyitás napján túl szűkös lesz, és bővíteni kell a kapacitását. Meglehetősen elszámolták magukat: bár a BER-t évi 27 millió utas fogadására tervezték, de a két jelenlegi repülőtér együttes forgalma már jóval 30 millió felett van. Így, bár a reptér még meg sem kezdte tényleges működését, már most a helyi politikusok képtelenségének szimbólumává vált.

(Fotók forrása: Giannis Papanikos / Shutterstock.com, Pinterest)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top