Connect with us

Magazin

Ma van a kávé világnapja! Így isszák a fekete csodaszert a világ különböző pontjain

Kávé. Valakinek egy egyszerű fekete lötty papírpohárban felszolgálva, másoknak ezeréves tradíciókat és életmentő nedűt jelent. Legyen akárhogy is, egy biztos, naponta kb. 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el. Ha te is hiszel jótékony hatásaiban, nemcsak azokban ami a vér áramlását ösztönzik, akkor jó ha tudod, hogy Japánban már kávéfürdők is létrejöttek. A felkelő nap országa szerint a bőrrel is csodákat művel. A kávé a második legnépszerűbb ital és a világ második legelterjedtebb terméke, a kőolaj után. De hogyan is fogyasztják? Nézd meg velünk!

Törökország

Úgy beszélik, hogy Törökország első kávézói még a 16. században nyitották meg kapuit. Erről az is árulkodik, hogy a mai napig szívvel-lélekkel készítik. Egykor leginkább a művészek menedékeként szolgáltak, akik az élet nagy kérdéseivel és a politikai helyzettel foglalkoztak. A tradicionális török kávé finomra őrölt eszpresszó főzéséből áll, amit étkezés után fogyasztanak. Ha megittad a kávéd, fordítsd le a csészét és várd meg míg kifolyik belőle a maradék. A törökök nemcsak tarot kártyából jósolják meg a jövőt, de kávézaccból is elárulják mi vár.

Olaszország

Az olaszok szinte mindenhol a világon nagy kávéimádatukról is ismertek. De nemcsak az életet élvezik, hanem a kávét is, amit kellő lassúsággal fogyasztanak. Ha neked leginkább a kávé elvitelre jött be, akkor számolj azzal, hogy az apró kávézókban furán néznek majd rád. De azon felül, hogy lassan szürcsölik, mi tipikus még az olaszokra? Általában nem asztalnál ülve, hanem a bárpultnál fogyasztják el. A tejeskávékról is erős véleménnyel vannak – a latte és a cappuccino kimondottan a reggelhez tartoznak, és sértő délután inni.

Kép forrása: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Vietnam

Általában a szomszédos Jáva árnyékában bújik meg, de nem árt tudni, hogy pont itt kóstolhatod meg a világ egyik legfinomabb kávéját. A vietnami kávé vagy más néven a cà phê sữa đá néhány kanál sűrített tejből és őrölt kávéból készül. Majd ezt a csodaszert egy jéggel teli pohárba öntöd és kész is. Ezt a módszert még a 19. században francia gyarmatosítók hozták be az országba és azóta is népszerű. Akkoriban is sűrített tejet használtak, mivel problémát jelentett friss tejhez hozzájutni.

Írország

A kávé lehet akár a gyógyír is egy átbulizott éjszaka után. Ez a híres ital több népszerű összetevőt egyesít: a forró kávét, az ír whiskyt, a sűrű tejszínt és a tejszínhabot a tetején. De ki áll e mögött a csoda mögött? Joe Sheridan – a 20. század 40. éveiben Foynes repülőterén dolgozott szakácsként. Egy fagyos éjszaka során pár átfagyott amerikai turista érkezett meg, Joe pedig a hagyományos fekete kávét pár csepp whiskyvel spékelte meg. Amikor az elégedett vendégek megkérdezték, hogy mégis milyen kávét ittak, Joe Sheridan büszkén vágta rá, hogy ír kávét.

Brazília

A brazil kávét leginkább az amerikaiak itták, akik egy pici melegségre vágytak, amely egyébként forró kávéból, tejszínből, rumból vagy konyakból áll és egy kevés fahéjat szórnak a tetejére. Nem meglepő, hogy Brazília, a kávék királynője, számos népszerű elkészítési módot hozott létre. A cafezinho vagy egyszerűen a kávé annyira közkedvelt, hogy rögtön ébredés után, ebéd előtt, de akár az éjszaka közepén is isszák. Hasonlít az eszpresszóhoz, de először összekeverik a cukrot vízzel, majd később adják hozzá a kávét. 1880-tól 1930-ig, még egy politikai időszakot is elneveztek róla – café com leite (kávé tejjel).

Görögország

A Frappe egy görög koffeines ital, ami igazi felfrissülést biztosít egy forró nyári napon. Néhány kanál instant kávéból, vízből és cukorból áll, amit koktél keverőben habosra kevernek. Végül vizet és sűrített tejet adnak hozzá. A Nestlé egyik dolgozója találta fel, aki a reggeli kávéját forrón szerette volna meginni, de helyette hideg vizet használt. Manapság a frappé a görögök egyik kedvencévé vált.

Etiópia

A törökök, akik a kávézók nagymesterei is egyaránt Etiópiának köszönhetik ezt a különös életmentő italt. Buna, ahogyan a helyiek nevezik, ceremóniák és ünnepségek fontos eleme. A teljes előkészítési folyamat körülbelül két órát vesz igénybe, és pörköléssel kezdődik. A kávét ezután háromszor főzik – az elsőt awel-nek nevezik, a második kale’i és a harmadik baraka. Minden ciklusban a folyadékot egy hagyományos kancsóba vagy edénybe öntik, amit kb. harminc centiméterrel a csésze felett tartanak. Napjainkban a helyiek már cukorral is isszák, de a múltban főleg sóval és hagyományos vajjal ízesítették.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top