Connect with us

Magazin

Ízek, imák… és újra csak ízek. Ezen a 10 helyen garantáltan mennyeiek lesznek

Egy jó utazás nemcsak akkor lesz igazán emlékezetes, ha az összes látnivalót sikerül kihúzni a bakancslistádról. Érdemes egy kicsit lelassítani, kiélvezni a kultúrát és belekóstolni a helyi gasztronómia remekeibe. Egyeseknek az ínyenc élmény a lista elején helyezkedik el. És ezen nem is csodálkozunk, mert az igazság az, hogy egy hosszú nap után egy remek étel csodákra képes. Ezt a trendet bátran ajánlja a Lonely Planet utazási magazin is, hisz a magazinnál dolgozók bejárták a világot és megosztották a mindennapi halandókkal, hol milyen gasztronómiai élményre számíthatnak. Az 500-as ranglétráról elhoztuk a 10 legjobbat.

1. Pintxos San Sebastiánban

Pintxos egy baszk kifejezés a spanyol tapas számára. És erről már valószínűleg hallottál. Alapvetően bármi lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani és legtöbbször spanyol éttermek étlapján találod őket. A legfinomabb és a legeredetibb tapas nyomában a baszk San Sebastiánba kell utaznod. Hogyan is működik? Kilenc óra körül indulj el a haverokkal valamelyik helyi bárba, rendelj egy finom italt, de óvatosan csak pár pintxos erejéig maradjatok, aztán nyomás tovább. Ne maradjon ki a fehér spárga és a tonhalas szardellás tortácska sem.

2. Curry Laksa Kuala Lumpurban

Ha kimondottan az ázsiai konyha jön be, akkor mennyei ízekre számíthatsz. A laksa egy sűrű krémleves, amit vékony vagy vastag metélttel, valamint csirkével, rákkal vagy tofuval szolgálnak fel. Kiemelkedő ízét leginkább az ázsiai fűszerezésnek köszönheti. Az elkészítésének számos módja van, de állítólag a currys verzió a befutó, amit érdemes Kuala Lumpur felhőkarcolói között megbúvó standokból beszerezni. Street food élmény, mintha csak a tévé képernyőjén néznéd.

3. Sushi Tokióban

Bár már szinte bárhol a világon kaphatsz sushit, mégsem hasonlítható ahhoz, ha egy igazi sushi mester készíti el. A Sukiyabashi Jiro vagy a Sushi Saito a két étterem egyike, amelyek biztosan nem fognak csalódást okozni. A minőségi ételek miatt, előre kell asztalt foglalni. Ha megvan az asztal, nem árt tisztázni néhány szabályt. A legtöbb sushi mester az omakase stílusban készíti el a finomságokat, ami azt jelenti, hogy teljesen rájuk bízod magad, nem étlapról választasz, hanem ők lepnek meg. Egy másik baráti tanács, csak kézzel egyél, nem pálcával, és soha, de soha ne merítsd bele szójaszószba, sőt extra wasabit sem illik kérni. Egyszerűen úgy edd meg, ahogyan azt a mester készítette.

4. Szarvasmarha szegy Texasban

Texas a befutó, ha húsokról van szó. A dél-amerikai állam lakói életébe szinte beivódott a grillezés kultúrája. De hol rejtegetik a legjobb finomságaikat? Austin fővárosában, a Franklin Barbecue étteremben nem lehet kihagyni a füstölt marhahúst. Bár négy órát is várhatsz rá, de nem fogod megbánni. A húst csak sóval és borssal ízesítik, majd addig füstölik, amíg szinte szétomlik. Még azt azért eláruljuk, hogy a füstölt marha a közelmúltban elhunyt séf, Anthony Bourdain kedvence is volt, sőt Barack Obama volt elnök is járt már az étteremben.

5. Som Tum saláta Bangkokban

Igen, saláta is szerepel a legjobb gasztronómiai élmények listáján. De nem akármilyen. A Som Tum egy zöld saláta papayával, amiben az összes íz fellelhető – kissé édes, kissé sós, de egyszerre savanyú és csípős. Érdekes maga a textúrája is. A kis garnélarákokat nagymértékben egészíti ki a ropogós mogyoró és a papaya. Ez egyike a legnépszerűbb bangkoki ételeknek, az utcai árusok szinte minden sarkon árulják.

6. Smørrebrød Koppenhágában

Azt gondoltad, hogy a saláta után már semmi nem fog meglepni?  És mégis – a dán szendvics. A Smorrebrød azonban nem csak egy hagyományos szelet kenyér, amit a hűtőben találsz. Az elkészítésének is megvannak a saját szabályai. Az igazi Smorrebrød rozskenyérből készül. A feltétet a vékonyabb nyersanyagokkal kell elkezdeni, majd jöhetnek a nehezebb, krémesebbek is. Valószínűleg egynél nem fogsz leállni, kezd a halas változattal, majd a húsossal és a lakomát a sajtos verzióval zárd le. Ez a sorrend biztosítja a tökéletes ínyenc élményt. A tipikus koppenhágai Smørrebrød heringből, hagymából és kaporból áll. A Schonnemann étteremben viszont választani sem fogsz tudni.

7. Rák Új-Zélandon

Új-Zéland keleti partján található Kaikoura városa. És miről ismert a leginkább? Állítólag itt kóstolhatod meg a legízletesebb rákot. Az egyik legrégebbi étterem, aminek az étlapján már évek óta fenn van a Nins Bin nevet hordja. A rákokat egy kis vajon, fokhagymával és egy pici petrezselyemmel készítik el. Csöpögtesd meg egy kicsit citrommal és élvezd a kilátást a Csendes-óceánra.

8. Bibimbap Dél-Koreában

Bibimbap nem egy mesehős neve, hanem Dél-Korea legkedveltebb finomsága. Az egytálétel telis-tele van marhahússal, grillezett  zöldségekkel és mindez fehér rizses ágyon. Az egészet csilivel és szójamasszával spékelik meg, majd a tetejére tükörtojás vagy nyers tojássárgája kerül. Minden összetevőnek megvan a saját szerepe – a csilipaprika a szívre, a zöld zöldségek a májra, a tojássárgája a gyomorra, sötét gombák és a bab a vesékre és a fehér rizs jó tüdőre vannak jó hatással.

9. Pizza Margherita Nápolyban

Az olaszoknak egy örök életre hálásak leszünk a pizzáért. De felejtsük el a bonyolult kombinációkat egy darabig, ideje visszatérni a pizza gyökereihez Nápolyba. Pont itt született meg a  legegyszerűbb pizza és az összes többi szülőanyja – a Margherita. A legendák szerint, a pék háromfajta pizzát készített Umberto király és Margherita királynő tiszteletére. A királynőnek különösen tetszett a paradicsomos, sajtos, bazsalikomos változat, olyannyira, hogy a pék róla nevezte el, innen ered a Margherita pizza neve. A világ legjobbját a Di Matteo étteremben kóstolhatod meg.

10. Dim Sum Hongkongban

Dim Sum jelentése könnyű falatka. A párolt gombócokat szinte akármivel megtöltik, de leggyakrabban sertést vagy garnélarákot használnak. A Dim Sum viszont nem kerül egy vagyonba, bár a Michelin csillagos éttermek étlapján is fent van, de utcai árusoktól is vásárolhatsz.

Ízek


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top