Connect with us

Magazin

10 dolog, amit (meglehet) nem tudtál a Szabadság-szoborról!

10 dolog, amit (meglehet) nem tudtál a Szabadság-szoborról!

A Hudson torkolatánál, Liberty Islanden álló szobor New York egyik legismertebb látnivalója. Turisták százezrei látogatják meg évente, filmek és sorozatok visszatérő szereplője, nemcsak New York, hanem az egész Egyesült Államok szimbóluma. Összeszedtünk hát róla néhány érdekességet. Kezdjünk is neki!

Advertisement

A Hudson torkolatánál, a Liberty Islanden álló rézszobor New York városának egyik legismertebb látnivalója. A szabadságot jelképező, fáklyát tartó nőt még Franciaország adományozta az Egyesült Államoknak a függetlenségi nyilatkozat aláírásának centenáriumára. 1886-ban készült el, azóta a városkép meghatározó tagja.

10. A hollywoodi sztár

A Szabadság-szobrot megszámlálhatatlanul sokszor döntötték le, mosták el, vagy robbantották már fel a különböző filmekben. Az egyik leghíresebb ilyen jelenet A majmok bolygójának 1968-as verziójában kisérhető végig. Igen, arról a bizonyos sokkoló jelenetről beszélünk, amikor a Charlton Heston által alakított főhős a Szabadság-szobor romjait meglátva kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy nem csak térben, de időben is utazott a küldetése során.

9. A szülinapos

Bár 1878. június 30-án a párizsi világkiállításon bemutatták a szobor fejét a Trocadéro palota kertjében, a szobor hivatalos születésnapja: 1886. október 28-a. Ezen a napon leplezte le ugyanis az Egyesült Államok volt elnöke, Grover Cleveland az alkotást. Cleveland egyébként korábban, még New York állam kormányzójaként ellenezte a talapzatra szánt 50 000 dollár kifizetését az állam költségvetéséből. De hát nem volt mit tenni, elvégre Amerika abban állapodott meg Franciaországgal, hogy míg ők megépítik a talapzatot, a franciák a szoborért felelnek majd.

8. Az erős nő

A szoboravató ünnepségére nőket nem hívtak meg, ezért a szufrazsettek béreltek egy hajót és egy közeli kikötőben ünnepeltek. Persze mindvégig nehezményezve, hogy bár maga a szabadság szobra is egy nőt formáz, nekik ellenben nincs politikai szabadságuk.

7. Nem adta könnyen magát

Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrásznak közel tíz hosszú évébe tellett, hogy megtervezze és megépítse a Liberty Enlightening the World néven ismert 151 méter magas alakot.

6. A Lady Liberty eredeti jelentése

A szobor az eredeti tervek szerint azért készült volna, hogy megünnepeljék a rabszolgaság végét az Egyesült Államokban, így az, eredetileg törött láncokat is tartott volna az egyik kezében. Az ötletet bár nem fogadták kitörő örömmel, mégsem vetették el teljesen. Bár látszólag áll, valójában a tógát viselő Lady Liberty épp jobb lábát emeli, és körülötte széttört láncok vannak elhelyezve, ezzel jelképezve az elnyert szabadságot, a zsarnokságon való továbblépést.

5. Szeret mozogni… vagy valami olyasmi

Nagy szélben a Szabadság-szobor akár hét centimétert is kilenghet mindkét irányba, míg fáklyája ennek majdnem dupláját, tizenkét centimétert. Megértjük, a helyében mi is unatkoznánk ennyi év után!

4. A sokkoló igazság

Rövid pont ugyan, de úgy gondolják, hogy a Szabadság-szobrot évente átlagosan 600 villámcsapás éri. Ezt figyelembe véve, igazán elnézhetjük az apró táncmozdulatait.

3. Ha előbb születünk…

Mindenképp többet látunk belőle. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de egy robbanás miatt lezárták. Ma már csak a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására használják a szobor ezen részét.

2. Rengeteg beceneve van

Több mint bárkinek! A szobrot nevezték már Szabadság-néninek, Amerika Nagyasszonyának, Óriás istennőnek, Zöld istennőnek, vagy épp „Mindenki „csajának”.

1. Több „kistestvére” is megtalálható a világban

Tudtad? Franciaországban, Ausztriában, Japánban és Olaszországban is vannak kicsinyített másai az amerikai Szabadság-szobornak. Negyedére kicsinyített testvére áll például Párizsban, de a szobor által tartott fáklya látható a tízdolláros bankjegyen is.

+ 1 érdekesség olvasóinknak: A LOT légitársasággal közvetlenül Budapestről indulva, jövőre te is megnézheted magadnak ezt a lenyűgöző építményt. Repjegyedhez 3000 Ft értékű kedvezményt is szolgáltatunk. A kedvezményt a Fizetési mód lépésben tudod érvényesíteni, a jobb felső sarokban találod a Kupon felhasználása opciót. Kisokost erről itt találsz.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Irány a mesebeli Bari! Foglalj most 11 215 Ft-tól https://t.co/bLmVZhMsIuMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Exkluzív all inclusive nyaralás Egyiptomban, ötcsillagos szállodában 164 615 Ft-tól https://t.co/ZGpGPY2IGPMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Megszűnt a beutazási korlátozás Magyarországra hat országból https://t.co/kEbQGF1iXwMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Olaszország feloldja a korlátozásokat, elfogadják a covid-igazolványokat https://t.co/EZXTlXu5xAMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Bővíti kínálatát Debrecenből a Wizz Air légitársaság. Foglalj most 8 814 Ft-tól https://t.co/qAlrrnJCvNMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Július 1-re minden magyarországi fürdő kinyithat. Wellness csomagok most 27 900 Ft-tól https://t.co/MTGRqagW7hMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Törökországban minden korlátozást feloldanak https://t.co/pkNHPGSbnOMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
FRISS HÍREK: Oltás és teszt nélkül utazhatunk Spanyolországba https://t.co/yTMxbN3e9AMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Oltás és teszt nélkül utazhatunk Horvátországba https://t.co/m5ubF88gMPMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görögország: koronavírus vonatkozású utazási és belépési követelmények https://t.co/EnLa0pJSzAMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top