Connect with us

Magazin

Ki mondta, hogy a repülőkön felszolgált ételeket csak a levegőben lehet élvezni?

Ki mondta, hogy a repülőkön felszolgált ételeket csak a levegőben lehet élvezni?

Az utazás alatt valahogy mindig hamarabb megéhezünk, nincs ez másként a repüléssel sem. De ki mondta, hogy a repülőkön felszolgált ételeket csak a magasban lehet élvezni?

Advertisement

Bár repülési időtől, légitársaságtól, na és persze utazási osztálytól függően más és más menüt szolgálnak fel a levegőben, ugyanakkor a felhők felett elfogyasztott falatok valahogy mégis különlegesebbek, vagy legalábbis érdekesebbek számunkra. Azaz csak voltak… Bangkokban ugyanis a Thai Airways egy korábban személyzeti étkezőként használatos vendéglátóhelyet nyitott meg a nagyközönség számára. Az étterem berendezése a légitársaság repülőgépeinek kabinelemeiből és alkatrészeiből készült, a vendégek pedig a legjobb fedélzeti fogásokból válogathatnak kedvükre.

A vendéglátóhely színvilágában a légitársaság fedélzetéről ismert lila, narancssárga valamint rózsaszín árnyalatokat hozza vissza. Hogy az igazi repülős élmény meglegyen, az étterem turista- és üzleti osztályú ülésekkel is rendelkezik, az asztalok pedig régi repülőgép-alkatrészekből készültek. A vendégek egy utaslépcsőn keresztül léphetnek be, ahol a Thai Airways légiutas-kísérőinek egyenruhájába bújt személyzet köszönti őket, átadva a foglalásukkal járó beszállókártyát, amelyet meg is tarthatnak.

A menü kinézetre és tartalomra ugyanolyan, mint a fedélzeti ellátás. Egy carbonara 4 USA-dollárba, egy tonhalas cézár saláta 3,15 dollárba, egy marhahúsos bolognai 6 dollárba, egy mangós sajttorta pedig 3,80 dollárba kerül.

Tudtad?

100 éve szolgáltak fel először ételt a levegőben. 1919. október 11-én a Handley-Page Londonból Párizsba tartó járatán kínáltak először ételt. 3 shillingért cserébe az utasok előre csomagolt szendvicseket és gyümölcsöt kaptak.

A repülőn felszolgált ételeket általában 10 órával az előtt készítik, hogy megennénk, de az is előfordulhat, hogy 72 órával korábban készítik el, majd lefagyasztják. A nemzetközi élelmiszer-biztonsági előírások szerint legfeljebb 5 napig fagyasztható az az élelmiszer, amelyeket repülőn szolgálnak fel. A késések miatt azonban rengeteg étel landol mindmáig a kukában. Ha egy járat 6-8 órás késéssel tud csak indulni, akkor az ételek egészen biztosan a szemetesben kötnek ki. Semmi sem képez kivételt! A légitársaságok épp ezért legalább 6 hónapra, de akár 1 teljes évre előre megtervezik a járatokon felszolgált menüt. Híres és érzékletes példa az American Airlines megtakarítása: 1987-ben 40 000 dollárt takarítottak meg csupán azon, hogy a salátákba 1 olajbogyóval kevesebbet tettek.

Az égi vendéglátás jelenleg körülbelül 13 milliárd dolláros iparágra rúg, de az előzetes becslések szerint 2021-re ez várhatóan 18 milliárd dollárra duzzad majd.

(Forrás: airportal.hu, képek forrása: Thai Airways, Qatar Airways)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Hawaii: alternatívák a karantén idejére https://t.co/WzgDwboRYAMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
Friss: Újabb járattörlések a Ryanairnél! https://t.co/eRySRGRrTMMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 óra
COVID-19 ingyenes biztosítást kínál a flydubai https://t.co/ZWKt0gTbn6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 24 óra
Abu Dhabi nyitva: a turistáknak elektronikus karkötőket kell viselniük https://t.co/2S7qRVaadUMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Októberi 4*-os pihenés Hévízen 36 900 Ft-tól! https://t.co/tdh4hjCthmMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
A Finnair megkönnyíti az utazást: kedvezményes tesztelést kínál https://t.co/iZPOqG2VMjMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
USA álomáron: New York és Miami 65 900 Ft-tól! (március-június) https://t.co/rwXvLTW2WdMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Jordánia nyitva: újra várják a turistákat https://t.co/8957HPjYrUMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Tokió egy lépéssel közelebb: A teamLab Európába hozza népszerű fényinstallációit! https://t.co/spJMCNrRL0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Változások: rövidül a karanténkötelezettség, októberig határellenőrzés! https://t.co/VtlGnNrYaMMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top