Connect with us

Magazin

New York nemcsak a Szabadság-szobor. Egy kávéházi naplopó morzsái Brooklynból (1. rész)

New York nemcsak a Szabadság-szobor. Egy kávéházi naplopó morzsái Brooklynból (1. rész)

„Manhattan olyan, mint a Beverly Hills. New York lelke Brooklynba költözött, ahol minden újnak és izgalmasnak tűnik,” mondta Alec Baldwin. Mi csupán egyetlen hétig tudhattuk az otthonunknak ezt a helyet, ez az idő viszont elég volt ahhoz, hogy mind a mai napig lángoló szerelemmel gondoljunk vissza rá. Ruházatukon sokan viselik a Nagy Alma e híres-hírhedt részének a nevét, hangulatát viszont C kategóriás akciófilmeken kívül nem nagyon volt alkalmuk megismerni. Pedig az a fajta rosszfiús attitűd közel sem mutatja meg Brooklyn teljes arcát, mely a legjobb értelemben véve tényleg inspirálóan izgalmas és nagyon is új.

A majdnem magyar kávé

Képzeld el, hogy egy viharos, hotelszobában töltött pénteki délelőtt után sétálni indulsz a kezdődő kabinbetegséged leküzdése érdekében Brooklyn utcáin. 60 percnyi kitartó járás után jelentkezik a koffeinfüggőséged, és tudod, hogy azonnal magadba kell öntened egy kapucsínót. Aztán hirtelen azt veszed észre, hogy hallucinálsz. A veled szemben lévő falon óriási feliratot látsz: „KÁVÉ”, és igen, így, magyarul. Egy pár másodperc erejéig érzed, hogy megérte nemet mondani a cigire hetedikben, hisz pokol helyett tényleg mennybe jutottál. De rájössz: az ott egy kávézó.

Ahogy később megtudtam, nem hungarikumokra specializálódik, a tulajdonosai sem magyarok, viszont tisztában vannak vele, hogy milyen nyelven nevezték el a helyet. Itt kb. 60 percet töltöttem egy kapucsínó, majd egy kamillatea és néhány édes szénhidrátforrás valamint jóganadrágos, notebookos magányos farkasok társaságában. És ez akkor többet jelentett nekem, mint egy fele királyság.

A Beyonce-hangú vasárnapi mise

Mit szólnál egy vasárnapi miséhez Brooklynban? Nem kell, hogy valamilyen egyház tagja légy, mindegy, hogy hiszel-e a Felsőbb Hatalomban vagy teljesen ateista vagy, a The Brooklyn Tabernacle Church templomot sohasem fogod elfelejteni. Az, ami ritkán tapasztalt magaslatokba repítette a lelkünket, nem az imádság volt, hanem a nagybetűs Zene. Túlzásnak is találhatod ezt az áradozást, éppen ezért van egy pár érvünk a rációd számára is: a templom 240 tagú kórusa, azaz a The Brooklyn Tabernacle Choir 6 darab Grammy-díj tulajdonosa. Azért nem lenne nagyon ésszerű kihagyni egy ilyen goszpel-koncertet teljesen ingyen, ugye? Attól nem kell félned, hogy az inkább színházteremre emlékeztető szentélyben elveszettnek érzed majd magad, a gyülekezet tagjai nagyon szívélyesen fogadják a turistákat, nekünk például azonnal elkezdtek szabad ülőhelyeket keresni.

Cím:
https://www.brooklyntabernacle.org/the-church/directions

Szertartások órarendje:
https://www.brooklyntabernacle.org/the-church/service-times

A szabadság elviselhetetlen bősége, Bushwick

Ha azt mondod, hogy a hipszterizmus minden szintjét megtapasztaltad már, de Brooklyn Bushwick nevű negyedét még nem láttad, akkor értékeld át a közlésed. Ez az a hely, ahol valóra válik az „alter-álom”, ahol a művészet anyagilag önzetlen (kérdezd meg a Microscope Gallery-ben, hogy mennyi a belépő az éppen aktuális kiállításra, és nagyobb felháborodást keltesz majd, mintha nyitott festékoldóval lépnél be a galériába), ahol a Bushwick Market bolhapiac középkorú tulajdonosai mellett rettenetesen öregnek, kiégettnek és divatjamúltnak érzed majd magad. Kötelező látványosságnak számítanak a graffitisek által létrehozott Bushwick Collective művei – képtelenség ezeket nem észrevenni, hiszen minden sarkon ott vannak.

A Wiliamsburg Bridge piros korlátain át szűrt napfelkelte

Brooklyn és Manhattan között folyik az East River folyó, de a két városrészt nemcsak a híres Brooklyn Bridge híd köti össze, ha alkalmad lesz rá (és amennyiben meglátogatod Bushwickot, akkor lesz), sétálj át a Williamsburg Bridge hídon is. Sőt, ha az edzőcipőd a leghűségesebb társad az utazásaid során, akkor fuss át rajta a reggeli órákban (picivel több, mint 2 km hosszú). Nem csupán a gyönyörű kilátás miatt érdemes ezt a nem teljesen kommersz programot beiktatni az úti tervedbe, hanem azért is, mert egy félórára asszimilálódhatsz azokkal a naponta 12 órát dolgozó New York-i lakosokkal, akik pont a munkába vezető utat használják ki a sportolásra.

Brooklynban jártam, Kosztolányit láttam

Nem kell szeretned a könyveket (de azért szeresd őket) ahhoz, hogy jogosnak érezd egy brooklyni antikváriumba való belépést. Amikor a Better Read Than Dead nevezetűben álltunk meg egyik este, szemtanúi lehettünk annak, hogy az underground utakon táncoló fiatalok söröző helyett egy könyvesboltot is választhatnak esti beszélgetős-füvezős színterüknek. Igen, a „füvezés” szót használtam, és itt ragadom meg az alkalmat, hogy szóljak, hogy ha nem bírod a marihuána szagát, akkor néha nehéz dolgod lesz Brooklynban. Itt a borosüvegnél gyakrabban jár körbe a joint, bárhol, bármikor, legalábbis a levegő aromája alapján erre lehet következtetni.

Vissza az antikváriumokhoz. A már előbb említett Better Read Than Dead, de például a párcentes könyvekkel teli Human Relations-ben is melengette a lelkünket, amikor azt láttuk, hogy az amerikai olvasóközönség is kíváncsi a magyar irodalom nagyjaira, hiszen nem ritkán került a kezünkbe hazai író angolra fordított műve. Azt tapasztaltuk, hogy az árusok többsége fiatal diáklány (ami nem oszt, nem szoroz, de érdekes), segítőkész, de nem állandóan a nyakadba lihegő, ezenkívül, hogy az antikváriumok Brooklynban tényleg könyv-turi áron kínálják a portékájukat. Simán vásárolsz jó állapotban lévő alapirodalmat 1-2 dollárért. Az irodalmi felfedezőutadat ne reggelre tervezd, általában dél körül nyitnak, aztán az esti órákig várják a könyvmolyokat. Ja, és legjobban a Books Are Magic látogatását terveztük, de valahogy elloptuk a napot. Szóval, ha ott járnál valamikor, szólj, milyen volt…

Mindenképp olvasd el a New York nemcsak a Szabadság-szobor. Egy kávéházi naplopó morzsái Brooklynból 2 részét is


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top