Connect with us

Hírek

GYIK: Hova utazhatunk – gyors áttekintés, szabályok, korlátozások

GYIK: Hova utazhatunk – gyors áttekintés, szabályok, korlátozások

Fáj a fejed attól, hogy az utazási információk napról napra változnak? Sajnos ez a 2020-as év, alkalmazkodnunk kell. De ne ess kétségbe, a koronavírus-járvány ellenére a pelikánok folyamatosan figyelik a járványügyi helyzettel kapcsolatos utazási információkat. Hogy segítsünk, elkészítettük számotokra ezt a rövid összefoglalót is. Mentsd el ezt a cikket új alkalmazásunkban, hogy mindig kéznél legyen.

Advertisement

Koronavírus-teszt és karantén nélkül felkereshető országok (EURÓPA):

 • BULGÁRIA: Magyar állampolgárok főszabály szerint továbbra is korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Bulgária területére, amennyiben bizonyítottan Magyarországról, vagy az EU valamely országából érkeznek. Olcsó repülőjegyek Bulgáriába.
 • LENGYELORSZÁG: Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. Lásd az olcsó repülőjegyeket Lengyelországba.
 • AUSZTRIA: Június 15. óta nincs kötelező karantén vagy COVID-19 teszt. Felhívuk olvasóink figyelmét, hogy november 3-tól jön a „lockdown light”, az országban bezárnak a vendéglátóhelyek és a szállodák. Továbbá, november 30-ig az egész ország területére nézve kijárási tilalom van érvényben este 20.00 és reggel 6.00 óra között.
 • SAN MARINO
 • ANDORRA
 • CSEHORSZÁG: Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások (negatív teszt, karantén, úti cél megjelölése) nélkül utazhatnak Csehországba. Ugyanakkor a cseh kormány, tekintettel a megbetegedések számának drámai növekedésére 2020. október 22. csütörtök reggel 6:00 órától elrendelte a szabad mozgás további korlátozását. Ez azt jelenti, hogy a munkába járás, vásárlás kivételével tilos közterületen tartózkodni. 
 • SVÉDORSZÁG: Olcsó repülőjegyek Svédországba
 • OLASZORSZÁG: A 2020. október 7-től hatályos miniszterelnöki rendelet értelmében az Európai Uniós tagállamokból korlátozás nélkül engedélyezett a beutazás Olaszországba. Olcsó repülőjegyek Olaszországba
 • FRANCIAORSZÁG: Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe. Olcsó repülőjegyek Franciaországba.
 • HORVÁTORSZÁG: Beutazáskor Magyarország állampolgárainak a COVID-19 járványintézkedések miatt nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját – azonban kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.
 • LUXEMBURG
 • PORTUGÁLIA: Kivéve az Azori-szigetek és Madeira (A kontinentális Portugáliától eltérően az Azori-szigeteken és Madeirán, a leszálláskor 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkeznie az utasnak.) Kedvezményes repjegyek Portugáliába

Utazási korlátozások Magyarországgal szemben (EURÓPA):

 • HOLLANDIA: Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen beutazóknak öt napra karanténba kell vonulniuk.
 • NAGY-BRITTANIA: Magyarország lekerült a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról – hasonló döntést hozott a skót, majd a walesi kormány. Magyarországról tehát a Skóciába és Walesbe érkezőknek szintén karanténba kell vonulniuk, amelynek ideje negatív teszttel rövidíthető. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy Angliában november 5-én 00:01 perctől országos kijárási korlátozást vezetnek be, amely várhatóan december 2-ig tart.
 • ÍRORSZÁG: Beutazási és kiutazási korlátozások nincsenek érvényben, ugyanakkor az Írországba utazóknak az érkezést követő 14 napban korlátozniuk kell mozgásukat. Továbbá felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy 2020. október 22-től a legmagasabb, 5. szintű korlátozások lépnek érvénybe az ország egész területén, amelyek – közel hat hétig – december 1-ig lesznek érvényben.
 • NÉMETORSZÁG: Németország kockázatos területnek minősítette egész Magyarországot. A besorolás azzal jár, hogy a Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, valamint értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. A megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.
 • CIPRUS: Magyarország a C kategóriába került. A C kategóriájú országok állampolgárai csak akkor utazhatnak Ciprusra, ha vállalják a 14 napos karantént, és családi vagy rokoni kapcsolatban állnak valakivel Cipruson.
 • GÖRÖGORSZÁG: A repülőgéppel Görögországba érkezőknek – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Ez alól kivételt csak a 10 évnél fiatalabb gyermekek jelentenek. A promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik.
 • SZLOVÉNIA: A szlovén kormány 2020. november 9-től Magyarország egész területét „piros” besorolásba helyezte. A magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a hatósági karantén megszüntetése 5 nap elteltével lehetséges. 
 • BELGIUM: Belgium elsősorban egészségbiztonsági szempontok alapján az egyes országokat (piros – nagyon magas kockázatú, narancssárga – magas kockázatú és zöld – alacsony kockázatú) kategóriákba sorolja. A besorolás elérhető Belgium külügyminisztériumának honlapján. A Magyarországról Belgiumba utazók számára kötelező a 10 napos karantén betartása. 
 • BOSZNIA-HERCEGOVINA: Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A határrendészet a beutazást továbbra is kizárólag útlevél birtokában engedélyezi (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia). A helyi hatóságok PCR teszt bemutatását kérik, a gyorsteszt nem elfogadott!
 • DÁNIA: A 2020. szeptember 17-i felülvizsgálat során, a dán hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarország a narancssárga kategóriába sorolódik át. Az új besorolás alapján, 2020. szeptember 19-től, az érintett tagállamokból – így hazánkból is – a Dán Királyságba érkezők kizárólag, akkor léphetnek be az országba, ha érdemi indok („worthy purpose”) esete áll fenn.
 • ÉSZTORSZÁG: Észtország szeptember 7-től 14 napos kötelező házi karantént rendelt el a Magyarországról érkezőkkel szemben.
 • FINNORSZÁG: Szeptember 19-től Magyarország felkerült azon országok listájára, ahonnét korlátozzák a beutazást. A turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható célból be lehet utazni továbbra is (pl. üzleti út, rokonlátogatás). A karantén időtartama 10 nap, ez alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn tartózkodni lehet. Kérik továbbá, hogy a beutazó  mutasson fel egy a belépés előtt legfeljebb 72 órával készített negatív teszteredményt, majd a beutazáskor is tesztelik és kérik, hogy 10 napra vonuljon karanténba.  A karanténból előbb kijöhet, ha a második teszt eredménye is negatív. Azon utasoktól (átutazóktól), akik Finnországban 72 óránál kevesebbet töltenek, nem kérik a karanténba vonulást, illetve a 2. teszt elvégzését. A beutazási korlátozás nem állampolgárság specifikus, azaz azt nézik, hogy a beutazónak mi a szokásos tartózkodási helye. Ha a magyar állampolgár olyan országban él, amellyel szemben nincs korlátozás, onnét ő is korlátozás nélkül beutazhat.
 • SVÁJC: A magas fertőzési kockázatú országok és területek listájára Magyarország is felkerült. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazók számára 10 nap karantént rendelnek el. A karanténkötelezettség alól kivételt képeznek ezen személyek.
 • MÁLTA: Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutóbbi felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől már negatív PCR-teszt is kell, ha utazunk.
 • ROMÁNIA: Magyarország 2020. 11. 03- tól ismét kockázatos besorolást kapott, így a „sárga zóna” része. Az innen beutazni kívánó magyar állampolgároknak, ha az alábbi kategóriák egyikének megfelelnek, 14 nap kötelező házi karanténba kell vonulniuk, hacsak közvetlenül érkezés előtt legalább 14 napot töltöttek el „sárga zónán” kívüli területen.
 • SZLOVÁKIA: Hétfőtől (november 16.) csak 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet belépni Magyarországról Szlovákia területére. 
 • IZLAND: Augusztus 19-től minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig előzetesen megadott címen karanténban kell tartózkodniuk.
 • SPANYOLORSZÁG: November 23-tól kötelező lesz a negatív COVID-teszt felmutatása. Teszt nélkül Spanyolországba csak a kevésbé kockázatos országok állampolgárai léphetnek be, ahová jelenleg csak Finnország és Norvégia tartozik.

VILÁG – egzotika, teszt és karantén nélkül felkereshető országok:

 • BRAZÍLIA: Az országba 90 napnál rövidebb időre légi úton beutazó külföldiek belépését azzal a feltétellel engedélyezik, hogy a tartózkodás teljes időtartamára rendelkezniük kell Brazíliában érvényes egészségügyi biztosítással, melynek igazolását a biztosítási irat angol nyelvű változatának felmutatásával kérhetik az érkezési repülőtéren.
 • ZANZIBÁR és TANZÁNIA: A belépés után a repülőtér dolgozói megmérik a turisták hőmérsékletét, és ha valakinek tünetei vannak, akkor tesztet végeznek rajta. Kedvezményes repjegyek, akár a jövő évre is!
 • DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG: A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. Az ország automatikusan ingyenesen biztosít kínál minden látogató számára, mely fedezi a COVID-19 (2020 végéig érvényes) költségeit. Akciós repjegyeket ide kattintva találsz!
 • MEXIKÓ: Cancún és Playa Del Carmen üdülőhelyei már korlátozás nélkül nyitva állnak a turisták előtt. A Mexikóba történő zökkenőmentes beutazáshoz ajánlott közvetlen járattal Cancunba utazni, azaz átszállás nélkül Mexikóvárosba. Kedvezményes repjegyek Mexikóba!
 • TÖRÖKORSZÁG: Törökország továbbra sem korlátozza külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Érkezéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező: személyes adatok; utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma); törökországi szálláshely címe; elérhetőségek; esetleges tünetek. Kedvezményes repjegyek Isztambulba!

VILÁG – egzotika, ahol a negatív teszt elegendő a belépéshez:

Gyik: Hova utazhatunk, Panama.
Gyik: Utazhatunk, szabályok, korlátozások.

Országok, melyeket (bizonyos feltételekkel) újra felkereshetünk a 2020/2021-es téli szezonban:

 • KUBA: Július elején az ország bejelentette, hogy kész újra megnyitni számos szigetét az idegenforgalom előtt. Az utazók visszacsábításának az érdekében a nemzetközi látogatók számára érkezéskor ingyenes COVID-19 tesztet kínálnak, de magának a kötelező biztosításnak a költsége már az utazót terheli. 2020. november 15-től a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez – fogad kereskedelmi járatokat. 2020. december 1-jétől minden utasnak 30 dolláros higiéniai díjat is kell fizetnie. Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat. Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó (ennek helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney). Lásd ezt: kedvezményes repjegyek Kubába!
 • MAURITIUS
 • THAIFÖLD: A thai kormányzat az elmúlt napokban úgy döntött, hogy az úgynevezett közepesen fertőzött országok számára is lehetővé teszi a turistavízum megszerzését és a beutazást Thaiföldre. A kérelmezők tábora két új típusú vízumra pályázhat. Klasszikus turista vízum, amely 60 napra szól és hosszú távú vízum, amely érvényessége 90 nap. Lásd ezt: kedvezmények repjegyek Bankokba!
 • INDONÉZIA ÉS BALI
 • SEYCHELLE-SZIGETEK

Marad a határzár február 1-ig!

Az utazási korlátozások továbbra is élnek amíg azt a kormány vissza nem vonja. A Konzuli Szolgálat is változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást, amit aztán néhány nappal később, szeptember 3-án 42 országgal szemben bizonyos feltételekkel enyhített.

Fontos hivatkozások:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Kedvezmények

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top