Connect with us

Magazin

A világ leghidegebb helyei, ahol nyaralni (is) lehet

A világ leghidegebb helyei, ahol nyaralni (is) lehet

Ha csak a trópusi kiruccanások híve vagy és úgy gondolod, nincs semmi móka abban, amikor az ember a harmadik pulóvert húzza magára, akkor van egy hírünk a számodra: rosszul gondolod! Elvégre, aki szereti a kalandokat nem fog otthon maradni a leghidegebb hónapokban sem… Íme a világ leghidegebb helyei!

Advertisement

A Föld globális átlaghőmérséklete napjainkban 14 Celsius-fok körül ingadozik, ami a Naprendszer bolygóit jellemző szélsőségesen hideg vagy épp forró hőmérsékletekhez képest azért – lássuk be -, kifejezetten barátságosnak számít. Akadnak azonban nálunk is szélsőséges eltérések: rettentő mínuszok, hosszú tél, és igen, elsöprő hóviharok. A leghidegebb állandó lakossággal bíró települések lakosai mínusz 50 fokban is az utcán mozognak, így például a Föld egyik leghidegebb városának tartott Ojmjakonban sem riasztja el a lakosságot a dermesztő hőmérséklet attól, hogy kedvük szerint éljék napjaikat. Vettük hát a bátorságot és összegyűjtöttük azokat a hidegzárós helyeket, ahol nyaralni (is) kedvünkre lehet. Íme a föld leghidegebb helyei közül néhány…

Grönland

Grönlandiul Kalaallit Nunaat, a világ legnagyobb szigete, az amerikai földrésztől észak-keletre található, az Atlati-óceán és az Északi-tenger jeges vize mossa partjait. A 10-11. században a vikingek népesítették be, 1380-tól azonban már Dániához tartozik. Az újkori civilizáció csupán a 18. században jelent meg erre. Grönland hatalmas és csodálatos, városa azonban kevés. A szárazföld belsejében, a nemzetközi repülőtér két oldalán fekvő, mindössze 480 lakosú Kangerlussuaq (dán nevén: Søndre Strømfjord) a legközelebbi település a közel kétmillió négyzetkilométeres jégmezőhöz.

Az oda- és visszafelé való utazás során valószínűleg szükségünk lesz szállásra Koppenhágában, mivel hazánkból jelenleg nem lehet biztosított átszállással a szigetre repülni. Így viszont, Koppenhága nevezetességeit is megcsodálhatjuk, mielőtt átadnánk magunkat a jéggel és hóval borított vad természetnek.

Grönlandon betekintést nyerhetünk a sziget peremén élő inuit őslakosok életébe, kalandozhatunk a világ egyik leglátványosabb gleccserének környékén és szinte karnyújtásnyi közelségbe kerülhetünk a vizekben élő óriás cetekhez. A fjordok többsége májusra olvad, így június és július általában a legjobb hónapok a jéghegyek és a bálnavadászások között a lélegzetelállító tengerpart mentén. A Disko-sziget mindentől távoli ormain kutyaszánra is szállhatunk, hogy a végtelennek tűnő Lyngmark gleccseren élvezzük a friss levegőt és a csendet.

föld leghidegebb helyei

Kötelező programok:

 • kirándulás az Ilulissat-jégfjordhoz
 • betekintés az inuitok mindennapi életébe
 • hajózás a Disco-öböl jéghegyei között
 • az északi fények – Aurora Borealis – megtekintése
 • túrák a grönlandi partvidéken és a Disco-szigeten
 • a régi norvég gyarmatok maradványainak felfedezése

Ulánbátor, Mongólia

Ulánbátor, amelyet gyakran a világ leghidegebb fővárosának neveznek, a lüktető kereskedelem, a bűnös éjszakai élet és a bohém ellenkultúra hatalmas városa. Ez Mongólia kulturális, politikai, gazdasági és társadalmi központja, amely kiváló példája a nomád és modern világ keveredésének, bár errefelé a modern még nem ugyanazt jelenti, mint a nyugati világban.

A turistaszezon az országban június közepe és szeptember eleje között van, az éghajlati viszonyok ekkor a legkedvezőbbek a legtöbb helyi programhoz. Aki csak néhány napot akar Mongóliában tölteni annak érdemes egy-két napra kirándulni a Terlej nevű természetvédelmi területre, amely 70 kilométerre fekszik a fővárostól. Itt előre leszervezett formában akár egy családnál is lehet, komfortos jurtában lakni és testközelből megtapasztalni a mongol puszta hétköznapi életét, a (fél)nomád életvitelt. 

Kötelező programok:

 • a Tsagaan Suvarga nevű különleges vidék meglátogatása
 • a Lángoló sziklák – a világhírű dinoszaurusz maradvány-lelőhely felkeresése
 • Yolin Am-szurdok – ahol augusztusban is jégen sétálhatunk
 • Hongory Els – az éneklő homokdűnék
 • Kharkhorin – az ősi mongol főváros felkeresése

Yukon, Kanada

Kanada, a végtelen Észak: az óriási fenyvesek, az ősszel karneváli színekbe öltöző juharok, az óriási tavak, az ámulatba ejtő hómezők, valamint a jegesmedvék és a jávorszarvasok birodalma. A Yukon tartomány azonban még ennél is többet rejt magában. Elnevezése legnagyobb folyójából, a Yukon-folyóból ered, melynek jelentése „tiszta víz”. Csodálatosan szép vidék, ahol az utolsó nagy, szinte érintetlen vadrezervátum is megbújik. A tartomány határa túlnyúlik az Északi Sarkkörön, egészen a Beaufort-tengerig. A térség a világ egyik leghidegebb régiói közé tartozik, hosszú sötét telekkel, hóviharokkal, és szinte járhatatlan hegyi utakkal. Nyáron azonban meleg, kedves arcát mutatja. A legtöbb település környékén található le és felszállópálya. Számos helyet csak így is lehet elérni – légi úton, bár sok helyen busz és vonat is közlekedik.

föld leghidegebb helyei

Az aranyláz kapujától a Jeges-tengerig rengeteg program vár itt az utazóra. A Yukon folyó partján épült főváros, Whitehorse például kötelező megálló. A város az 1896 és 1903 között zajló Klondike-i aranyláznak köszönheti hírnevét, amikor a folyó a fő szállítási útvonal volt az északi aranymezők felé. Watson Lake 1000 fős városa, amely az Alaska Highway mellett fekszik és kereskedelmi és hírközlési központja Yukon déli részének. Érdekessége a Sign-post Forest, azaz az útjelzőtábla-erdő, melynek első darabját egy hazavágyó katona állította fel. Az évek során a turisták is elkezdtek elhelyezni táblákat az út mentén, ráírva annak a városnak a nevét, ahonnan jöttek. Manapság a gyűjteményben 30000-nél is több ilyen tábla található.

Dawson City városa a Yukon és a Klondike folyó találkozásánál épült, míg ma 1300-an, addig a 19. és a 20. század fordulóján 40 ezren is lakták. Ez a város volt ugyanis a gócpontja az aranyláznak, melyet a világ egyik leggazdagabb aranylelőhelye okozott. Rex Beach, Jack London és Robert W. Service írásaiból részletesen is megismerhetjük a térséget, akik személyes tapasztalataikat, színes elbeszélésekben örökítették meg.

föld leghidegebb helyei
föld leghidegebb helyei

Kötelező programok:

 • Whitehorse, Yukon fővárosának felfedezése
 • az ikonikus Chilkoot Trail
 • kompozás Észak-Amerika leghosszabb és legmélyebb fjordján
 • sétarepülés a Kluane Jégmező felett
 • hajókirándulás a Vilmos herceg-öbölben
 • gyalogos kirándulások a Denali természeti csodáinak felfedezésére
 • Dawson legendás kisvárosának meglátogatása, ahol az aranyláz még ma is tart

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

A Brexit után: többé nem elég a személyi igazolvány. 2021 októberétől útlevél szükséges https://t.co/K7TRbh2XhHMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Milánó retúrjegy Budapestről most 7 320 Ft-tól https://t.co/e8f1GS7VYEMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
NAP AJÁNLATA: 4*-os pihenés Dubajban Budapestről 129 900 Ft-tól https://t.co/nG5FO5oRQtMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
20 kihagyhatatlan látnivaló és program Dubajban https://t.co/BpEQbRQB4YMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái https://t.co/1cWbByFbSGMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Városlátogatás Dániában? Repjegyek Koppenhágába most 11 421 Ft-tól https://t.co/rjNgHF6aW9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Édes élet olasz módra: mit eszik az olasz s mit (és hol) kóstoljunk mi https://t.co/VRNGUch41dMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Szuper repjegy! Irány a csodás Mallorca teszt és karantén nélkül (is), foglalj 7 489 Ft-tól https://t.co/OISUiCApzkMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
NAP AJÁNLATA: Kora őszi pihenés Cipruson privát transzferrel az árban 95 900 Ft-tól https://t.co/n7BPdviM50Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
LAST MINUTE REPJEGYEK: foglalj akár 70%-os kedvezménnyel! Repjegyek 4 968 Ft-tól https://t.co/uEUOBLKy2QMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top