Connect with us

Magazin

Érdekesség a világból: rizzsel borították be az egyetem tetejét Thaiföldön

Érdekesség a világból: rizzsel borították be az egyetem tetejét Thaiföldön

A Thaiföldön található Thammasat Egyetem a jövő iskolája. Az egyetem egyik legnagyobb kampuszán közel 22 ezer négyzetméteres területen hagyományos rizsföldet hoztak létre. A zöld tető koncepciója a fenntartható gazdálkodáshoz és hatékonyabb klímavédelemhez is hozzájárul. Ráadásul a látvány kivitelezés sem mindennapi.

A Thammasat Egyetemen rendszeresen tartanak workshopokat a fenntartható gazdálkodásról és mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeiről. Legújabb akciójuk, a zöld tető koncepciója azonban messze túlmutat az “egyszerű” biogazdálkodás bemutatásán.

A Landprocess iroda által tervezett tetőn az ázsiai tradícióknak megfelelően termőföldeket alakítottak ki, amelyek közel negyven különböző növénynek nyújtanak táptalajt: a rizs mellett megtalálhatók az őshonos zöldségek, fűszerek és gyümölcsök is, így a tető nagyjából 80 ezer étkezésnek elegendő élelmiszert termel évente. A fel nem használt termések az egyetem konyhájába kerülnek, ahol komposztálják, majd természetes trágyaként újrahasznosítják őket a növények termesztésénél, ezzel pedig teljessé válik a körforgás.

Thaiföldön

A projekt elsősorban azt kívánja bemutatni, hogy hogyan lehetne városi környezetben is jobban kiaknázni a modern technológiát a hagyományos megoldások nyújtotta lehetőségek mellett, és hogy az épületek maguk hogyan járulhatnak hozzá a klímaválság enyhítéséhez és a légszennyezettség csökkentéséhez.

Thaiföldön a jövő iskolája

Az egyetem egyébként Thaiföldön, Bangkok külvárosában található. A terület egy évszázaddal korábban még mocsarakkal és rizsteraszokkal sűrűn borított helyként élt a köztudatban, amelyet V. Ráma thaiföldi király a világ egyik legtermékenyebb termővidékének szánt. Az urbanizáció hatására azonban a vidék lassacskán betondzsungellé változott, így pedig az egyetem új koncepciója a szemnek is kedvez… Zöld oázis a rohanó világban.

(Forrás: newatlas.com, Landprocess)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top