Connect with us

Magazin

A világ legjobb repülőtere, avagy üdvözlünk a szingapúri Changi-n

A világ legjobb repülőtere, avagy üdvözlünk a szingapúri Changi-n

Szingapúr nagysága Los Angeles fele, így a világ legkisebb országai közé tartozik, ami a területi nagyságot illeti. 721,5 négyzetkilométer nagyságával ázsiai törpeállamnak is nevezik. Kicsi a bors, de erős, kicsi Szingapúr, de különleges, mondhatnánk. Nem hiába annyira közkedvelt, évente turisták millióit kápráztatja el attrakcióival, építészetével és konyhájával. Az első spirálos hídja, azaz a Helix és a legmagasabban elhelyezett medence talán a legnagyobb büszkeségei, de e két dolog közé egyre jobban fúrja be magát a hatalmas Changi repülőtér.

Advertisement
A fénykép forrása: Kuan Leong Yong Dreamstime.com
A fénykép forrása: Tktktk Dreamstime.com

A világ legjobb reptere a fogyasztói társadalom egyik csúcsa

És nem éppen úgy néz ki, mintha ezt titkolni szeretné. A Changi repülőtér hat egymást követő éven is a legjobbnak lett titulálva a Skytrax társaság által. Nagyszerű szolgáltatásait, kiváló éttermeit és vendéglátói üzemeit az idelátogatók is nagyra értékelik, ugyanúgy, mint boltjainak színes választékát. Mindehhez hozzátartozik egy luxus szálloda és külső bevásárlóközpont, szóval, most már látod, hogy a bekezdés címe teljesen indokoltan ilyen merész. A repülőtér a Crazy Rich Asians sorozatban is feltűnt. Bár hivatalosan is a legjobb repülőtér a világon, mi inkább azzal a véleménnyel értünk egyet, hogy megosztó. Életszemlélet, látószög és pénztárca vastagsága – ezek határozzák meg, hogy kinek jelent a Changi mesebeli élményt és ujjongó örömöt vagy éppen ellenkezőleg: a mai társadalom fogyasztói elveinek kicsúcsosodásával kikövezett poklát látja majd benne. Nem vitás azonban az, hogy mindkét oldal könnyen eshet a költekezés csábításának áldozatául ezen a helyen.

Pillangópark, mozi és gyereksarok

Az unalomnak itt nem nagyon van esélye labdába rúgni. Justin Caffier a vice.com internetes portál számára írt a szingapúri Changi repülőtérről egy riportot, amelynek alapjául egyetlen ötórás látogatás szolgált. Először Mr. Beant látogatta meg (ezt egy szórakoztató sávként tudnák legjobban jellemezni), ezután került sorra Harry Potter ideiglenes műsora. Ez utóbbi célközönségként a gyerekeket vette célba, bár az is meglehet, hogy inkább a szüleiket, akik egy pár percig saját magukra is időt szerettek volna keríteni.

Kinek jutna eszébe mozizni egy repülőtéren, ugye? A Changi-n semmi sem lehetetlen, szóval, ha késik a járatod, talán még meg is örülsz annak, hogy a filmvászon előtt megpihenhetsz egy picit. De a legismertebb attrakció itt mégis a pillangókert, és ezzel egyetértünk, mivel igazán hatásos látvány.

Medence a repülőtéren? Miért is ne?

Sok reklámszlogen használja a „nyaralás már az út során elkezdődik” gondolatot és próbál ezzel hatni a mit sem sejtő nyilvánosság tudatalattijára. A Changi ezt valósággá változtatta, hiszen a repülőtéren fürdeni is lehet. A medencéből kilátás nyílik a közlekedő repülőgépekre. Úszáson kívül máshogy is edzheted az izmaid, hiszen milyen is lenne ez a luxuskomplexum egy tisztességes edzőterem nélkül? Az igazán fáradtak ellátogathatnak a relaxációs részlegbe, amely tele van állítható és aerodinamikus fotelekkel. Vagy simán választhatnak egy rövid kis elcsendesedést a koi halastó mellett, nem viccelünk, ilyen is van itt. Ez még mindig nem minden. A Changi repülőtér akár egy igazi buli kezdetének színtere is lehet az emeleti Long Bar italai mellett (például a Singapore sling koktélt dicsérik sokan, mely ginnel készül) vagy egy random whisky-kóstolónak köszönhetően.

Talán a „visszavárunk” üzenet bújik meg az ún. közösségi fa lombjai mögött. Ez valójában egy fotó-állomás, ahol lencsevégre kapnak és fényképed egy óriási kivetítőn jelenik meg. Ám a portrédat csak a következő látogatásod során kapod meg.

Egyél egyet, egyél sokat

Ugyanúgy, mint mi, magyarok, a szingapúriak is kultúrájuk fontos részeként tekintenek az ételeikre. Az étkezésre a makan kifejezést használják, és úgy tartják, hogy az evés nem csak testi szükségletek kielégítését jelenti, hanem szenvedélyt is és életformát. Állítólag köszönés, azaz egyszerű „Szia!” helyett egy kérdéssel üdvözlik barátaikat: „Ettél már?” Képzelheted hát, hogy a Changi repülőtér nem jöhetett volna létre étkezési részleg nélkül. A hawker centre a leggyorsabb út a makanhoz, avagy a kajához. Ez egy olyan élelmiszer-stand, mely leginkább félig zárt bódékból áll, ezekben különféle ételeket és desszerteket találhatsz szinte már félig elkészítve és készen azonnali elvitelre.

A jövő? Gyönyörű, pompás és csillogó

Szinte hihetetlenül hangzik, de Szingapúr legújabb üdvöskéje, a Changi repülőtér talán még mindig nem pompázik végleges szépségében és gazdagságában. Állandóan fejlődik, és ahogy a fogyasztói szemlélet profijai tudják: sohasem lehet megállni. Csak nemrég fejezték be a reptéri Jewel építését. Egy természetet imitáló szórakoztató és kiskereskedelmi komplexum a három utasterminálhoz kapcsolódva. Közepén található a világ legmagasabb beltéri vízesése, a Rain Vortex, amelyet teraszos „erdő” vesz körül. Teljes alapterülete 135 700 négyzetméter 10 emelettel – öt föld feletti és öt alagsori.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Nagyobb eséllyel csap beléd a villám, minthogy elkapd a koronavírust a repülőgépeken! https://t.co/Y2flDvSAFJMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 hét
Peru: lassú újranyitás, visszatér pár nemzetközi járat https://t.co/sAM5ropu2yMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Egy hajóút sehová? A szingapúriak így utaznak… https://t.co/WKDqWHzNmpMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Miami retúrjegyek jövőre 74 900 Ft-ért és kipróbált tippekkel tőlünk! https://t.co/Xlz3iSybeKMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Ausztrália csak 2022-ben nyitja meg határait az utazók előtt? https://t.co/qfiPXZsiqGMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Utazás Mexikóba: már karantén és teszt nélkül is lehet. Repjegyek 97 900 Ft-tól! https://t.co/qjxcGjSuuOMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
New York és London között turista folyosót nyithatnak https://t.co/cgFO3BAA9pMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
NAPI HOPPÁ: Willy Wonka stílusú csokoládémúzeum nyílt Zürichben! https://t.co/4OThU04jJsMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
NAP AJÁNLATA: 4*-os wellness a Dunakanyarban 30 826 Ft-tól https://t.co/ZjffNjJnJSMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
1 3 4 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top