Connect with us

Magazin

5 kötelező látnivaló Prágán túl! Csehországi útikalauz olvasóinknak!

5 kötelező látnivaló Prágán túl! Csehországi útikalauz olvasóinknak!

A járvány lecsengése miatt számos európai ország igyekszik lazítani a még érvényben lévő utazási korlátozásokon, május 26-tól Csehország is újranyitotta határait előttünk. Ennek apropójából tollat ragadtunk és összegyűjtöttük számotokra az ország kihagyhatatlan látnivalóit! Prága mesebeli ragyogásával ugyan nem könnyű versenyre kelni és a turisták figyelmét is a cseh főváros köti le legtöbbször, de megpróbálkoztunk a lehetetlennel… Ha kíváncsi vagy, akkor görgess lejjebb!

Advertisement

Nehéz elképzelni, hogyan szorult ilyen kis helyre ennyi szépség, de azért most megpróbáljuk lajstromba szedni Csehország 5 legszebb kincsét, melyeket feltétlenül érdemes felkeresni. Az észak-csehországi sziklaparadicsomok, bájos kisvárosok, föld alatti folyosók, virágkertek és történelmi helyszínek mellett, az ország bohém oldalát is megmutatjuk nektek!

1. Észak-csehországi sziklaparadicsom

Ha láttad már Prágát, és voltál Csehország valamennyi bájos kisvárosában, az ország legkülönlegesebb természeti látnivalóit az ország északi felében találhatod – a csehországi sziklaparadicsomot. A különleges alakú formációkra csiszolódott homokkőből álló sziklavárosokat tornyok, gigászi kőlabirintusok és szűk hasadékok alkotják – egyetlen fantázia sem tudna szebbet álmodni! A látványosság három helyre koncentrálódik, a Prágától északkeletre fekvő Cseh Paradicsom, a német határ menti Cseh-Svájc, valamint a lengyel határ mentén található Adršpach és Teplice-i területre.

A Repjegykirály munkatársai a Broumov városától nem messze fekvő Teplice és Adršpach sziklavárosait ajánlják. Mindkét helyen kitűnően karbantartott turistautakon fedezhetitek fel a sziklavilágot. A sziklavárosok közül az adršpachi a népszerűbb és a könnyebben megközelíthető, családok számára is ideális választás lehet a bemutató túra rövidebb volta miatt. A teplicei sziklaváros sem kevésbé látványos, előnye, hogy nincs akkora tömeg!

2. Znojmo alatt és felett

Znojmo városának hallatán a legtöbben tanácstalan arcot vágnak. Nem is értjük! A cseh kisváros fekvése lenyűgöző, utcái letűnt korokról mesélnek, kiváló borok, finom falatok és kedves emberkék városa. A Dyje folyó bal partján található település sok eseménynek volt színhelye, a cseh történelem egyik legjelentősebb városaként tartják számon. Közép-Európa egyik legnagyobb föld alatti labirintusa is Znojmo városa alatt húzódik. Az összesen 27 km hosszú és négy emelet mély járatokat már a 14. században is használták. Napjainkban turista látványosság, áprilistól októberig lehet megtekinteni.

Főbb látnivalók:

 • Őrgrófok vára
 • Rotunda, amely Csehország legkorábbi freskóit rejti
 • Katakombák
 • Lahofer borászat ültetvényei
 • Minorita kolostor
 • Premontrei kolostor

3. Kutna Hora – az Ezüst város

A Csehország közepén fekvő Kutna Hora városát a XIII. században alapították, köszönhetően a környékbeli ezüstbányáknak. A településnek magyar vonatkozása is van, 1471-ben itt választották cseh királlyá Jagelló Ulászlót, aki Hunyadi Mátyás után II. Ulászló néven magyar királyként is uralkodott. A települést Prágától kevesebb mint egy órányi autóútra találjuk. Gazdag múltjának köszönhetően több műemlékkel is rendelkezik – ezek jó részét egy rövid kirándulás keretében könnyedén bejárhatjuk.

Főbb látnivalók:

 • Szent Borbála katedrális, a gótika kedvelőinek
 • Csontkápolna (Sedleci osszárium)
 • Jezsuita kollégium
 • Ezüstmúzeum
 • Olasz udvar

4. Lednice-Valtice-i kultúrtáj

Csehország keleti részében, Dél-Morvaországban található Lednice Valtice-i kultúrtáj, kihagyhatatlan látnivaló – a természet, a művészet és az építészet jól sikerült kombinációja. Az Európa Kertjének is nevezett terület egészen egyedülálló a maga nemében: pavilonokkal, kastélyokkal, emlékművekkel, halastavakkal tarkított mesebeli, romantikus liget. A terület a hajdani nagyhatalmú Liechtenstein főurak játszótere volt, melyet évszázadokon át szépítettek. Legszebb és egyben legkedveltebb látnivalója, a Liechtenstein grófok csodálatos palotája, a Lednicei kastély. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő látványos, neogótikus épület mesebeli építészeti remek.

A terület másik legnépszerűbb kastélya, a monumentális, barokk stílusú valticei kastély. A kastély pincéjében az ország legjobb vinotékája rejtőzik, míg a hatalmas területű angolpark számos látnivalóval várja a látogatókat. A két palota környékén számtalan építészeti kincs, látnivaló bújik meg. Ráadásul két keréken is felfedezhetjük – Csehország egyik legnépszerűbb kerékpárútján tekerve.

5. Bohém Svájc

Ne, ne tévesszen meg a név – még mindig jó helyen járunk! A közel 80 ezer km2-nyi területen húzódó Cseh Svájc elnevezésű Nemzeti Parkot 2000-ben alapították, ez a legfiatalabb ilyen jellegű intézmény Csehországban. A természeti csodaként védett terület Közép-Európa egyik legszebb kirándulóhelye, ahol akár egy hetet is el lehet tölteni. A lenyűgöző sziklavilág, a vadregényes szurdok, valamint az elbűvölő erdőség életre szóló élményt nyújt az ide látogató turistáknak… Akár két lábon, akár a Csendes-szurdokban csónakázva, a fejünk fölé magasodó Kamenice szikfalak lenyűgöző látványt nyújtanak.

Ha még mindig nem hinnéd, mennyire lenyűgöző is valójában ez a vidék, akkor jól figyelj – itt találod Európa legnagyobb sziklakapuját, amelynek tövében, a romantikus Sokolí hnízdo épületben már 1881 óta várják a kirándulókat finom ételekkel és szállással. A természeti csoda meglátogatásához belépőjegyet kell váltanunk, így kapunk szabad utat a sziklaívhez és a vele szemben magasodó sziklák tetején kialakított kilátóteraszok meglátogatásához.

TOP 10-es listánk Csehországban járva

 • Adršpach sziklaváros
 • Bledné Skaly, a mesebeli sziklalabirintus
 • Lednicei kastély, fantáziák ihletője
 • Morva-karszt
 • Karlštejn vára
 • A festői szépségű Karlovy Vary
 • Európa legnagyobb kőkapuja, a Cseh Svájc
 • A mesebeli Prága télen-nyáron
 • Brno városa
 • Kroměříž kertjei és kastélya
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top