Connect with us

Magazin

5 karácsonyi hagyomány a világ minden tájáról

5 karácsonyi hagyomány a világ minden tájáról

Közeleg a karácsony, és ezzel együtt számtalan hagyománya. Ha valaha is elgondolkodtál már azon, hogy: hol állították fel először az ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyfát, vagy honnan származnak az adventi naptárak, van egy jó hírünk. Néhány népszerű, valamint néhány kevésbé ismert karácsonyi hagyomány nyomába eredtünk, hogy legyen mit olvasni a téli estéken.

Advertisement

Honnan jött a karácsonyfa?

Nem, nem az amit előbb vásároltunk, hanem az első, az igazi… A faállítás szokása ókori, „pogány” eredetű történet. Életfákra már az egyiptomi, a kínai és a zsidó kultúrában egyaránt találhatunk utalást, ahogy arra is, hogy az örökzöldek a hosszú élet szimbólumaként a kelta és a germán mítoszokban is feltűnnek. És persze valamennyiünk számára ismeretes lehet, hogy számos olyan pogány szokás is létezik, ahol a tél gonosz erőinek elűzéséhez – a téli napforduló környékén -, zöld ágakat hívtak segítségül.

A valódi karácsonyfa „feltalálásának” dicsőségét viszont többen is igyekeztek kisajátítani. Észtország és Lettország hercege egyenesen dokumentálta, lépésről lépésre leírta a faállítás menetét, és későbbi felhasználását. Hogy nálunk mikor került először az otthonokba? Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította még 1824-ben. Ez sem épp ma volt…

karácsonyi hagyomány

A Noche de las Velitas ünnepe fényeiről híres

Kolumbiában minden december 7-én a családok az utcára vonulnak, hogy varázslatos fény-ünnepséggel tegyék tiszteletüket Mária előtt. Valamikor kis léptékű, családcentrikus ünnep volt, de az évek során, mint szinte minden más is, ez is változott, formálódott… A dekorációk mára kreatívabbá és kifinomultabbá váltak, az ünnepségek pedig egyre zeneibbé, ahol a különböző finomságokat árusító bódék is helyet kapnak.

Honnan származnak az adventi naptárak?

Talán már hallottál róla, de ilyenkor, az ünnepek közeledtével mindig jó érzés feleleveníteni ezt a kedves történetet. A 19. században a német protestánsok még úgy számolták a karácsonyig hátralévő napokat, hogy decemberben 24 krétavonalat rajzoltak fel egy ajtóra, és minden nap ledörzsöltek egyet. A papír adventi naptárak csak a 20. század elején váltak népszerűvé… A legenda szerint a korabeli Németországban élt egy türelmetlen fiúcska, Gerhard Lang, akinek édesanyja azért készítette el a kis naptárat, hogy fia tudja, még hány nap van hátra karácsonyig.

karácsonyi hagyomány

Felnőve Gerhardból vállalkozó lett, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hozzá hasonló türelmetlen csemetéknek örömöt szerez a karácsonyvárás időszakára. Az 1940-es évekre a fiatal férfi naptárai meghódították Amerikát, pedig akkoriban csokoládé helyett még cukorkák bújtak meg az ablakok mögött. Csak az 1950-es évektől jelentek meg az első csokoládéval töltött adventi naptárak.

A La Quema del Diablo ünnepe, Guatemala

A guatemalai polgárok a világon egyedülálló karácsonyi rituálét gyakorolnak. December 7-én, napnyugtakor Guatemala szerte gyűlnek össze az emberek, hogy megörökítsék az ördög képét. A 17. században kialakult hagyomány szerint az ördög képének meggyújtásakor megtisztítják otthonaikat az előző évben elszenvedett gonoszságoktól és szerencsétlenségektől.

Manapság igazi csemege ez az ünnep kicsinek és nagynak egyaránt. Az árusok ördögszarvakat árulnak, és sok mulatozó ördög álruhát visel. A tűzgyújtás után a családok rendszerint összeülnek, hogy buñuelót, azaz hagyományos fánkot és meleg italokat fogyasszanak.

karácsonyi hagyomány

Hol volt az első éjféli mise?

A karácsonyi éjféli mise minden évben december 24-én a nap végén várja a hívőket a templomokba, hogy az emberek együtt ünnepeljék meg a kereszténység egyik legszebb ünnepét, a kis Jézus megszületését. A hagyomány még ma is él, ugyanakkor már számtalan szokás lekopott róla…

A hagyomány szerint a mai Izraelben keletkezett, valamikor a 4. század végén, amikor egy római keresztény zarándok a keleti hagyományok szerint január 5-én, a betlehemi virrasztáson csatlakozott a keresztények egy csoportjához. A virrasztást fáklyás felvonulás követte Jeruzsálemben, amelynek vége egy hajnali összejövetel volt. 

Kicsit előrébb ugorva az időben, amikor az 5. századi olaszországi Rómában megépítették a Santa Maria Maggiore-bazilikát, III. Sixtus pápa csodás éjféli misét rendezett. Ez a hagyomány később világszerte számos keresztény országban elterjedt. 

karácsonyi hagyomány

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Rodosz májusban! Foglalj most 28 290 Ft-tól https://t.co/rIe8IhQlOTMennyi ideje jött ki ez a hír? 10 óra
Málaga áprilisban most akár 12 410 Ft-tól! (Bécsből) https://t.co/ACyjJf6WgLMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
Az Emirates és más légitársaságok is felfüggesztették egyes amerikai járataikat az 5G-bevezetés miatt https://t.co/YIocQsiL5FMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
Az Emirates légiutas-kísérője ismét a világ legmagasabb épületének tetején áll. https://t.co/ORoo9DHpVkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
4 nap Santanderben repjeggyel és szállással 23 485 Ft-tól https://t.co/pwvnf8Y0TMMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mexikó eltörölte az online űrlap kitöltését https://t.co/QkLTWSVoZLMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mallorca Bécsből februárban most 8 400 Ft-tól! https://t.co/JpPo5n0XqZMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Ciao Italia! Foglald le repjegyed Olaszországba 4 855 Ft-tól https://t.co/Fq6WFO87vBMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
New York Budapestről? Repülj a LOT-tal 129 900 Ft-ért! (június) https://t.co/TSx9hpMtHLMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Édes élet olasz módra: mit eszik az olasz s mit (és hol) kóstoljunk mi https://t.co/VRNGUch41dMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top